Haberler

130 Yıllık Tarihi Tabyada Ekmek Pişirdiler

Abone Ol

Atak Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Kulübü üyeleri, 130 yıllık Küçük Palandöken Tabya'nın fırınında ekmek pişirerek ramazan öncesi son öğle yemeğini tabyanın avlusunda yedi.

Atak Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Kulübü üyeleri, 130 yıllık Küçük Palandöken Tabya'nın fırınında ekmek pişirerek ramazan öncesi son öğle yemeğini tabyanın avlusunda yedi.

Atak Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Çetin Bayram, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilk olarak 130 yıl önce Osmanlı Devleti döneminde yakılan fırında ekmek pişirdiklerini söyledi.

Bayram, Sultan Abdulhamit döneminde Palandöken Geçidini tutmak için Küçük Palandöken Tabya'nın yapıldığını belirterek, "Rusların 1916 yılındaki işgalleri Erzurum'u son işgalleri olmuştur fakat 93 Harbi sonrası burada kritik noktalarda Sultan Abdulhamit Han buyruğu ile Şahap Paşa komutasındaki bir istikham birliği yüksek dağ geçitlerini tutan 16 tabya yapmıştır. En yükseğinin içindeyiz. Bu fırın hiçbir tamir, restorasyon görmeden ekmek pişirmeye devam ediyor. Bu etkinliği yapma amacımız ecdat yadigarına sahip çıkılması." dedi.

Erzurum'da yüksek irtifa sporcu eğitimiyle ilgili çalışmalar yapıldığını ifade eden Çetin, Küçük Palandöken Tabya'nın da yüksek irtifa çalışmalarına entegre edilebileceğini söyledi.

Bayram, 1,5 metrelik taş duvarı, beşik tonozlu yapısıyla tabyanın ufak tefek tadilatlarla turizme kazandırılabileceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Fırın çalışıyor. Diğer odalar da kullanılabilir durumda. Burası bir sporcu oteli, bir butik otele dönüştürülebilir. Yetkililerimizden ricamız; bu ve bunun gibi sadece kapı, pencere takılıp kullanılabilir hale getirilecek tabyalarımızın kullanıma açılmasıdır. Erzurum Off Road Kulübü de bizimle birlikte. Bulunduğumuz yerde etkinlikler yaparak tabyalarımızın kullanılabilir hale getirilmesini sağlamak istiyoruz. 2 yıl önce Zafer ve İnanç Yolu projesini başlattık. Tabyaların detay çekimlerini bitirdik. İlgili kurumlarla çalışmalara başladık."

Küçük Palandöken Tabya'nın 2 bin 870 metre rakımda olduğunu ifade eden Bayram, şunları kaydetti:

"Dünyada yüksek irtifa antrenmanlarında vücuttaki hemoglobin miktarının artmasını sağlayan sınır 2 bin 950 metredir. Burası 2 bin 870 metre. Dünyada böyle konaklama imkanı sağlayabilecek bir yer yok. Burası şehir merkezindeki yüksek irtifa projesiyle entegre halde düşünülürse sporcular sadece gece burada uyusalar bile vücutlarındaki hemoglobin miktarını artırarak yüksek irtifa antrenmanlarını verimli hale getirebilirler."

Kaynak: AA / Güncel

Çetin Bayram Palandöken Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title