14 Mayıs Dünya Eczacılık Günü
Üsküdar Üniversitesi Nörpsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Uzbay: "Türkiye'de ilaç endüstrisinin gelişmiş ülkeleri aratmayacak donanımlara ve mekanlara sahip fabrikaları vardır.
Üsküdar Üniversitesi Nörpsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tayfun Uzbay, Türkiye'de ilaç endüstrisinin gelişmiş ülkeleri aratmayacak donanımlara ve mekanlara sahip fabrikalar olduğunu belirterek, birçok ilacın hammaddesi temin edilerek dünya ölçütlerinde üretilip pazarlandığını bildirdi.
Uzbay, 14 Mayıs Dünya Eczacılık Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, eczacılığın doğrudan ilaçla ilişkili bir disiplin olduğunu kaydetti.
İlacın insanlık tarihi kadar eski olduğunu, bilimsel bilgi ve emekle üretildiğini aktaran Uzbay, tarih boyunca yeni ilaçların keşfedilmesi ve tedaviye girmesiyle insanların yaşam konforu arttığını, ortalama insan ömrünün uzadığını ifade etti.
Uzbay, günümüzde kanser, şizofreni, alzheimer ve otizm gibi önemli sağlık sorunları için yeni keşifler yapmanın bunların patentini almanın ve ürüne, yani ilaca dönüştürebilmenin Türkiye'deki "bilimsel eczacılığın" temel hedefi olması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Ülkemizdeki ilaç endüstrisinin gelişmiş ülkeleri aratmayacak donanımlara ve mekanlara sahip fabrikaları vardır. Birçok ilaç, hammaddesi temin edilerek dünya ölçütlerinde ülkemizde üretilmekte ve pazarlanmaktadır. Yine birçok ilacın eşdeğeri de nitelikli bir şekilde üretilmektedir. Türkiye'nin bilimsel altyapısı, kaynakları ve yasal düzenlemeleri yeni bir ilaç geliştirmeye engel değilken yeni bir ilaç keşfi yapma ve bunu ürüne dönüştürme vizyonu ne yazık ki yetersizdir."
Türkiye'de bilimsel eczacılık bağlamında üniversitelerin ve eczacılık fakültelerinin daha çok eğitim, yani eczacı yetiştirmeyle ilgili olduğunu aktaran Uzbay, endüstrinin ise daha çok iyi ilaç imal etme, iyi ilaç pazarlama, eşdeğer ilaç üretme gibi kuşkusuz önemli ancak çağın vizyonunun gerisinde kalan rutinlerle uğraştığını kaydetti.
Uzbay, küreselleşme ekseninde ekonomik rekabetin giderek sertleştiği bir dünyada güçlü ve saygın ülke olmanın yolunun nitelikli bilimsel bilgiye sahip olma ve bunu teknolojiye dönüştürme becerisinden geçtiğine işaret ederek, "Üniversitelerimiz ve endüstrimiz, yeni moleküller keşfetmeyi ve bunları tedavide işlevselliği olan ilaçlara dönüştürmeyi hedeflemeli ve bu vizyonla yoluna devam etmelidir. Türkiye'nin yeni bir ilacı keşfedecek ve bunu tedaviye sokacak altyapısı ve potansiyeli vardır" ifadelerini kullandı. - İstanbul