15 bin kişilik koroyla Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurulacak
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen "Şarkılar Bizi Söyler Biz de Şarkı Söyleriz" projesi kapsamında bir stadyumda konser verecek 15 bin kişilik dev koro için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurulacak.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen "Şarkılar Bizi Söyler Biz de Şarkı Söyleriz" projesi kapsamında bir stadyumda konser verecek 15 bin kişilik dev koro için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurulacak.
Türk müziğinin gelecek nesillere aktarılması ve Türkiye'nin her yerinde yaşatılması amacıyla hayata geçirilen proje, konservatuvar mezunu öğreticiler yönetiminde gerçekleştirilecek ve 81 ildeki halk eğitim merkezlerinden amatör korolar kurulacak.
Projeye katılan sanatçı Esra İçöz, Elif Güreşçi, Melihat Gülses, Umut Akyürek, Aylin Şengün Taşçı ve Nazire Savran, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde çekilen tanıtım videosu için bir araya geldi ve sevilen eserleri genç solistler için seslendirdi.
Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan proje koordinatörü ve ses sanatçısı Aylin Şengün Taşçı, ülke çapında eğitim veren 999 halk eğitim merkezindeki koroların bilinçli bir şekilde yürütülmesi için birtakım kıstaslar geliştirerek, konuyu ele almaya karar verdiklerini söyledi.
Taşçı, proje için bir şartname oluşturduklarını belirterek, "15 yaş üstündeki dileyen herkesin ücretsiz olarak katılabileceği bu koroları, bundan böyle Türk müziği konservatuarı mezunu usta öğreticiler yönetecek." dedi.
Usta şeflerin gerçekleştireceği çalışmayı uzaktan koordine etmek amacıyla bir koordinasyon merkezi oluşturduklarını ve 100 eser belirlediklerini aktaran Taşçı, şöyle devam etti:
"Türk müziğinde çok bilinen, sevilen, herkesin çok severek söyleyeceği bu 100 eseri stüdyoda sadece sazların seslendirdiği bir adeta karaoke yapar gibi alt yapıyla bütün halk eğitim merkezlerine ulaştıracağız. Aynı zamanda ben bu eserleri tek tek okunmuş hallerini de göndereceğim. Dolayısıyla hocalarımız katılan öğrencilere bu kayıtları dinleterek çok rahat bir şekilde birçok şarkıyı öğretmiş olacaklar."
Taşçı, korolar oluşturulduktan sonra ocak ayında Milli Eğitim Bakanlığının desteğiyle her ildeki koroların konser vereceğini, her ilin en başarılı seçilen korosunun da bir başka ilde konser vermeye gideceğini aktardı.
"Guinness Rekorlar Kitabı'na başvuracağız"
Projeye bir yarışma heyecanı katmak için konserler verileceğine işaret eden Aylin Şengün Taşçı, şunları kaydetti:
"İş bununla bitmiyor, ikinci dönem ocak ayından sonra bütün bu faaliyetlerin ardından 2 aylık bir çalışma süreci daha gerçekleştirerek nisan 2023'te 15 bin kişiden oluşan dev bir koro oluşturacağız. Türkiye'de bu projeye katılan herkesi büyük bir şehirde ya İstanbul'da ya da Ankara'da büyük bir stadyumda bir araya getirerek dünyanın en büyük korosu olarak şarkılarımızı seslendireceğiz ve bunun için de Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurarak bu çalışmanın kayıt altına alınmasını sağlayacağız."
Korolarda hiçbir çıkarları olmadan bir araya gelen insanların arasında zamanla büyük bir sevgi geliştiğini ve dayanışma gücü ortaya çıktığını dile getiren Taşçı, "Önemli olan burada insanların yaşamdaki o yorgunluklar, sıkıntılar, dertler çerçevesinde kısa bir sürede olsa uzaklaşıp kendilerini mutlu edecek, müzik gibi güzel bir uğraşıyla farklı bir pencereye doğru yönelmeleri. Ben inanıyorum ki bütün Türkiye'de biz bu projeyle bunu sağlayacağız. Herkese ama herkese kapımız açık." ifadelerini kullandı.
Taşçı, kimisi çok iyi bilinen, kimisi az bilinen ama hepsi Türk müziğinin bağrından çıkmış çok değerli besteciler tarafından ortaya çıkarılmış "Yıldızların Altında", "Hatırla Ey Peri", "Söyleyemem Derdimi", "Değdi Saçlarıma Bahar Gülleri" ve "Gözlerin Mavi Mine Vuruldum Perçemine" gibi 10 makamdan 10'ar eser seçtiklerini ve projeye katılanlarla paylaşacaklarını sözlerine ekledi.