Haberler

"15. Deri Zirvesi" Gerçekleştirildi

Güncelleme:
Abone Ol

"15. Deri Zirvesi"nde sektörün geleceği masaya yatırıldı.

Avrupa'daki daralmaya rağmen toplam deri ihracatı artıyor

3.5 milyar dolar ihracat rakamıyla Türkiye ekonomisinin önemli kalemlerinden olan deri sektörü, Deri Tanıtım Grubu'nun "15. Deri Zirvesi"nde bir araya geldi. Sektörün yakın dönem yol haritasının çizildiği zirve, moda, deri ve tasarım dünyasında Türkiye'de bugüne kadar düzenlenmiş en geniş kapsamlı Deri Tasarım Yarışması "Detay"a da ev sahipliği yaptı.

Ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdinde Türk derisinin marka algısını güçlendirmek ve Türkiye'nin deri ihracatını artırmak amacıyla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TIM) bünyesinde faaliyetini sürdüren Deri Tanıtım Grubu (DTG), geleneksel "Deri Zirvesi"nin 15'incisini, 23 Kasım Cuma günü Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirdi.

Her yıl deri, perakende, moda ve tasarım dünyasını tek bir çatı altında toplayan ve sektörün gidişatına yön veren bu önemli buluşmaya, bu yıl rekor sayıda bir katılım sağlandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve İDMİB Yönetim Kurulu ve DTG Başkanı Lemi Tolunay'ın yanı sıra sektörden birçok önemli ismin katıldığı zirvede, Türk deri sanayiyle deride modayla tasarımın bugünü ve geleceği masaya yatırıldı.

"AB ÜLKELERİNDEKİ DÜŞÜŞE RAĞMEN İHRACAT ARTIYOR"

Zirvede konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin ihracat gücünün son 3 yılda yüzde 50 oranında arttığını ve bu yıl 150 milyar dolara ulaştığını belirtti. Avrupa Birliği ülkelerine ihracat gerilediği halde, toplam ihracat rakamlarındaki yükselişe dikkat çeken Büyükekşi, "Deri sektörü için de durum böyle. Tüm ihracatta olduğu gibi deri sektörü de Amerika ve Avrupa'ya ihracattaki gerileme karşısında alternatif pazarlara yönelmeyi başardı" dedi.

Kriz değerlendirme kuruluşlarının olumlu notlarının Türkiye'ye gelen yatırımları hızlandırdığını açıklayan Büyükekşi, "500 milyar dolar ihracat hedefine doğru yatırımlar ve istihdamdaki artışla ulaşabiliriz" diye vurguladı. Büyükekşi, 2023 ihracat hedefine ulaşabilmek için diğer faktörlerin ileri teknoloji, inovasyon, tasarım, marka ve Ar-Ge olarak belirlendiğini açıklarken, "İDMİB'in ve DTG'nin çalışmaları, 15. Deri Zirvesi ve DETAY Yarışması da bunlara en güzel örnektir" dedi.

"SEKTÖRÜN İHRACAT GÜCÜ 3.5 MİLYAR DOLARI AŞTI"

Zirvede konuşan İDMİB Yönetim Kurulu ve DTG Başkanı Lemi Tolunay, 2012 yılının deri sektörü açısından değerlendirmesini yaptı. 2012'nin Türk deri sanayinin bilgi, üretim becerisi ve tasarım açısından dünyada önemli bir konuma yükseldiğinin kanıtlandığı yıl olduğunu dile getiren Tolunay, "2012 ihracat rakamlarımız, son 5 yılı geride bırakarak, bu gücü ve yükselişi bir kez daha gözler önüne serdi" dedi.

"Bugün deri sektörü, yan sanayi ve perakende sektörüyle birlikte 400 bini aşan istihdam rakamıyla Türkiye ekonomisinin en büyük kalemleri arasında yer alma hedefine oldukça yaklaştı. Doğrudan ihracat rakamlarına yansımayan yurtdışı satışlarla birlikte sektörümüzün ihracat gücü ise 3.5 milyar doları aşmış bulunuyor. Bu rakam, aynı zamanda, Türkiye'nin 2023 ihracat hedefi olan 500 milyar dolara ulaşmakta biz Türk dericilerine de büyük bir rol düştüğünü de bizlere yeniden hatırlatıyor" diye konuşan Tolunay, 2023'te deri sektörü ihracatını 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bir kez daha vurguladı.

"TÜRK DERİSİNİ ULUSLARARASI BİR MARKAYA DÖNÜŞTÜRÜYORUZ"

Tolunay, DTG'nin 15. Deri Zirvesi'nin "Markalaşma ve Farklılaşma" konularına odaklanmasının nedenlerini ise şöyle açıkladı: "İhracat hedeflerimize, üretim kalitemiz ve becerimiz kadar, Türk derisinde markalaşmayı ve farklılaşmayı başararak ulaşabiliriz. Bunun için 2012'de tasarım ve modadaki rekabet gücümüzü maksimum seviyelere çıkaracak çalışmalara hız verdik. Deriyle çalışan Türk tasarımcılara yurtdışı moda şovlarında sunduğumuz maddi ve manevi desteklerimiz, katıldığımız uluslararası deri fuarlarındaki çalışmalarımız da bu stratejimizin önemli adımlarıdır."

Aynı zamanda sektöre yeni tasarımcılar yetiştirmek için eğitim programları ve yarışmalar düzenlediklerini de ekleyen Tolunay, zirve sonrasında gerçekleşen Deri Ürünleri Tasarım Yarışması DETAY'ın da bu konuda bugüne kadar atılmış en büyük adım olduğunu vurguladı.

SEKTÖRÜN YAKIN YOL HARİTASI ÇİZİLDİ

Bu yıl sektörün ve konuklarının karşısına farklı ve çok zengin bir içerikle çıkan "Deri Zirvesi" kapsamında 2 ayrı panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Jülide Ateş'in üstlendiği ilk panelin katılımcıları, perakende dünyasının 3 duayen ismi, Abdullah Kiğılı, Mehmet Hotiç ve Mustafa Taviloğlu, "Markalaşmada ilk adım: Fark yaratmak" başlığı altında, kendi markalaşma serüvenlerinden yola çıkarak, deri sektörü tedarikçilerine ve üreticilerine örnek hikayeler sundular. Perakende sektörünün deri üreticilerinden beklentilerinin masaya yatırıldığı panelde, "Deri tedarikçileri markalara hangi vaatlerle gelmeli? Markalaşmanın en önemli unsuru: Tedarikçi ve perakendeci işbirliği nasıl olmalı? Deri sektöründe nasıl fark yaratılır?" sorularının da cevapları tartışıldı. Moda alışverişinde geline son nokta olan "e-ticaret"in de konuşulduğu panelde, bu konuda deri üreticileri açısından faydalı olabilecek fırsatlar da gündeme geldi.

"Derinin Tasarım Hali" başlığını taşıyan ve İDMİB ve DTG Yönetim kurulu Üyesi Ruken Mızraklı'nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci panelde, yurtdışında büyük başarılara imza atan genç Türk tasarımcılar, Bahar Korçan, Bora Aksu ve Ümit Ünal yer aldı. Panelde, yurtdışında Türk derisinin algısı, tasarımda deriyle fark yaratmanın yolları ve modanın geleceğinde deri sektörünün konumu tartışıldı.

BUGÜNE KADAR YAPILMIŞ EN KAPSAMLI DERİ YARIŞMASI: DETAY

15. Deri Zirvesi, bu yıl ilk kez çok kapsamlı bir deri ürünleri tasarım yarışmasına da ev sahipliği yaptı. Türk deri sektörünün yaratıcı gücünün yükselmesi, özgün tasarımlarını yaratma ve satma isteklerinin güçlendirilmesi, bu kurumlardaki öğrencilerin sektöre hızla kazandırılması ve yetenekli gençlerimizin özgün tasarımlarının teşvik edilmesi amacıyla deri konfeksiyon, ayakkabı ve saraciye kategorilerinde düzenlenen Deri Ürünleri Tasarım Yarışması "DETAY", Türk moda ve hazır giyim sektöründe yer alan sanayiciler, üst düzey yöneticiler, moda ve tasarım dünyasının ünlü isimleri, moda editörleri ve cemiyet hayatının önde gelen simalarının katılımıyla gerçekleşti.

114 tasarımcının arasından seçilen 3 kategoriden toplam 18 yarışmacının tasarladıkları ürünlerin yarıştığı Detay, aynı zamanda toplam 400.000 TL'ye ulaşan rekor ödül tutarıyla da sektörde bugüne kadar gerçekleştirilmiş en büyük organizasyon oldu. Adayların ürünleri, Özge Ulusoy, Sema Şimşek, Didem Soydan, Nur Gümüşdoğrayan, Tuğba Karaca, Alona Kral ve Bilge Kara gibi Türkiye'nin önde gelen mankenleri tarafından Uğurkan Erez'in koreografisi ile sergilendi.

Üç ayrı kategoride toplam 9 yarışmacının ödül kazandığı yarışmada, birinci olan isimler 10,000 TL'lik para ödülünün yanı sıra yurtdışında eğitim hakkı ve yurtiçinde 6 ay İngilizce dil eğitimi fırsatının sahibi oldu. İkincilere 5.000 ve üçüncülüğe 3.000 TL para ödülünün sunulduğu yarışmada, gençler dünyanın en önemli ve en kapsamlı tasarım fuarlarına da gitme hakkı kazandı. 18 yarışmacının tümü ayrıca, İstanbul Moda Atölyesi'nde açılacak "Deri Giyim, Ayakkabı ve Aksesuar Tasarımı Eğitimi"ne de katılacaklar.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title