Haberler

/ 15'inci Günde Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'na Müdahale

Abone Ol

TAKSİM projeleri kapsamında yapılacak olan değişikliklere tepki olarak başlatılan Gezi Parkı eylemlerinin 15.gününde polis Taksim Meydanı'nda göstericilere müdahale etti.

TAKSİM projeleri kapsamında yapılacak olan değişikliklere tepki olarak başlatılan Gezi Parkı eylemlerinin 15. gününde polis Taksim Meydanı'nda göstericilere müdahale etti. Öğleden sonra Gezi Parkı'na da giren polis, bir süre sonra geri çekildi. Müdahale sırasında polis tazyikli su ve gaz bombası kullanırken, göstericiler taşlı saldırıda bulundu, molotofkokteyleri, havai fişekler attı. Müdahaleler sırasında birçok kişi yaralandı, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde Gezi Parkı'ndaki müdahaleyi protesto eden avukatlar da gözaltına alındı.

Polis ekipleri, saat 07.30 sıralarında Taksim Meydanı'na girdi. Polis, göstericilere "Lütfen dikkat, gezi parkı ve içindekilere kesinlikle dokunulmayacaktır" anonsları yaptı. Bu sırada İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise Twitter hesabında yapılan operasyonun içeriği hakkında bilgi verdi. Vali Mutlu, "Gayemiz, Atatürk heykeli, Atatürk Kültür Merkezi ve alan üzerindeki pankart ve resimleri kaldırmaktan ibarettir. Başka bir amacımız yoktu. Gezi Parkı ve Taksim'e kesinlikle dokunulmayacak,sizlere asla dokunulmayacaktır. Bu sabah ve bundan sonra polis kardeşlerinize emanetsiniz" mesajlarını attı.

Meydana giren polis, Cumhuriyet Anıtı ve AKM'deki pankartları kaldırdı, Türk bayrakları astı. Barikatlar de iş makineleri ile süpürüldü. Gezi parkındaki gruba müdahale olmazken polise molotof ve havai fişek atan gruba gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale edildi.

VALİLİKTEN TAKSİM AÇIKLAMASI

Taksim'e müdahalesi sürerken, İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Gezi Parkı'nda çevreci bir sahiplenme ile başlamış olan gösterilerin, bilahare ulaşmış olduğu nokta bütün milletimizin derin kaygı ve üzüntülerine neden olmuştur. Bu kapsamda; Gezi Parkı'nda ve Taksim'de, ağırlıklı olarak geceleri toplanmalar sürmektedir. Mevcut durumun; demokratik tutum ve davranışlarla sürdürülmesinde hiçbir engel, kısıtlama söz konusu değildir. Ancak, özellikle Atatürk Anıtı'mız ile Atatürk Kültür Merkezi binasını tamamen örten farklı döviz, pankart, afiş, flama ve resimler görünüm olarak toplumsal tepkilere, ciddi eleştirilere ve hoşgörü hudutlarını zorlayan tutumlara sebebiyet vermektedir.

Bu olumsuzlukların yanı sıra, bir kamu binası olan Atatürk Kültür Merkezi adeta işgal altında gibi bir görünüme büründürülmektedir. Bu durum, binanın inşaat mahalli olması nedeniyle buraya zaman zaman giren göstericiler açısından çökme ve düşme risklerini de beraberinde getirmektedir.

Bu münasebetle; ülkemizin imajını dünya kamuoyunda da olumsuz etkileyen, toplumumuzda tepkilere sebebiyet veren, aynı zamanda gezi parkında bulunanların da mesaj ve gayesiyle aslında uyuşmayan, hatta çelişen bu görüntülerin kaldırılmasına karar verilmiştir. Bu nedenle; Bu sabah saat 08.00'dan itibaren güvenlik birimlerimiz sadece bu pankart, döviz ve resimlerin kaldırılmasına yönelik bir çalışma yapacaklardır. Bu çalışmanın Gezi Parkı'na ve Taksim'e yönelik bir boyutu kesinlikle yoktur. Gezi Parkı ve Taksim'de bulunan hiçbir kişi veya gruba yönelik bir faaliyet söz konusu olmayacaktır. Bu kapsamla sınırlı olmak üzere yapılacak çalışmada güvenlik birimlerimize yardımcı olunması, her türlü yanlış anlama ve yorumlara sebebiyet verecek propagandalara itibar edilmemesi önem arz etmektedir."

POLİS UZLAŞICI UYARILAR YAPTI

Eylemlerini sürdüren ve çevik kuvvet ekiplerine taş atan gruba yönelik polisin "Taş atmayın, atmadığınız sürece müdahale etmeyeceğiz. Gerekirse gazla müdahale yapacağız. Barikatların arkasında basın açıklaması yapabilirsiniz" diye seslendi. Göstericilerin taş atmaya devam etmesi üzerine polis, eylemcilere doğru basınç tesirli, darbe etkisi olmayan boya mermisi sıktı. Bunun üzerine eylemciler ara sokaklara dağıldı.

BOYALI SU

Sıraselviler Caddesi üzerinde barikat kuran göstericiler polise taş attı. Uyarılara rağmen polise taş atmaya devam eden göstericilere karşı polis de boyalı mermi atan tüfek kullandı. Bu yöntemin eylemcilerin yakalanması için öncelikle belirlenmesini amaçlıdığı öğrenildi. Polisin Taksim'e girmesinin ardından bazı eylemciler ara sokaklarda yol kenarındaki demir korkulukları sökerek barikatlar kurmaya çalıştı. Sıraselviler Caddesi üzerinde park halindeki bir araç yandı, kullanılmaz hale geldi.

Taksim Meydanı'na polis müdahalesi sırasında, meydanda birçok kişi el ele tutuşarak, insan zinciri oluşturdu. Bazı göstericiler, demir parçaları ve lastiklerden oluşturdukları mancınıkla polise şişe ve taş attılar. Polis sık sık eylemlerine son vermeye çağırırken göstericiler de ellerindeki megafonlarla polise geri çekilmesi uyarısında bulundular.

Bu arada Cumhuriyet Anıtı önünde bekleyen eylemciler, kendilerini bir süre çembere alan polisin müdahalesi sonrası anıttan ayrıldı. Eylemciler, daha sonra anıt ve çevresinde çöp topladı.

YARALILAR HASTANEDE

Taksim Meydanı ve çevresinde çıkan olaylarda yaralananlar hastanelere götürüldü. Çıkan olaylarda atılan gazların etkisi Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kadar ulaştı. Vatandaşlar gazdan korunmak için elbiselerini yüzlerine siper etti. Gazdan etkilenen bazı vatandaşlar ise hastanenin acil servisine girdi. Bu kişilere hastanede müdahale edildi. Gazın etkisini artırması üzerine Acil Servisin kapıları bir süre kapatıldı.

Taksim Meydanı ve çevresinde çıkan olaylarda yaralanan 4'ü polis toplam 37 kişi hastanede tedaviye alındı. Bu kişilerden 20'si tedavilerinin ardından taburcu edildi.

O EYLEMCİ YAKALANDI

Taksim Meydanı'nda polis müdahalesine molotof ve havai fisek ile karşılık veren gostericiler arasında bulunan bir kişinin belindeki kabarıklık dikkat cekti. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, o kişinin kimliğiyle ilgili açıklama yaptı. Vali Mutlu, "Taksim'de telsizli ve muhtemelen silahlı görüntüsü sosyal medyada paylaşılıp, polis olduğu iddia olunan kişi yakalandı. O SDP'li bir eylemci. Kişinin adı Ulaş Bayraktaroğlu. Daha önce Devrimci Karargah operasyonunda 6 ay cezaevinde kalmış birisi. 'Polis' diyenlere duyuruyorum, bilginize" mesajını twitter hesabından paylaştı.

70 GÖZALTI VAR

Taksim Meydanı'nda polise taş ve molotofkokteyli atan göstericilerin, bayrak ve simgelerini taşıdığı Sosyalist Demokrasi Partisi'nin Beyoğlu'ndaki binasına polis girdi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Olaylara katılanların sığındığı SDP binasında gözaltına alınanların sayısı 70 oldu. Silah ve palalar da var" dedi.

VALİ MUTLU: GEZİ PARKINA MÜDAHALE YOK

Taksim'de yaşananlara ilişkin valilikte basın toplantısı yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Çalışmanın hedefi, Taksim Meydanı'na çıkıldığı andan itibaren kamuoyu ile net bir şekilde paylaşılmış, hedefleri, sınırları ve kapsamı doğrultusunda detaylı bilgi kamuoyuna detaylı bir şekilde paylaşılmıştır" dedi. Vali Mutlu, şunları söyledi:

"Bu paylaşımlarda ifade edildiği gibi kesinlikle Gezi Parkı ile ilgili orada bulunan insanlara, gençlere yönelik herhangi bir müdahalenin olmayacağı, keza bu müdahale kapsamında, Taksim'e yönelik de herhangi bir müdahale yaklaşımı içinde bulunmadığımızı ifade ettik ve bu çerçevede şu ana kadar gayretlerimizi yoğun bir şekilde sürdürdük ve gerek Atatürk Anıtı gerekse AKM, alan etrafında bulunan önemli miktardaki ifade etmiş olduğum metaryaller toparlandı."

"KONTROLLÜ DURUŞUMUZU MUHAFAZA EDİYORUZ"

Küçük çapta müdahalelerin olduğunu kaydeden Mutlu, "Bu çalışmalar yapılırken, herkesin gördüğü gibi fevkalade dikkatli bir şekilde bu çalışmasını yürütmeye çalışan emniyet mensupları ile bazı münferit grupların kişisel veya küçük gruplar halinde çatışmaya girmek istedikleri ve bu çerçevede polisimizle de yer yer çatıştıkları görüldü. Bunlara gerekli müdahaleler yapıldı. Bu marjinal grupların şu an itibariyle amaçlamış oldukları daha büyük çapta çatışma yaratma ortamına fırsat verilmedi. Şu anda Taksim Meydanı ve çevresinde, sakin bir bekleyiş içerisinde kontrollü duruşumuzu muhafaza ediyoruz" diye konuştu.

"UFAK YARALANMALAR BERELENMELER SÖZ KONUSU"

Vali Hüseyin Avni Mutlu, Taksim Gezi Parkı'ndaki gelişmelerle ilgili "Şu anda çatışmalarda, ciddi, hastanelerde yaralı olarak tedaviyi gerektirecek herhangi sıkıntı olmamıştır. Ama tabii ki çatışmaların getirmiş olduğu ufak yaralanmalar berelenmeler söz konusu. Polis aracımızın molotoflorla yakılmasına kadar alanda bizlere karşı sürekli olarak eylem gerçekleştirmeye çalışan kişilere karşı gözaltı işlemi yapılmıştır" dedi.

MÜNFERİT GRUPLAR EMNİYET İLE ÇATIŞMAYA GİRMEYE ÇALIŞTI

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun açıklamayı bir yanında Emniyet Müdürü bir yanında İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Mehmet Artar olduğu halde yaptı. Vali Mutlu, şöyle devam etti:

"Taksim meydanında Atatürk Heykelimiz ve Atatürk Kültür Merkezi üzerinde asılı olan pankart, döviz, resim ve benzeri materyallerin kaldırılmasına yönelik çalışma yapıldı. Kesinlikle gezi parkında bulunanlara müdahale etmeyeceğimizi ifade ettik. Gayretlerimizi sürdürüyoruz. Materyaller toparlandı. Bazı münferit grupların emniyet ile çatışmaya girmeye çalıştıkları görüldü. Bunlara gerekli müdahale yapıldı. Marjinal grupların daha büyük çaplı çatışma ortamına fırsat verilmedi. Kontrollü duruşumuza devam ediyoruz. Atatürk heykeli ve AKM materyallerden temizlendi. Bu bekleyişimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Gezi parkında çevreci bir yaklaşım içerisinde başlayan alan, Atatürk heykelimiz ve Atatürk Kültür Merkezi legal ve illegal kuruluşların reklam panosuna dönüştü. Milletimiz bu duruma üzülüyor. Dünya ve imajımıza zarar veriyor. Bu görüntüyü normalleştirmek amacıyla çalışma tamamlanmıştır."

"RAHATLATICI BİR SÜREÇ OLACAKTIR"

Bu noktadan itibaren Gezi Parkı'na hiçbir müdahale edilmeyeceğini ifade eden Mutlu, şöyle devam etti:

"Gezi Parkı'ndaki gençlerin çatışma ortamına çekilmeye çalışılması, Gezi Parkı'na çıkmayarak orada beklemeleri, marjinal gruplara pirim vermemeleri nedeniyle anlamlı buluyoruz. Polisimize yardımcı olan bu tutumlarını dikkatle takip ediyoruz. Bu duyarlılığın, Gezi Parkı'ndaki duyarlılığın devam etmesi ülkemiz açısından önemlidir. Rahatlatıcı bir süreç olacaktır. Ülkemizin huzurunu bozacak eylemelerde bulunanlar, kullanmış oldukları sis bombaları, havai fişekler ve molotoflarla polisin aşırı gaz bombası kullandığı gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Bu konularda dikkatli ve özenli bir duruş sergilendi. Gezi parkındaki halk bu tür kışkırtıcı durumuna izin vermedi. Mükemmel bir işbirliği sürüyor. Devam etmesini de diliyorum. Bize yardımcı olan Taksim'deki bütün sivil duruşları takdir ediyorum. Marjinal guruplara karşı ortak duruş sergilemeliyiz. Müdahalelerden dolayı hastanelerde yaralı bulunmuyor. Ufak yaralanmalar berelenmeler var. Bir polis aracının molotofla yakılması olayı var. Sürekli olarak eylem yapan kişilere karşı gözaltı işlemi yapılmıştır. Gözaltıları sürdürebiliriz. İstediğimiz şey bir çatışma ortamı değildir.Birbirimize karşı kin ve nefreti kullanmayalım."

"KISITLAYICI BİR ŞEY YAPILMADI"

Bir soru üzerine Mutlu, şunları söyledi:

"Telsizler, piyasada satılan muhabere telsizleri, marjinal grupların kendi aralarında haberleşmek amacıyla kullanıyorlar. Mücadele ettiğimiz grupların amaçlarının ne olduğu, bu görüntülerle çok daha net görünüyor. 'Benim fikrim var' diyenlerin yanında, 'Benim telsizim, benim molotofum, taşım var' diyenler var. Bu pozlar ibretlik pozlardır. Sosyal medyayı provakatif olarak kışkırtmak isteyen kişiler var. Yalan haberlerle emniyet güçlerini sıkıntıya sokmaya çalışan her türlü algıya karşı, uydur uydur yaza karşı dikkatli olmak lazım. Polis güvenlik güçleri halkın emrindedir. Bu tür görüntülere gelecek kamu görevlisine fırsat verilmez. Emniyetimizin gerekli birimlerinde bu tür kişilere yönelik daha sonra işlem yapılacak. Bizim yaptığımız çalışma, ülkemizin ve İstanbul'un imajını bozan, Atatürk heykeli ve AKM'deki kötü görüntü ve materyallerin toplanması için yapıldı. Yoksa kısıtlayıcı bir şey yapılmadı. Yeni baştan böyle bir görüntüye fırsat vermeyeceğiz. Bu konudaki görevimizi uygun bir şekilde devam edeceğiz."

"GEZİ PARKI'NA GİDEBİLİRİZ"

Gezi Parkı'na gidip gitmeyeceği şeklinde ki soruya Mutlu, "Gezi Parkı'na gidebiliriz. Orada bulunan insanlarımızla farklı şekilde temaslarımızı sürdürüyoruz. Gerçekten bugün güzel bir duruş sergileyip, eylemci guruplardan kendilerini ayırmışlar. ve polisimize bu duruşlarıyla katkı sağladılar. Orayla ilgili duygularımızı paylaşmıştık. Uygun bir şekilde ya da onlar bizi ziyarete gelerek görüşmeyi sağlayabiliriz" diye yanıt verdi.

Bir soru üzerine İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, "Sayın valimin attığı twitlere varıncaya kadar aynı fikirdeyiz" demekle yetindi.

POLİS, PROTESTOCU AVUKATLARI ZOR KULLANARAK ADLİYEDEN ÇIKARDI

Bu arada, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı üçüncü kez, avukatların Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olaylara ilişkin protestosuna sahne oldu. Adliyenin ana avlusunda, adaleti temsil eden "Themis" heykellerinin bulunduğu alanda toplanan yaklaşık 30 avukat, burada Taksim Gezi Parkı gösterilerinde polisin müdahalesini ve yaşananları protesto etmek için alkışlı protestoya başladı.

Daha önce yapılan iki protestonun aksine katılım azdı ancak bu sefer olaylar büyüdü. Avukatlar "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganları attı. Ancak önce adliyedeki özel güvenlik görevleri avukatların etrafını sarmaya başladı. Daha sonra da Çevik Kuvvet, kalkanlarıyla adliyenin içine girdi. Çevik Kuvvet'in adliyeye girmesiyle tepkiler büyüdü. Adliyenin balkonlarında toplananlar "Polis dışarı!" sloganları atmaya başladı. Meydandaki avukatlarla polis arasında itiş kakış yaşandı. Çevik Kuvvet, kalkanlarıyla avukatları dışarı doğru itmeye başladı. Avukatlar ise polise direndi. Güvenlik görevlileri de X-Ray cihazlarının yanındaki masalarla barikat kurdu. Bunun üzerine avukatlar masalara vurarak tepki göstermeye başladı. Bunun üzerine özel güvenlik de, masaları yan yatırarak arkalarına geçti ve avukatların masaların arkasına geçmesini engelledi.

AVUKATLAR ZORLA DIŞARI ÇIKARILDI

Çevik Kuvvet, avukatları kalkanlarıyla adliye dışına doğru itmeye devam etti.. Avukatlarla polisler arasında uzun süre arbede yaşandı. Bazı avukatlar itiş kakış sırasında yere düştü. Bu sırada iki avukat da gözaltına alındı. Gözaltına alınan meslektaşlarının serbest bırakılmasını isteyen avukatlar "Polis dışarı, Savcı nerede?" diye bağırmaya başladı. Avukatların karakol önündeki beklemeye başladılar. Adliyede ise, eylem yapanlar hakkında işlem yapılacağı ve gözaltına alınacakları yönünde anons yapıldı. Çevik Kuvvet de avukatları dışarı çıkardıktan sonra adliyenin önünde kalkanlarıyla barikat kurdu.

Polis - avukat gerginliği her dakika büyüdü. 2 avukatın gözaltına alınmasını protesto eden 47 avukat daha gözaltına alındı. Adliyenin karıştığı dakikalarda üst kat koridorlarında polise karşı tepki vardı. Polise bu katlardan su şişesi ve çakmak atanların olduğu görüldü. Avukatların etrafını çeviren polis daha sonra gözaltına almaya başladı. Avukatların direnmesi üzerine polis yine zor kullandı. Bu sırada bazı avukatların yerde sürüklendikleri görüldü. Gözaltına alınan avukatlar adliye binasından çıkarılırken çoğunun üzerinde cüppeleri vardı.

POLİSE TEPKİ GÖSTERENLER SU ŞİŞESİ VE ÇAKMAK FIRLATTI

Olaya adliyenin üst katlarında toplanan bazı kişiler de tepki gösterdi. Bu sırada üst katlardan polise su şişeleri ve çakmakların atıldığı görüldü.

49 AVUKAT GÖZALTINDA

Adliyedeki olaylarda aralarında tanınmış avukat Ali Rıza Dizdar ile KCK davası avukatlarından Sinan Zincir, Hüseyin Boğatekin, Suat Eren'in de olduğu 49 avukat gözaltına alındı.

KARGA TULUMBA TAŞINDI. KELEPÇELENEREK GÖZALTINA ALINDA

Avukat Hüseyin Boğatekin gözaltına işlemine en şiddetli direnenlerden biriydi. Boğatekin, kol ve bacaklarından tutan polisler tarafından, karga tulumba adliyeden çıkarıldı. Avukat Hüseyin Boğatekin bu sırada yine gözaltına alınmaya karşı çıktı, slogan attı. Bir ara yere düşen Boğatekin plastik kelepçeyle kelepçelenerek gözaltına alında.

GÖZALTINA ALINANLARIN ÇOĞU CÜPPELİYDİ

Gözaltına alınan avukatlar Çevik Kuvvet otobüslerine bindirildi. Avukatların emniyet'e götürüleceği sırada dışarıda toplanan bir başka grup araçların önünü kesti. Bunun üzerine Çevik Kuvvet, müdahale ederek araçlara yol açtı. Açılan yoldan ilerleyen araçlar adliyeden ayrıldı. Grubun polise tepkisi bir süre daha devam etti. C kapısından giriş bir süreliğine kapatıldı.

BARO BAŞKANI ADLİYEDE

Öte yandan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da saat 14.30 sıralarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'yla görüşmek üzere adliyeye geldi.

POLİS GEZİ'YE GİRDİ, ÇIKTI

Öğleden sonra Taksim Meydanı'nda yeniden toplanan gruplara polis müdahale etti. Polis, saat 13.50 sıralarında Gezi Parkı'na yöneldi. Merdivenleri de aşan polislerin park alanına girdiği gözlendi. Polisin parkta bulunan eylemcilere müdahale etmediği, parktan çıkarmaya çalışmadığı gözlendi. Bu sırada parktaki eylemciler "polis dışarı" şeklinde slogan attı. Polisin meydana girdiği sabah saatlerinde düzenlemenin anıt ve çevresiyle AKM' ye yönelik olduğu, gezi parkına yönelik bir hareketin olmayacağı bildirilmişti. İstanbul Valisi de gün boyu verdiği mesmajlarda bunun altını çizmişti. Parka yönelen ve giren polis gruplarının saat 14.00 de meydana doğru geri çekildi.

Taksim'de bekleyiş sürüyor.

(MK-BB) - İstanbul / Beyoğlu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Hüseyin Avni Mutlu Politika Güncel Taksim Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title