Haberler

17 Ağustos, Deprem Sessizliğiyle Anıldı

Güncelleme:
Abone Ol

İzmir'de, Marmara Depremi'nin 13'üncü yıldönümünde, "Depreme Duyarlılık" yürüyüşü gerçekleştirildi.

İzmir'de, Marmara Depremi'nin 13'üncü yıldönümü, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) üyeleri, hayatını kaybedenlerin unutulmaması, unutturulmaması için "Depreme Duyarlılık" yürüyüşü gerçekleştirdi.

TMMOB bağlı odaların üyeleri, 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nde hayatını kaybeden 17 bin 480 kişilyi anmak için "TMMOB Depreme Duyarlılık Yürüyüşü" düzenledi. 43 bin 953 kişinin yaralandığı depreme dikkat çekmek isteyen oda üyeleri acı kayıpların hala unutulmadığına göstermek amacıyla Gündoğdu Meydanı'nda toplanıp, Cumhuriyet Meydanı'na kadar, ellerindeki meşaleler ve dövizlerle, slogansız olarak, sessiz bir yürüyüş yaptı. Yaklaşık 200 kişilik grup, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Grup adına açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi Başkanı Ayhan Emekli ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi, "ranta dayalı, bilimi reddeden sağlıksız yapılar ve yapılaşmayla depremler, afete dönüşmesin" uyarısında bulundu.

DEPREM RANT SAHASI OLDU

Ayhan Emekli, siyasi iktidarların depremi kullanarak kendi yandaşlarına rant sağladıklarını iddia ederek meslek odaları olarak hiçbir zaman susmayacaklarını ve "Kral Çıplak" demeye devam edeceklerini söyledi. Yürüyüşün İnşaat Mühendisleri Odaları öncülüğünde 26 ilde aynı anda yapıldığının altını çizen TMMOB İzmir İKK Sekreteri Ferdan Çiftçi ise, "Her deprem sonrası kentsel dönüşümü gündeme getiren ve bunun üzerinden rant çıkarma girişiminde olanlar bilsinler ki rantla, sağlıklı yapılaşma bir arada yürümeyecektir. Son Van depremi sonrasında Başbakan'ın açıklamasından sonra kanun ve yönetmelik yayınlandı. Biz kanun çıkmadan önce nasıl bir kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini 6 başlıkta sıraladık. Biz rantın değil, halkın yanında olan bir yapılaşmadan, bilimin ve tekniği ön plana alan ve orada yaşayan, halkı bu karar sürecine katan bir anlayışla bu işin yapılması gerektiğini hep söyledik. Ne yazık ki kentsel dönüşüm doğru bir yere oturmadı. Bunu söyleyenler bir taraftan sağlıklı yapılar üreteceğiz derken, planlı alanlar, imar yönetmeliği ve yapı denetim uygulama yönetmeliğinde yapılan değişiklikle maalesef meslek odalarının kamusal denetimi elinden alındı. Doğa olayı olan depremin afete dönüşmemesi için bizler sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Marmara için yaptığımız yürüyüşleri Van'daki vatandaşlarımız için de yapacağız" dedi. Açıklamaların ardından Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu üyesi 6 kişi depremi konu alan tiyatro gösterilerini sergiledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ferdan Çiftçi Gündoğdu Politika Güncel İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title