17 Saate Varan Oruç Stresi Tetikleyebilir
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Şahut Duran, 17 saate yaklaşan orucun bipolar bozuklukları ve dikkat eksikliğini tetikleyebileceğini belirtti.
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Şahut Duran, 17 saate yaklaşan orucun bipolar bozuklukları ve dikkat eksikliğini tetikleyebileceğini belirtti. Psikiyatri Uzmanı Duran, özelikle bipolar bozukluğu bulunan kişilerde atakların riskinin üç kat artabileceğini söyledi.
Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi de olan Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Şahut Duran, 17 saate varan oruç süresi ve psikolojiye etkileriyle ilgili açıklama yaptı. Vücudun açlık ve susuzluk halinde stres, sinirlilik ve dikkat eksikliği refleksini gösterdiğini dile getiren Duran, özellikle çocuklarda ve yaşlılarda daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Ramazan ayının yaz dönemine gelmesinin çok etkili olduğunu kaydeden Duran, "Vücuttaki suyun yüzde 1'inin bile kaybı ciddi anlamda etki yaratabiliyor. Psikolojik rahatsızlıkların birçoğu bedenseldir. Bedeni etkileyen her şey psikoloji de etkiler. Halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, sinirlilik ve komaya kadar giden bir bilinç kaybı da olabilir. Özellikle rahatsızlığı olanlar, ilaç kullananlar ve pibolar bozukluğu olan hastalar dikkatli olmalı. Bipolar bozukluğu olanlar için düzenli uyku ihtiyacı vardır. Ramazan ayında uyku düzeninin bozulması ve gece uyumayıp gündüz uyunması bipolar bozukluğu tetikliyor. Bipolar bozuklukta özellikle Ramazan aylarında atak riski üç katına kadar artabiliyor" dedi.
KONSANTRASYON BOZUKLUĞU YARATABİLİR
Uzun süren açlık halinde dikkat eksikliğinin olabileceğini dile getiren Duran, su kaybını artıracak etkinliklerden uzak durulmasını önerdi. Özellikle gündüz spor yapılmaması ve güneşe fazla çıkılmaması gerektiğini söyleyen Duran, "En fazla konsantrasyon bozukluğu yaratıyor. Özellikle tehlikeli işlerde çalışanların bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor. Şoförler, fabrikalarda tehlikeleri işlerde çalışanlar, ameliyata giren hekimlerin çok dikkat etmesi lazım. İlk günlerde dikkat eksikliği gibi sorunlar daha çok ortaya çıkıyor" dedi. Dini vecibeleri yerine getirmenin psikolojik rahatsızlıkları bulunan kişilerde ve normal insanlarda bir rahatlama, huzur yaratabileceğini söyleyen Duran, buna rağmen uzun süre aç kalmanın insan psikolojine veya fizyolojisine iyi geleceğine dair bir çalışma olmadığını açıkladı.
---KUTU---
BİPOLAR BOZUKLUK
Bipolar bozukluk veya iki uçlu duygu durum bozukluğu, eskiden manik depresyon, manik atak veya manik depresif bozukluk olarak bilinen hastalıktır. Bipolar bozukluk, kişinin depresyon mani, hipomani ve karışık durumlar geçirdiği duygudurum bozuklukları sınıfını kapsayan tanısal kategoridir. Kişinin, depresif eğilimlerin yoğun yaşandığı dönemlerle, taşkınlık, coşkunluk olarak tanımlanabilecek mani dönemleri yaşadığı, bu bağlamda bipolar bozukluk ya da manik atak olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır. DSM-IV adlı tanı ve istatistik kriteri ile teşhis konur. Bu hastalığın genelde yirmili yaşlarda ortaya çıktığı çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir. - Manisa