Haberler

18. Aydın Doğan Vakfı Ödülü Ozan Sağdıç'a Verildi

Güncelleme:
Abone Ol

Bu yıl Fotoğraf dalında düzenlenen 18. Aydın Doğan Ödülü, fotoğraf sanatçısı Ozan Sağdıç'a verildi.

Haber Taner YENER - Kamera Yaşar KAÇMAZ İstanbul DHA

Bu yıl 'Fotoğraf' dalında düzenlenen 18. Aydın Doğan Ödülü, fotoğraf sanatçısı Ozan Sağdıç'a verildi. Sağdıç, 50 bin TL tutarındaki para ödülünü ve heykelciğini, Aydın Doğan Vakfı (ADV) Kurucusu ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan'ın elinden aldı. MSÜ Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü de fotoğraf alanında yaptığı hizmetlerden dolayı Hizmet Ödülüne değer görüldü.

Doğan Hızlan başkanlığında, Ersin Alok, Ozan Bilgiseren, Güler Ertan, Kamil Fırat, Ara Güler, Sabit Kalfagil, Sebati Karakurt, İzzet Kehribar ve Engin Özendes'ten oluşan Seçiciler Kurulu, 13 Mart'ta yaptığı toplantıda, 1950'li yıllardan bu yana fotoğraftaki sürekliliği, güncel yaşamın belgelenmesindeki 'dil tutarlılığı' ve Cumhuriyet Türkiye'sinin görsel belleğine katkılarından dolayı Ozan Sağdıç'ı 'Fotoğraf' alanında Aydın Doğan Ödülü'ne değer gördü. Seçiciler Kurulu ayrıca, fotoğraf alanında yaptığı hizmetlerden dolayı da, MSÜ Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü'ne Hizmet Ödülü verilmesine karar verdi.

Ödül töreni Hilton Oteli Şadırvan ve Balo Salonu'nda yapıldı. Pınar Ergüner'in sunuculuğunu yaptığı geceye, Aydın Doğan Vakfı (ADV) Kurucusu ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, eşi Sema Doğan, Aydın Doğan Vakfı, Doğan Online ve Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yahya Üzdiyen, eski Bakanlardan Cavit Kavak, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet Gazetesi yazarları Ertuğrul Özkök, Doğan Hızlan, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek, Eyüp Can, Ara Güler, yazar Adalet Ağaoğlu, işadamı Şevket Sabancı ve eşi Hayırlı Sabancı, Hakan Çelik ve Aslı Öymen'in de aralarında bulunduğu iş, sanat ve müzik dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

BAZEN TEK BİR KARE FOTOĞRAF...

Törende konuşan Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, her yıl ülke kültürünü zenginleştiren, kendilerini kanıtlamış sanatçıları onurlandırmak istediklerini söyledi. Sanatçıların toplumun gelişmesi yolunda verdikleri hizmetlere şükran duygularını ifade eden Boyner, 'Fotoğraf sanatçılığı ülkemizde yeni yeni gelişmekte olan bir alan. Hepimiz hayatımızın bir kesiminde fotoğraf çekiyoruz. Daha doğrusu, doğduğumuzdan itibaren fotoğrafımız çekiliyor. Gazetecilikte, dergicilikte, ticari hayatta, bilimde fotoğrafın önemi tabii ki inkar edilemez. Bazen tek bir kare fotoğraf, yüzlerce satırlık yazının yaratamadığı algıyı yaratıyor, bilinci oluşturuyor ve belleğimize kalıcı bir biçimde yerleştiriyor. Fotoğraf sanatçılığı ise bir konunun gerçekçi sunumundan çok öte bir anlam taşıyor. Sanatçı, o kareye kendi öngörüleri, kendi duygularıyla, sıradan bir gerçekçiliğin ötesinde estetik bir değer katıyor. Nesnelliğin ötesinde, subjektif bir dünya yaratıyor' dedi.

FOTO-JURNALİZMİN İLK TEMSİLCİLERİNDEN BİRİ

Bu yıl Aydın Doğan Ödülü'nü alan Ozan Sağdıç'ın kelimenin tam anlamında bir fotoğraf emekçisi, fotoğrafı ülkemizde sanat haline getirenlerin öncüsü olduğunu ifade eden Boyner, şöyle konuştu

'Lise yıllarında fotoğrafçılığa ilgi duyan Ozan Sağdıç, 1956'da Hayat mecmuasında başladığı kariyerinde toplumcu belgesel fotoğrafın ve foto-jurnalizmin ilk temsilcilerinden biri oldu. Henri Cartier Bresson'un öncülük ettiği gerçekçilik ekolünü Türkiye'ye taşıdı. Cumhuriyet Türkiye'sinin görsel belleğinin oluşmasına büyük katkı sağladı. Şair kimliği ile de çektiği fotoğraflara özel bir ruh ve incelik kattı. Ozan Sağdıç'ı burada bir kez daha kutlarken, ülkemizde fotoğraf sanatının gelişme verdiği değerli hizmetlerin devamını içtenlikle diliyorum. Jürimiz, fotoğraf alanında yaptığı hizmetlerden dolayı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü'ne de Hizmet Ödülü verilmesini kararlaştırdı. Mimar Sinan Üniversitesi, ülkemiz sanatının çeşitli alanlarda gelişmesinde önemli ve değerli hizmetler veriyor. Pek çok sanatçımızın yetişmesine olanak sağlıyor. Sanat olarak, maalesef kısır olarak ülkemizde bilimle buluşan estetiğin öncülüğünü yapıyor. Başta fotoğraf bölümü olmak üzere, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitemizin değerli hocalarını ve öğrencilerini de içtenlikle kutlarım. Aydın Doğan Vakfı olarak, kültürümüze hizmet eden herkesi saygıyla kucaklıyoruz. Hizmetlerini geleceğin güvencesi olarak görüyoruz. Bu akşam düzenlediğimiz ödül töreninin tek amacı, bu duyarlılığı topluma daha geniş bir biçimde yansıtabilmek arzusudur. Değerli sanatçı Ozan Sağdıç'ı ve Mimar Sinan Üniversitesi'ni ödüllerinden dolayı bir kez daha kutluyorum.'

ÖDÜLÜ AYDIN DOĞAN'IN ELİNDEN ALDI

Boyner'in konuşmasının ardından, bu yıl ödüle değer görülen Ozan Sağdıç ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü'nün tanıtım filmi gösterildi. Daha sonra, Aydın Doğan Vakfı (ADV) Kurucusu ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Ozan Sağdıç'a 50 bin TL tutarındaki para ödülünü ve Aydın Doğan Ödülü'nü temsil eden heykelciği takdim etti. Ödülü aldıktan sonra konuşan Ozan Sağdıç, 'Çok şükür, bu bir Oscar ödülü gibi, Nobel ödülü gibi bir kürsülü konuşma olmayacak. Kısa tutacağız. Yoksa çok kimseye borçluyum beni bugüne getiren; çok kimsenin değerlendirdiği, parlattığı bir isim sahibiyim. Çok çok uzun bir liste olacaktı teşekkür listem ama, bir istisna şey yapacağım, 52 yıldır benim çalışkanlıklarımı ve tembelliklerimi büyük bir hoşgörüyle yüklenmiş olan eşim Olcay Sağdıç'a özel teşekkür ediyorum dedi. Hizmet Ödülü'ne layık görülen Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü adına Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihal Kafalı da ödülünü Aydın Doğan'ın elinden aldı. Kafalı, konuşmasında, 'Öncelikle Aydın Doğan Vakfı'na, bölümümüzü Hizmet Ödülü ile onurlandırması nedeniyle çok teşekkür ederim. Seçici Kurul'un sayın üyelerine, bize bu ödüle layık gördükleri için... Kurumumuzun gelişmesinde, bugünlere ulaşmasında hocalarımızın çok büyük katısı var, onlara çok teşekkür ediyorum. ve son olarak, bu başarıları almamızı sağlayan, özveriyle çalışan mesai arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum' dedi.

OZAN SAĞDIÇ KİMDİR

1934 yılında Balıkesir'de doğan Ozan Sağdıç, fotoğrafla ilk olarak Kabataş Erkek Lisesi son sınıfta tanıştı. 1956'da Hayat Mecmuası'nda foto muhabiri olarak göreve başladı. 1930'lardan başlayıp 50-60'lı yıllara kadar süren Henri Cartier-Bresson'un öncülük ettiği gerçeklik akımını Hayat ile Türkiye'ye taşıyan kuşağın bir temsilcisi oldu. 1959 sonlarında Hayat mecmuasının Ankara bürosuna geçti. Çağla Çağı adlı şiir kitabı olan Sağdıç, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi ve H.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi'nde sanat dersleri verdi. Ömer Hayyam ve Mevlana'nın rubailerini Türkçe'ye çevirdi, Nasrettin Hoca fıkralarını manzum tekniği ile anlattı, Nasrettin Hoca'nın fıkralarındaki hicvi, şiirin olanaklarını kullanarak vurguladı. AFSAD'a onursal üye seçildi. Orada, 'Bir Kutu Makine ve Ben adlı bir sergi açtı. Fotoğraf Sanatı Kurumu'nun kurucu üyeleri arasında yer aldı. Fotoğraf dalında devlet sanatçısı seçildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aydın Doğan Ozan Sağdıç Sema Doğan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title