19 Kişinin Öldüğü Grizu Faciası Davasında 6 Sanık Hakkında 15'er Yıl Hapis İstendi
Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nde 2 yıl önce meydana gelen ve 19 madencinin hayatını kaybettiği grizu patlaması ile ilgili devam eden davada, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Aybek, esas hakkındaki görüşünü açıkladı.
Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nde 2 yıl önce meydana gelen ve 19 madencinin hayatını kaybettiği grizu patlaması ile ilgili devam eden davada, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Aybek, esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Aralarında Bükköy Madencilik A.Ş.'nin sahibi Nurullah Ercan'ın da bulunduğu 6 sanığın, 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olmak' suçundan, 15'er yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi.
Mustafakemalpaşa İlçesi'nde bulunan 'Bükköy Madencilik'e ait kömür ocağında, 10 Aralık 2009 tarihinde meydana gelen grizu patlamasında, 19 madenci öldü. Facia ardından Bursa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada mahkeme, karar için Aralık ayına ertelenirken, mahkeme savcısı Mehmet Aybek, davada tutuksuz olarak yargılanan sanıklardan, Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan ile yönetim kurulu üyeleri Orhan Latif Ercan (45), Kasım Karataş (52), Taşeron Fahrettin Şolpan (51) işletme müdürü Hayrettin Çelik (47), ve ocak Şefi Bayram Erdoğan (55) hakkında, "Taksirle Birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi.
MADEN OCAĞI SAHİBİ İLK KEZ DURUŞMAYA KATILDI
Olayın üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, duruşmalara katılmayan Bükköy Madencilik A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan ilk kez hakim karşısına çıktı. Tutuksuz sanıklardan sadece Ahmet Yalvaç'ın gelmediği, 6ı sanığın hazır bulunduğu duruşmada söz alan ölen madenci yakınlarının Avukatı Ercan Sümer, bugüne kadar istenen 3 bilirkişi raporunun ortak özelliğinin, olayın meydana geldiği maden ocağının grizulu olduğunu gösterdiğini söyledi. Olayda kusurları bulunan sanıkların, grizulu maden ocağında, yerine getirmediğini belirten Avukat Sümer, maden ocağı sahibi Nurullah Ercan'ı, sorumluluktan kurtulması için ocağı taşerona devretmekle suçladı. Avukat Sümer, 19 kişinin hayatını kaybettiği maden ocağında, havalandırma sistemi bahçe sulama hortumları ile yapılmaya çalışıldığını anlatırken "Ocak, grizulu olmasına rağmen, işveren işletmede antigrizulu malzeme kullanmamıştır. Bütün bunlar, her üç bilirkişi raporunda da tesbit edilmiştir. Hatta sanıklardan Fahrettin Şolpan, ifadelerinde, 'Nefeslikleri birbirine bağlasaydık, bu patlama olmazdı' diyerek suçunu itiraf ediyor" diye konuştu.
Avukatların savunması ardından esas hakkındaki görüşünü açıklayan mahkeme savcısı Mehmet Aybek, davada tutuksuz olarak yargılanan 7 sanıktan, işletmeye işçi temininde görevli olan Ahmet Yalvaç hakkında beraat kararı isterken. Diğer tutuksu sanıklar, Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan ile yönetim kurulu üyeleri Orhan Latif Ercan, Kasım Karataş, Taşeron, 51 yaşındaki Fahrettin Şolpan, İşletme Müdürü 47 yaşındaki Hayrettin Çelik ve ocak şefi Bayram Erdoğan hakkında, 'Taksirle Birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi. Mahkeme, sanık avukatlarının savunma yapmak için süre istemeleri üzerine Aralık ayına ertelendi.
MADENCİ YAKINLARI İSTENEN CEZAYA SEVİNDİ
Duruşmaya izleyici olarak gelen madenci yakınları, savcının sanıklar hakkında istemiş olduğu 15'er yıllık cezayı duyunca sevindi. Mahkeme sonrası duygularını ifade eden, ölen madenci Ali Kazan'ın eşi Naile Kazan, "3 çocuğum var. 1'i üniversitede okuyor, küçük olan da hala babasının geleceğini düşünüyor. Bunlar bizim çocuklarımızı yetim bıraktılar. İnşallah onlarda cezaevine girerler. Sadece Nurullah Ercan'ın yaptığını yanında bırakmamak için ayakta duruyorum. 15 yılın üstüne 15 daha versinler" dedi.
Ölen madenci Murat Hanay'ın kardeşi Nihat Hanay, savcının bu talebi bizi çok mutlu etti. Biz buraya her geldiğimizde bir kez daha yıkılıyoruz. İnşallah mahkeme hakkettikleri cezayı verecek, bizlerin de gözyaşları dinecek" dedi. - Bursa