Haberler

1950'den Bu Yana

Abone Ol

İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi ile 1956'da Zonguldak ziyareti sırasında Çatalağzı Termik Santrali misafirhanesinde kaldığı oda, o günkü eşyalarla birlikte anı olarak korunuyor.

Prenses Süreyya'nın, eşi İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi ile 20 Mayıs 1956'da Zonguldak ziyareti sırasında Çatalağzı Termik Santrali misafirhanesinde kaldığı oda, o günkü eşyalarla birlikte anı olarak korunuyor.

1950'li yıllarda sanayi yönünden henüz gelişmeyen Türkiye'de kömür ile ön plana çıkan Zonguldak, yerli ve yabancı birçok yöneticinin yanında, üst düzey devlet adamlarını da ağırladı. 1956 yılında Türkiye'ye gelen İran Şahı Rıza Pehlevi ve eşi Prenses Süreyya da Irak Kralı Faysal ile Zonguldak'ı ziyaret eden isimler arasında yer aldı. 20 Mayıs'ta geldikleri kentte 2 gün kalan Pehlevi ve Süreyya, 1 gece ÇATES'e ait o zaman köşk olarak hizmet veren misafirhanede, 1 gece de Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun A Tipi Misafirhanesi'nde konakladı. Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın, Şah Pehlevi ve Prenses Süreyya ile birlikte misafirhanenin bahçesinde otururken çekilen fotoğrafı, halen TTK misafirhanesinin duvarında yer alıyor.

ÇATES'i inşa eden İngiliz firmasının davetiyle termik santralde incelemelerde bulunan İran Şahı Pehlevi ve Prenses Süreyya'nın bir gece konakladıkları köşk, zaman içinde restore edilerek misafirhane olarak hizmet vermeye başladı. Ancak Pehlevi ve Süreyya'nın kaldığı oda, o günkü haliyle içindeki karyola, gardırop, komodin, şifonyer ve aynalık gibi eşyalarla birlikte korunuyor. Pehlevi ve Süreyya'nın imzaladıkları anı defteri de termik santralde bulunuyor.

ÇATES Makine Baş Mühendisi 58 yaşındaki Ali Aydın, Prenses Süreyya'nın güzelliğiyle tüm dünyada tanınması ve çok ünlü olması nedeniyle eşiyle birlikte kaldığı odanın anı olarak günümüze kadar orjinal haliyle korunduğunu söyledi. Prenses Süreyya ve Pehlevi'nin ziyaretine o zaman 23, şu anda 78 yaşında olan kayınvalidesi Afife Gencer'in de tanık olduğunu anlatan Ali Aydın, "Prenses Süreyya ve eşi trenden indiğinde halkın arasından yürürken kayınvalidemin yanından geçmişler. Kayınvalidem, bir kadın olarak Süreyya'nın güzelliğine hayran kalmış. O günü hala anlatır. O dönem gittiği her yerde büyük ilgi görmüş. O yüzden burada kaldığı oda da o günkü eşyalarla birlikte günümüze kadar korunmuş. Şimdi misafirhaneye gelen herkes, 'Süreyya'nın kaldığı oda' olarak bilinen odada kalmak istiyor" dedi. İran Şahı Rıza Pehlevi ile 1951'de evlenmesinin ardından İran tahtına varis veremediği gerekçesiyle 1958'de saraydan uzaklaştırılan ve 'Sürgündeki Prenses' olarak bilinen Prenses Süreyya, 25 Ekim 2001'de Paris'teki evinde yaşamını yitirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title