Haberler

1993'te Muş'ta Öldürülen 4 Kişi İçin Dava Açıldı

Güncelleme:
Abone Ol

Muş'ta 20 yıl önce gözaltına alındıktan 13 gün sonra kurşuna dizilerek öldürüldükleri gerekçesiyle 4 kişi için Van Mahkemesi'nde dava açıldı.

Muş'ta 20 yıl önce gözaltına alındıktan 13 gün sonra kurşuna dizilerek öldürüldükleri gerekçesiyle 4 kişi için Van 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Gözaltına alındıktan sonra öldürülmüş olarak bulunan bölgenin kanaat önderlerinden Mehmet Emin Bingöl ile köylüler Mahmut Acar, Ali Can Öner ve Yakup Tetik olayı ile ilgili soruşturmayı tamamlayan Van Cumhuriyet Başsavcılığı, dönemin Muş Jandarma Alay Komutanı olduğu belirtilen Naim Kurt hakkında iddianame hazırladı.

Van 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilen iddianamede, sanık Kurt hakkında, "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, birden fazla kişiyi aynı sebeple ve taammüden öldürme, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşebbüs" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 25 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Van 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya sanık Kurt ile müdahil ailelerin avutları ve yakınları katıldı.

Muş Baro Başkanı ve ailelerin avukatı Feridun Taş gazetecilere yaptığı açıklamada, 6 Kasım 1993'te kanaat önderi Mehmet Emin Bingöl, Mahmut Acar, Alican Öner ve Yakup Tetik için dava açıldığını belirti.

23 Ekim 1993'te Bingöl'ün jandarmanın düzenlediği operasyonla köyündeki evinden alındığını, 13 gün gözaltında bekletildiğini, dönemin belediye başkanı ve milletvekillerinin girişimlerine rağmen serbest bırakılmadığını öne süren Taş, 6 Kasım 1993'te Bingöl ve 3 köylünün cesetlerinin Murat Köprüsü yakınlarında bulunduğunu savundu.

Taş, aradan geçen zaman nedeniyle dosyanın zaman aşımına uğrama ihtimalini göz önünde bulunduran savcılık tarafından dönemin Jandarma Alay Komutanı Naim Kurt hakkında dava açıldığını ifade ederek, Van 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına katılan sanık Kurt'un belirtilen tarihlerde Muş Alay Komutanı yardımcısı olduğunu, kendisine yöneltilen tüm sorulara "hatırlamıyorum" cevabını verdiğini bildirdi.

Duruşmada dönemin Başbakanı Tansu Çiler'in de tanık olarak dinlenmesini talep ettiklerini ifade eden Taş, dava ile ilgili gelecek duruşmalarda da farklı talepleri olacağını kaydetti.

Babasının ölümünden 20 yıl sonra dava açılmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirten Bingöl'ün oğlu Abdulnasır Binöl ise "Çözüm sürecinin başlamasıyla 20 yıl aradan sonra dava açılması bizleri umutlandırmıştır. En büyük temennimiz faillerin bulunmasıdır. Daha önce müracaat etmemize rağmen dava açılmamıştı" dedi.

-cinayet davası

Kaynak: AA / Güncel

Mahmut Acar Bingöl Muş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title