2. İnönü Zaferi'nin 92. Yıl Dönümü (3)
2.İnönü Zaferi'nin 92.yıl dönümü münasebetiyle Eskişehir'in İnönü ilçesinde düzenlenen törende konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İdari Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, 2.İnönü Zaferi'nin ülke tarihimizin çok önemli...
2. İnönü Zaferi'nin 92. yıl dönümü münasebetiyle Eskişehir'in İnönü ilçesinde düzenlenen törende konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İdari Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, 2. İnönü Zaferi'nin ülke tarihimizin çok önemli zaferlerinden biri olduğunu söyledi.
İlçe Meydanı'nda tertiplenen törende konuşan Uslu, 2. İnönü Zaferi'yle Türk milletinin kendisine olan özgüvenin arttığını ve 2. İnönü Zaferi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin otoritesini güçlendirdiğini de kaydetti. Büyük zafere karar veren iradenin Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğunu belirten Uslu, "Unutulmamalıdır ki bu büyük zafere karar veren irade Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir ve Meclis Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Zaferde o zaman yaklaşık 9 mebus arkadaşımız hayatını kaybetmiş ve şehit olmuşlardır. Şu okunan ezan, şu dalgalanan bayrak bugün bu zaferler sayesinde mümkün olabilmekte ve yaşatılmaktadır" dedi.
TBMM İDARİ AMİRİNDEN EZAN ARASI
Konuşması sırasında ezan okunması üzerine TBMM İdari Amiri Uslu, "Zafere saygı duymak ve zaferin kazandırdığı kutsalları saygıyla dinlemek adına izin verirseniz Ezan-ı Şerif-i hep birlikte dinleyelim" ifadelerini kullandı. Ezan bittikten sonra Uslu konuşmasına devam etti.
Geçmişte kazanılan zaferlerde millette büyük bir özveri ve vatan sevgisi olduğunu anlatan Uslu, "15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir işgal edilmiş ve 1 Nisan 1921'de düşman bu topraklardan gece yarısı adeta arkasına bakmadan kaçarak ayrılmış ve nihayet 4 Eylül 1922 tarihinde İzmir'in kurtuluşuyla Anadolu düşmandan temizlenmiştir. Toplam 28 ay yapıyor. Oysa savaşın yaşandığı o dönemde topumuz, tüfeğimiz ve düzenli ordumuz yok. Sonradan elimizdeki imkanlarla, heyecanımızla, coşkumuzla, kararlılığımızla, bayrak ve vatan sevgimizle, göğsümüzdeki imanla o savaşı verdik. 28 aydan Anadolu'yu düşmandan temizledik. Aradan yıllar geçtikten sonra şu rakamları ve tarihleri dikkatinize sunmak istiyorum. Bakınız, İran-Irak savaşı modern silahlara rağmen, modern ordulara rağmen savaş 1980'de başlamış ve 1988'de bitmiş. 8 yıl devam etmiş. ve yine ABD-Irak savaşı 2003'te başlamış ve resmen 2011'de bitmiş, 8 yıl sürmüştür. Sovyetlerin Afganistan işgali ise 1979'da başlamış 1988'de sona ermiş, 9 yıl sürmüştür. Bunun anlamı modern zamanların modern ordularının her türlü nükleer silahlara rağmen girdikleri savaşlar bile en kısasından 3 yıl ve 10 yıl devam ederken, Anadolu o yokluk, yoksulluk günlerinde eğer 28 ayda her taraftan işgal edilmiş 7 düven tarafından işgal edilmiş bu coğrafyayı düşmandan, düşman ayaklarından kurtarıyorsa bunun arkasında gerçekten büyük bir özveri, büyük bir fedakarlık, büyük bir vatan sevgisi var demektir" diye konuştu.
HALKINA 'ALTIN MADALYA' İSTEYEN BELEDİYE BAŞKANINA USLU'DAN CEVAP
Kendisinden önce kürsüde yaptığı konuşmada halkına altın madalya verilmesini isteyen İnönü Belediye Başkanı İsmail Karaköse'ye yanıt veren TBMM İdari Amiri Uslu, "Madalyayı hak edebilir. Bunun kararını, sözünü burada ben verecek değilim. Ama şunu bilmeniz lazım. Kurtuluş savaşına karar veren ve yöneten meclis, hatta üyelerini, mebuslarını savaşlarda şehit veren meclis gazi meclisidir, Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Yine bugün Anadolu'da hiçbir kent yoktur ki kurtuluş günü olmasın. Düşman ayağı her türlü imkansızlıklarımıza rağmen Anadolu'yu işgal ettiğinde bütün Anadolu halkı, bütün Anadolu kentleri cansiperane bir mücadele vererek, çocuğuyla, yaşlısıyla, kadınıyla ve erkeğiyle bu vatanı bize ebedi vatan kılmak için büyük bir çaba sarf etmişlerdir. O açıdan bütün Anadolu gazidir. Anadolu insanı bütünüyle gaziliği hak etmiştir. Bizim görevimiz şuandan itibaren gazilerimize ve şehitlerimize layık olan hizmeti yapmaktan geçiyor" şeklinde konuştu.
"ZAFERİN 92. YIL DÖNÜMÜNDE YENİ ANAYASAYI SUNMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR"
Uslu, 'Söğüt'te dikilen fidan Cumhuriyetle birlikte adeta bir çınara dönüşmüştür' diyerek şöyle konuştu:
"Bugün bize düşen birkaç husus var. Bunlardan bir tanesi eksiksiz, ayıpsız tam demokrasiyle, ileri demokrasiyle bu çınarı, bu Cumhuriyeti taçlandırmaktır. İkincisi büyük Atatürk'ün bize hedef olarak gösterdiği 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesinin gereğini yapmak bu nedenle hem Türkiye'de sulhu cihanı sağlamak hem de yaşadığımız coğrafyada savaşların sona ererek barış ortamının kurulmasını kalıcı bir barışın sağlanmasına katkı vermektir. Üçüncüsü ise savaş ortamında bile Türkiye Büyük Millet Meclisi bir anayasa yaptığına göre bizimde bu Cumhuriyetimizin ve Cumhuriyet onurunu yaşayan vatandaşlarımızın demokratik bir anayasaya sahip olmasını bu sükunet ortamında, barış ortamında gerçekleştirme mecburiyetimiz vardır. Zaferin 92. yıl dönümünde yeni anayasayı sunmak meclisimizin ve siyasilerimizin boynunun borcudur."
Daha sonra tören, öğrencilerin folklor gösterileri ve askeri bandonun çaldığı eserlerle sona erdi. - ESKİŞEHİR