Haberler

2. Kastamonu Paflagonya Edebiyat Günleri

Abone Ol

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eski, "Halk ozanlarının söylediği 100 şiir varsa bunların ancak 3'ü, 5'i tespit edilebilmiştir.

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eski, "Halk ozanlarının söylediği 100 şiir varsa bunların ancak 3'ü, 5'i tespit edilebilmiştir. Birçoğu kaybolup gitmiştir." dedi.

Eski, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2. Kastamonu Paflagonya Edebiyat Günleri panelinde yaptığı konuşmada, halk şairleri hakkında bilgiler verdi.

Halk şairlerinin bu toplumun içerisinden çıktığını dile getiren Eski, "Halk şairleri bizi bize anlatırlar. Onlar, içimizden çıkmışlardır." diye konuştu.

Edebiyatın birkaç gruba ayrıldığını belirten Eski, şunları söyledi:

"Halkın düşüncelerini, dileklerini yansıtan ozanlarımız var. Bir de yüksek tabakaya hitap eden şairler, ozanlar var. Hal böyle olunca bizim edebiyatımız da birkaç gruba ayrılmış. Halk şairlerinin dahil olduğu gruba Halk Edebiyatı, diğerine de Divan Edebiyatı diyoruz. İkisi birbirinden farklı. Birinin dili halkın dili iken diğerininki yüksek bir dil. Nazım şekillerinde de ayrışma var."

Halk ozanlarının köy köy gezdiğini kaydeden Eski, şöyle devam etti:

"Eskiden kahvelerde duvarda mutlaka bir saz asılı durur, kahveye gelen usta kişi orada sazı eline alır insanlara hitap ederdi. Orada hem topluma örnek olurlar, hem de halkı eğlendirirlerdi. Halk şairlerinin asıl görevi halkı eğlendirmektir. Şimdiki gibi televizyon yada benzerleri yok. Bunlarda sazla sözle halkı eğlendiriyorlar. İl il, köy köy, şehir şehir dolaşırlar aşıklar. Gittiği yerlerde yeni ozanlarla, şairlerle tanışırlar, bilgi edinip kendi dağarcıklarını genişletirlerdi. Halk ozanları bizim türkülerimizi, bizim düşüncelerimizi yansıtırlar."

Birçok şiirin kaybolduğunu söyleyen Eski, "Eskiden kayıt cihazları yoktu. Halk ozanı, sahnede şirini söyler, sonrada giderlerdi. Bunları akılda tutmak yada kayıt altına almak son derece zor. Halk ozanlarının söylediği 100 şiir varsa bunların ancak 3'ü,5'i tespit edilebilmiştir. Birçoğu kaybolup gitmiştir." ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan ise Paflagonya Edebiyat Günlerinin ikincisini yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Kastamonu'nun önemli bir kültür ve sanat birikimine sahip olduğunu kaydeden Kaplan, bu birikimi göstermek için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.

Panelde Mustafa Eski Yorgansız Hakkı, Yrd. Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı İhsan Ozanoğlu, Yrd. Doç. Dr. Şahin Şimşek Baharzade Feride Hanım, Yrd. Doç. Dr. Tuba Dalar da Orhan Şaik Gökyay hakkında bilgiler verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Eski Ziver Kaplan Rıfat Ilgaz Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title