20 Santimlik Tümör Kapalı Yöntemle Alındı
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'nde, Uzm. Dr Fatih Aslan ve ekibi tarafından "Endoskopik submukozal diseksiyon' (ESD) adı verilen yöntemle, 81 yaşındaki Ali Erul'un kalın bağırsağındaki 20 santimlik tümör, açık ameliyata gerek kalmadan çıkarıldı.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'nde, Uzm. Dr Fatih Aslan ve ekibi tarafından "Endoskopik submukozal diseksiyon' (ESD) adı verilen yöntemle, 81 yaşındaki Ali Erul'un kalın bağırsağındaki 20 santimlik tümör, açık ameliyata gerek kalmadan çıkarıldı.
İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'ne başvuran 81 yaşındaki Ali Erul'un kalın bağırsağında 20 santimlik bir tümör tespit edildi. Tümör, Uzm. Dr. Fatih Aslan ve ekibi tarafından endoskopik submukozal diseksiyon adı verilen yöntemle, açık ameliyata gerek kalmadan alındı. Bunun Avrupa, Amerika ve Türk literatüründe rastlanılmamış, tek parça çıkarılmış en büyük tümörlü doku olduğu belirtildi. Uygulanan tedavi sonrası herhangi bir komplikasyon gelişmeyen hasta taburcu edildi.
Bu tedavi yöntemi için Japonya'da eğitim alan Uzm. Dr. Fatih Aslan, "Eğer bu yöntem uygulanmasaydı, kalın bağırsağının büyük bir bölümü ameliyatla çıkarılacaktı. Bu yöntem sayesinde herhangi bir doku kaybı olmadan, sadece hastalıklı doku çıkarılarak, hastanın anatomik yapısı korundu" dedi. Yöntemin en önemli avantajının bu olduğunu belirten Uzm. Dr. Fatih Aslan, işlemin başarısı için, hastalıklı olan alanın bağırsak duvarının dışına çıkmamış yani yayılmamış olması gerektiğinin önemli olduğunu belirterek, "Eğer bu tip lezyonlar sadece bağırsak mukozası veya submukozasında yani birinci veya ikinci tabakanın bir kısmında olduğunda başarıyla uygulanıyor, son tabakayı tuttuğunda ise bu yöntemin başarı şansı düşüyor. Bu da yine kliniğimizde başarıyla uyguladığımız endoskopik ultasonografi yöntemiyle anlaşılabiliyor" diye konuştu.
Aslan, ilk olarak Japon gastroenterologlar tarafından uygulanıp geliştirilen ve son yıllarda Batı'da da uygulanmaya başlanan, endoskopik submukozal diseksiyon yönteminin, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'nde yaklaşık 1.5 yıldır başarıyla uygulandığını, bu uygulamayla üç ulusal kongrede altı ödül aldıklarını belirtti.
Belçika'da bir maden şirketinden emekli olan 81 yaşındaki Ali Erul ise "Bağırsaklarımda bulunan ve 20 santim olan tümörü doktorlar değişik bir yöntemle aldılar ve beni sağlığıma kavuşturdular. Hepsine teşekkür ediyorum" dedi.
KUTU -
ENDOSKOPİK SUBMUKOZAL DİSEKSİYON NEDİR?
Mide veya bağırsak duvarından köken alan ve sınırları belirlenen lezyonların, özel yöntemlerle kabartılıp, ardından endoskopun kanalından geçirilen uygun aletlerle kazınarak çıkarılmasıdır. Bu yöntemin en önemli avantajı cerrahiye ihtiyaç olmaksızın, bu lezyonların endoskopik olarak çıkarılması ve ciltte ameliyat kesisi olmamasıdır. Örneğin kalın bağırsak ameliyatları sonrasında (özellikle rektum kanserlerinde) halk arasında torba denilen, kolostomi açılmaktadır. ESD yönteminde kanserli doku bağırsak duvarından ayırılıp, makattan dışarı alınmaktadır. Böylece torbaya gerek kalmamaktadır. Herhangi bir komplikasyon gelişmediği takdirde hasta kısa süre sonra normal yaşantısına devam etmektedir. - İzmir