Haberler

20. Tüketici Konseyi - Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Toplantı salonu Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin konuşması 20. Tüketici Konseyi Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: "2012 yılında tüketici hakem heyetlerine yapılan toplam başvuru sayısı 446 bin 54 iken, 2015 yılında başvuru sayısı 3 milyon 118 bin 842 olmuştur" "2015 yılında yapılan başvuruların yüzde 94'ü tüketicilerin lehine, yüzde 6'sı ise tüketicilerin aleyhine olacak şekilde sonuçlanmıştır" Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, tüketici hakem heyetlerine başvuruların her geçen gün arttığını belirterek, "2012'deki toplam başvuru sayısı 446 bin 54 iken, 2015 yılında başvuru sayısı 3 milyon 118 bin 842 olmuştur.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Toplantı salonu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin konuşması 20. Tüketici Konseyi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

"2012 yılında tüketici hakem heyetlerine yapılan toplam başvuru sayısı 446 bin 54 iken, 2015 yılında başvuru sayısı 3 milyon 118 bin 842 olmuştur"

"2015 yılında yapılan başvuruların yüzde 94'ü tüketicilerin lehine, yüzde 6'sı ise tüketicilerin aleyhine olacak şekilde sonuçlanmıştır"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, tüketici hakem heyetlerine başvuruların her geçen gün arttığını belirterek, "2012'deki toplam başvuru sayısı 446 bin 54 iken, 2015 yılında başvuru sayısı 3 milyon 118 bin 842 olmuştur. 2015'te yapılan başvuruların yüzde 94'ü tüketicilerin lehine, yüzde 6'sı ise tüketicilerin aleyhine olacak şekilde sonuçlanmıştır." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 20. Tüketici Konseyi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Tüfenkci, Tüketici Konseyinin 1995 yılından bugüne kadar tüketicilerin sorunlarının ilgili tüm taraflarca tartışıldığı ve çözümlerin üretildiği bir platform olduğunu söyledi.

"Batı kültüründe bireysel tüketim varken, biz komşumuz açken tok yatmayız anlayışına sahibiz." ifadesini kullanan Tüfenkci, hem tüketim ahlakı hem de tüketici bilincinin toplum açısından önemine değindi.

Tüketici ile satıcıların birbirine hasım olmadığını dile getiren Tüfenkci, "Tüketicilerimizin korunması kadar üreticilerimizin de korunması ve daha kaliteli üretmeleri yönünde teşvik edilmesi önemlidir. Geleneğimizde 'müşteri velinimetimizdir' anlayışı hakimdir." değerlendirmesinde bulundu.

Tüketicinin korunmasına yönelik politikaların oluşturulması konusunda hükümet olarak önemli çalışmaları hayata geçirdiklerine değinen Tüfenkci, "6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 28 Mayıs 2014 tarihinden bu yana yürürlüktedir. Bakanlık olarak bu yasa kapsamında 23 adet ikincil düzenleme yayınladık. Böylece bu yasa kapsamında yayınlanması gereken tüm ikincil düzenlemeleri tamamladık. Bu hukuki düzenlemeler neticesinde tüketicilerimize dünya standartlarında koruma sağlanarak gerekli yasal zemin hazırlanmıştır." diye konuştu.

Yasal düzenlemelere rağmen tüketicilerin mağdur olması durumunda Bakanlık olarak bunların giderilmesi için de gerekli işlemler yapıldığını anlatan Tüfenkci, bu çerçevede tüketici hakem heyetlerinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Her il ve ilçede en az bir olmak üzere toplam bin 11 tüketici hakem heyeti kurulduğunu ve buraya yapılan başvuruların her geçen gün arttığına dikkati çeken Tüfenkci, "Tüketici hakem heyetleri 2016 yılı itibariyle 3 bin 480 liraya kadar olan uyuşmazlıklarda tarafları bağlayıcı nitelikte karar vermektedir. 2012 yılında tüketici hakem heyetlerine yapılan toplam başvuru sayısı 446 bin 54 iken, 2015 yılında başvuru sayısı 3 milyon 118 bin 842 olmuştur. 2015 yılında yapılan başvuruların yüzde 94'ü tüketicilerin lehine, yüzde 6'sı ise tüketicilerin aleyhine olacak şekilde sonuçlanmıştır." şeklinde konuştu.

Tüfenkci, iş yükünün azaltılması noktasında tüketici hakem heyetlerinin yeniden yapılandırılması için çalışma başlattıklarını bildirerek, Bakanlık olarak sınır ötesi uyuşmazlıkların çözümü için de gayret gösterdiklerini aktardı.

Piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerine de devam ettiklerini dile getiren Tüfenkci, "Bakanlığımız tarafından yürütülen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri tekstil, ayakkabı, kırtasiye, mobilya, çocuk bakım ürünleri, oyuncak, deterjan gibi doğrudan tüketiciye arz edilen ürünlere yöneliktir. Bakanlığımızın sorumlu olduğu alan doğrudan nihai tüketicileri ilgilendirmesinden dolayı özel bir önem ve hassasiyet gerektirmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Tüketici bilincinin arttırılması amacıyla Bakanlık olarak her platformu değerlendirdiklerine değinen Tüfenkci, bu çerçevede "ALO 175 Tüketici Danışma Hattı", sosyal medya ve internet üzerinden tüketicilere hizmet vermeye devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Toplantı, Bakan Tüfenkci'nin konuşmasının ardından basına kapalı devam etti.

Kaynak: AA / Güncel

Ticaret Bakanlığı Bülent Tüfenkci Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title