"200 Bin Müteahhitdten 65 Bini Kayıtdışı"
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Müteahhitler Federasyonu işbirliğiyle 1 Ocak 2012'den itibaren yürürlüğe giren yeni uygulama ile artık her müteahhidin 'A'dan Z'ye takip edilebileceği' bir sicil numarası verildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Müteahhitler Federasyonu işbirliğiyle 1 Ocak 2012'den itibaren yürürlüğe giren yeni uygulama ile artık her müteahhidin 'A'dan Z'ye takip edilebileceği' bir sicil numarası verildi. Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmada 200 bin müteahhidin 135 bini numaralandırıldı, 65 bin müteahhit ise gözükmüyor.
Türkiye Müteahhitler Federasyonu Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Bülent Ercan ile birlikte geçen ay yapılan toplantı sonunda, Türkiye genelinde müteahhitleri kayıt ve takip altına alan bir sistemin uygulamaya konulduğunu söyledi. Yetki belgesi numarası verilmek suretiyle müteahhit kayıtlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda tutulur hale geldiğini belirten Karataş, 1 Ocak'tan itibaren uygulamaya geçen yeni sisteme ilişkin şunları söyledi:
"Bu kayıtların tutulması sayesinde müteahhidin aktif iş yapıp yapmadığı, ceza alıp- almadığı, imara aykırı veya uygun olmayan işler yapıp yapmadığı internet üzerinden görülebilecek. Müteahhidin T.C. kimlik, vergi veya oda numarası ile bakanlığın internet adresinden kısa adı 'YAMBİS' olan Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi adresine girerek müteahhidin son durumu, inşaat yapabilme yetkisi var mı görülebilecek. Varsa 'aktif' yazıyor, yoksa 'cezalı' yazıyor. Cezalı ise, cezasının ne olduğu, ölüme mi sebebiyet verdiği, binadaki malzemede mi sıkıntı yaşandığı veya imar kanununa aykırı bir iş mi yaptı? Bunların hepsini artık vatandaşımız bugün itibariyle internetten görebilecek."
ÖZEL DOSYALARI OLACAK
Aynı adresten müteahhitlerin de kendi sicil numaralarını görebileceklerini belirten Deniz Karataş, şöyle devam etti;
"Bize kayıtlı olmaları, maliyede müteahhitlik belgeleri ve faturalarının maliye kayıtlarının olması bizim tarafımızdan sicil belgeleri alınması noktasında kolaylaştırıldı. Onlar adına biz bu işlemi yaptık. Ama iş burada bitmiyor, evrakların çevre ve şehircilik il müdürlüklerine verilmesi gerekiyor. Buralarda her bir müteahhidin kendi özel dosyasının olması gerekiyor. Yılbaşından bu yana 200 bin müteahhitten 135 bini müteahhitlik faaliyet belgesi numarası aldı. 65 bin müteahhit gözükmüyor. Onların ya bizde kaydı yok, ya da maliyede daha evvel müteahhit olarak yaptıkları satışın faturası yok. Satılan her dairenin faturasının kesilmesi gerek. Bu şekilde maliyede kayıtları yok ise zaten o arkadaşların müteahhitliğinden şüphe duyulmalı. Fatura kesmemiş bir müteahhit ne kadar müteahhittir?"
DOLANDIRMA DÖNEMİ BİTTİ
Türkiye Müteahhitler Federasyonu Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, sorgulamaya girmek suretiyle müteahhitlerin sorgulanmasının artık vatandaşa, arsa sahiplerine, daire almak isteyenlere serbest hale geldiğini anlatırken, "Müteahhitler şeffaflaşmıştır. Bazı kişiler kandırmak için iş yapıyor. Ortada proje yokken 'erken girin projeye biz size ucuz vereceğiz, 50 milyara vereceğiz' diyorlar. Buna benzer yüzlerce dolandırıcılık olayları yaşandı. Hatta yerinde olmayan binaya kat irtifakı kuruyorlar, bina varmış gibi üzerinden daire satılıyor. Vatandaş bu yöntemlerle çok kandırıldı. Artık bunun önüne geçilecek" dedi. - Antalya