2012 Uluslararası Yolsuzluk Raporu Açıklandı
Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) tarafından açıklanan Yolsuzluk Algılama Barometresinde (Corruption Perception Index - CPI) Türkiye, en az yolsuzluk yapılan ülkeler arasında 54.sırada yer aldı.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) tarafından açıklanan Yolsuzluk Algılama Barometresinde (Corruption Perception Index - CPI) Türkiye, en az yolsuzluk yapılan ülkeler arasında 54. sırada yer aldı.
Örgüt, 2012 Yolsuzluk Algılama Barometresi'ni Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlediği toplantıda açıkladı.
Yolsuzluğun hala dünya ekonomisi için en önemli sorunlardan biri olduğuna işaret eden örgüt, 176 ülkeden üçte ikisinin 0'dan (yolsuzluğun en fazla olduğu) 100 kadar (yolsuzluğun hiç olmadığı) belirlenen sıralamada 50'nin altında puan alarak sınıfta kaldığını söyledi.
Örgüt, 50'nin altında puan alan ülkelerdeki kamu kuruluşlarının daha fazla şeffaf olması gerektiği uyarısında bulundu.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü Başkanı Huguette Labelle, "hükümetlerin yetkiyi kötüye kullanma karşısında daha sert önlemler almasını bekliyoruz" dedi.
Rapora göre dünyanın yolsuzluk açısından en temiz ülkeleri, 90 puan alan Danimarka, Finlandiya ve Yeni Zelanda. Bu ülkelerde halk, hükümetin bilgi sistemlerine erişebiliyor, aynı zamanda kamu kuruluşlarının başındakilerin davranışlarını belirleyen sıkı kurallar var.
İlk üç ülkeyi 88 puanla İsveç, 87 puanla Singapur, 86 puanla İsviçre, 85 puanla Avustralya ile Norveç ve 84 puanla Kanada ve Hollanda izliyor.
-Türkiye, 7 basamak yükseldi-
Listede 49 puanla 54. sırada yer alan Türkiye, sıralamada geçen yıla göre büyük bir yükseliş gösterdi.
Türkiye, geçen yıl 10 üzerinden 4,2 puanla 61. sırada yer alıyordu. 2004 yılında 77. sırada gelen Türkiye, 2010'da ise 3,5 puanla 65. sırada yer almıştı.
Yolsuzluk açısından en kötü ülkeler ise sadece 8 puan alabilen Somali, Afganistan ve Kuzey Kore olarak belirlendi. Bu ülkelerde kamu kuruluşlarının ve iktidarda bulunan yetkililerin sorumsuzluğu, yolsuzluğa karşı etkili önlemler alınmasını engelliyor.
Bu ülkeleri 13 puanla Sudan, 15 puanla Myanmar, 17 puanla Özbekistan ile Türkmenistan, 18 puanla Irak ve 19 puanla Venezuela izliyor.
-Avro bölgesinin en kötüsü Yunanistan-
Avro bölgesi ülkelerin puanlarının, ekonomik kriz nedeniyle düştüğüne işaret eden örgüt, Avrupalı liderlere kamu sektöründe yolsuzluk riskine karşı uyanık olmaları çağrısında bulundu.
33 puanla 113. sırada gelen Arnavutluk, 34 puanla 105. sırada yer alan Kosova Avrupa kıtasının en kötü ülkeleri olarak gözükürken, uzun bir dönemdir finansal kriz yaşayan Yunanistan ise 36 puanla 94. sırada gelerek Avro bölgesinin en az şeffaflık gösteren ülkesi oldu.
İç savaşın devam ettiği Suriye, 26 puanla 144. sırada yer alırken, 27 puanla Pakistan ve Azerbaycan 139. sırada, 28 puanla İran 133. sırada, 32 puanla Mısır 118. sırada ve 39 puanla Çin 80. sırada geldi.
1995 yılından bu yana yapılan CPI sıralaması, ülkelerde ve yurt dışında yaşayan uzmanlarla yapılan anketler sonucunda belirleniyor.
1993 yılında Dünya Bankası'ndan Peter Eigen'in girişimleriyle kurulan Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün merkezi, Berlin'de bulunuyor.
Muhabir: Umur Koçak Semiz
Yayıncı: Hüseyin Köşger - ANKARA