Haberler

"2013 İçin Karamsar Tablo Görmüyorum"

Güncelleme:
Abone Ol

Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "2013 için karamsar bir tablo görmüyorum" dedi.

Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısı için İsviçre'nin Davos kentinde bulunan Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "2013 için karamsar bir tablo görmüyorum. Zor bir yıl olacak ama oradaki ekonomik performans burayı da bizi de çok etkileyecektir" dedi.

Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Davos'ta CNNTÜRK'ten Şirin Payzın'a izlenimlerini aktardı. Katıldığı toplantıları değerlendiren Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Bu sene daha çok batının sorunlarına ve ekonomik sorunlarına eğilen bir Davos gördüm. Sanki geçen sene dünyanın geri kalanıyla daha ilgiliydi. Sanat daha ön plandaydı. Şu ana kadar ki izlenimim bunun da daha az olduğu. Çevresel sorunların daha geride olduğu" dedi. Arzuhan Doğan Yalçındağ, şöyle devam etti:

"Ön planda olan sorunlar Avrupa'daki ekonomik büyüme oradaki yapısal sorunlar. Amerika'nın ekonomisi ve sosyal sorunları daha çok bunlara eğiliniyor. Rusya çok sorgulanıyor. Aslında bence yıllardır var olan bir şey sanki bu sene özellikle de Amerika'daki kaya gazının çıkması dolayısıyla eğer buradan enerji üretebilirse Amerika, petrol fiyatlarına bir etki yapar mı? Dolayısıyla Rusya'nın sadece yer altı zenginlikleriyle sürdürülemeyecek bir ekonomik model olduğu. Daha üretime, inovasyona yönelmesi gerektiği, hukuk üstünlüğü, reformların yapılması. Bir çok panelde özellikle Medvedev'e sorular yöneltildi. Rusya mercek altındaydı. Daha çok Çin olurdu. Bu sene ben Rusya'nın çok sorgulandığını gördüm."

"BU SENEYE DAMGAYI VURAN DAVID CAMERON OLDU"

İngiltere Başbakanı David Cameron'un konuşmasını beğendiğini anlatan Arzuhan Doğan Yalçındağ, şunları söyledi:

"Bana göre bu seneye damga vuran ülke ve ülke başkanı da David Cameron oldu. Çok güzel bir konuşma yaptı. Birkaç paneldeydi ana konuşması; ' Avrupa Birliği sorunlarıyla yüzleşmeli. Bütün bu ekonomik reformları yapmalı.' Reformların içinde vergi reformunu da söylüyordu, yolsuzluğu söylüyordu ve kayıtdışı ekonomiyi söylüyordu. Nerdeyse Türkiye'nin 5-10 yıl önce tartıştığı sorunları şimdi gelişmiş batı ülkelerinin ekonomik sorunları haline gelmiş olması ilgi çekiciydi. Çok ilham veren bir konuşma yaptı ve dedi ki; '2015'te eğer seçimi kazanırsam ben Avrupa Birliği konusunu İngiltere'de referanduma götüreceğim. Halk bizim onun bir parçası olmamızı istiyor mu istemiyor mu bunu halka soracağım.' Çok önemliydi. 'İstemiyorum ben Avrupa Birliği karşıtıyım' demiyor ama 'Sorunlarımızla yüzleşmeliyiz, masaya koymalıyız ve bunları çözecek bir iradeyi de ortaya koymalıyız. O irade eksikliğini görüyorum' diyor. Bu sabah Dışişleri Bakanımızla bir kahvaltımız vardı. 20 kişi kadar. Ona kafamızdaki soruları sorduk. Bize bilgiler aktardı. O da aynı şekilde David Cameron'un sözlerinin önemli olduğunu söyledi hatta 'Konuşmasını analiz ediyoruz' dedi. ve bize de karşı değil. Yani Türkiye'nin katılımına da zaten Tony Blair de hiç karşı değildi."

Şirin Payzın'ın "İş dünyasının bir temsilci olarak İngiltere'nin bu yaklaşımı, Avrupa Birliği'nin burada kriz bağlamında çok konuşuluyor olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? 2013 ve ondan sonraki seneleri nasıl görüyorsunuz? Nasıl bir perspektifle bakıyorsunuz?" sorusuna Arzuhan Doğan Yalçındağ, şöyle yanıt verdi:

"Bizim için Avrupa'nın ekonomik durumu çok önemli. Hala hem kapı komşumuz ve ihracatımızın da yüzde 50'sini oraya yapıyoruz. Evet çeşitlendiriyoruz Afrika'da çok etkiniz, Güney Amerika'ya kadar gidiyoruz ama hala büyük çoğunluğunu Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Dolayısıyla orada refahın sürmesi, artması, ekonomik büyümenin artması yüzde yüz Türkiye'deki ekonomik büyümeye de etki edecektir. Dolayısıyla çok önemli bizim için."

2013 İÇİN KARAMSAR BİR TABLO GÖRMÜYORUM

"2013 yılını şekillendirecek tartışmalar ne olacak? Bu yıla nasıl bir bakış açısıyla bakmak gerekiyor?" sorusu üzerine ise Arzuhan Doğan Yalçındağ, şöyle konuştu:

"Aslında her şeye rağmen 2013 için karamsar bir tablo görmüyorum. Ben genelde iyimser bakarım. Avrupa Birliği'nde, Avrupa ülkelerinde de bir sorunlara bakış açısında daha sağlıklı ve bir irade kullanarak bunların çözümünde daha etkin rol oynama konuşuluyor. Dolayısıyla bu umut verici bir şey. Zor bir yıl olacak ama oradaki ekonomik performans burayı da bizi de çok etkileyecektir."

Davos izlenimlerini aktarmaya devam eden Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Afrika ülkeleri etkindi ve daha öz güvenliydiler. 'Biz sadece hastalıkla, açlıkla burada var olmak istemiyoruz. Biz aslında bir yatırım için de fırsatlar sunuyoruz' diyen bir özgüvendi. Bu sevindirici bir şeydi. Türkiye açısından şunu söyleyebilirim; Biz burada kendi sorunlarına boğulmuştuk, yani hatırlıyorum 7-8 sene önce çok daha öyleydik. Bizim sorunlarımız ve sadece kendimize odaklı gelirdik buraya. Bu sefer bir çok yerde hem sorunlarımızın ortak paydada olduğumuzu gördük hem de onlara zihinsel katkı yapan durumdaydık. Bu hakikaten çok önemli. Türkiye'ye olan ilgiyi gördük, Türkiye'ye hala bir parlayan yıldız olarak bakıyorlar. Olumlu bakıyorlar Türkiye'ye. Ayrıca bir Türk otel açıldı burada Rixos. Bu da çok sevindirici bir şey" diye konuştu.

(SS)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Arzuhan Doğan Yalçındağ Rusya Federasyonu Avrupa Birliği Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title