Haberler

2040'a Su Derdi Kalmaz

Abone Ol

Susuzluk Riskine Karşı Bir Dizi Önlem Aldıklarını Söyleyen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu "Yapacağımız Projelerle Önce 2023, Sonra 2040'a Kadar Sıkıntı Yaşanmayacak" Dedi.

Susuzluk riskine karşı bir dizi önlem aldıklarını söyleyen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu "Yapacağımız projelerle önce 2023, sonra 2040’a kadar sıkıntı yaşanmayacak" dedi.

ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yaşama geçirecekleri projelerle ilk adımda 2023, ikinci adımda 2040 yılına kadar su sıkıntısının yaşanmayacağını söyledi.

AKP tarafından yayınlanan Türkiye Bülteni Dergisi’ne susuzluk sorunuyla ilgili açıklamalarda bulunan Eroğlu, Türkiye’nin 112 milyar metreküp suyu olduğunu ve bunun sadece 40 milyar metreküpünün kullanıldığını söyledi. Su miktarının azaldığını belirten Eroğlu, "Tek elden, akıllıca yönetildiği takdirde su kaynaklarımız bize yeter" dedi. Bakan susuzluğa karşı alınan önlemleri şöyle sıraladı:

MESAFE KATEDİLDİ "İstanbul için başlattığımız Melen Projesi, söylediğimiz tarihte yetişti. Ankara için de benzer projeyi yapıyoruz. Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep, Samsun, Sivas, Erzurum, Mersin-Tarsus, Siirt, Mardin-Kızıltepe, Bursa, Konya, Kahramanmaraş, Afyonkarahisar’da yaptığımız projelerde önemli mesafeler kat ettik. Yapacağımız projelerle ilk adımda 2023, ikinci adımda 2040 yılına kadar hiçbir su sıkıntısı yaşanmayacak. 2008-2013 yıllarını kapsayan ilk 5 yıllık eylem planını hayata geçiriyoruz. Bu süre zarfında 81 ilimizin su sıkıntısı çekmemesi için her türlü planlamayo yapıyoruz."

ENTEGRE SU YÖNETİMİ Öncelikle "entegre su yönetimi" adında bir çalışma başlattıklarını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti: "Marmara Bölgesi’ni kapsayan bu çalışmada İstanbul’da Melen Projesi’ni yapıyoruz. Mudurnu Çayı üzerine yapılacak Ballıkaya Barajı’ndan Adapazarı ve Kocaeli yararlanacak. Karamürsel tarafında İhsaniye ve Acıdere üzerine inşa edeceğimiz barajlar su sıkıntısında devreye girecek. Yalova’daki Gökçe Barajı’na başka kaynakları yönlendirerek oranın verimini artıracağız. Ağva ile Sakarya nehri arasındaki Yeşilçay’da yılda 550 milyon metreküplük bir potansiyel var, bunu değerlendireceğiz. Benzer çalışmaları Trakya’da da gerçekleştireceğiz."

Türkiye’nin su zengini ve su fakiri bir ülke olmadığını da kaydeden Eroğlu, sulamada su kullanımını daha verimli hale getirmeye çalıştıklarını da belirtti. ANKA

Mavi Tünel’e süper makine

KONYA Ovası’nı suya doyuracak olan Mavi Tünel Projesi’nin ilk etabı 2012’de tamamlanacak. Proje kapsamında açılacak tünel için İtalya’dan TBM (tünel açma) makinesi getirilecek. Şanlıurfa’dan sonra ülkemizin ikinci uzun tüneli olacak olan 17 kilometre uzunluğundaki tünel, TBM makinesiyle açılacak. 15 milyon dolara satın alınan TBM makinesi parça olarak, İtalya’dan 50 TIR’a yüklenerek Konya’ya getirilecek.

Siz yine de tasarruf edin

ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 1 Ekim-15 Aralık arasında uzun yıllar ortalaması dikkate alındığında yağış oranında Marmara Bölgesi’nde yüzde 40, Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 39, İç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 68, Ege Bölgesi’nde yüzde 87, Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 58, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 29, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise yüzde 60’lık artış yaşandığını anlattı. Eroğlu, "Kasım ve Aralık ayı yağışları, geçmiş yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Hatta bazı bölgelerde yüzde 50’nin üzerine çıktı. Tüm Türkiye’de 1 Ekim-15 Aralık periyoduna ilişkin uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 46’lık bir artış var. Bu dönemde, metre kareye ortalama 174 milimetre yağış alınırken, bu yıl rakam 253 milimetreye yükseldi" diye konuştu. "Yağışların ardından barajlardaki sıkıntısının da büyük ölçüde bittiğini" ifade eden Eroğlu, "Büyük bir problem yok. Fakat vatandaşlarımızın yine de suyu tasarruflu kullanması gerekiyor" uyarısında bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title