Haberler

21. Mühendislik Dekanlari Konseyi" Tamamlandi

Güncelleme:
Abone Ol

Daü Ev Sahipliğinde Gerçekleştirilen "21. Mühendislik Dekanlari Konseyi" Tamamlandi

Türkiye ve KKTC'deki devlet ve vakıf üniversitelerinde yer alan mühendislik ve mühendislik-mimarlık fakültelerinin dekanlarından oluşan ve Türkiye'nin en büyük ve saygın akademik sivil toplum örgütü olan Mühendislik Dekanları Konseyi (MDK) 21. toplantısını Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde yaptı.

Konsey toplantısına, MÜDEK MAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Timur Doğu, TC Yüksek Öğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Soğancı, KKTC Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, DAÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Amca, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Aybar, MDK Genel Sekreteri ve ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Dursunkaya, DAÜ Rektör Vekili Osman Yılmaz, TC ve KKTC Mühendislik Fakültesi Dekanları ve diğer ilgili kuruluşların temsilcileri katıldılar.

2 gün süren toplantıların birinci günü tüm etkinlikleri Kaya Artemis Otel'de yer alırken, ikinci gün toplantılar DAÜ Mühendislik Fakültesi'nde gerçekleştirildi. DAÜ Mühendislik Fakültesi'nin tüm eğitim programlarının başarıyla tamamlanan ABET akreditasyon süreci ardından gerçekleşen toplantılar sırasında, gerek organizasyon, gerek çevre ve altyapı düzeni, gerekse TC Yardım Heyeti finansmanıyla geliştirilen laboratuarların zenginliği, katılımcı dekanlar tarafından büyük bir beğeni ve takdirle karşılandığı sıkça dile getirildi.

İlki 19 Ocak 2001 tarihinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen ve yılda iki kez düzenlenen MDK'nın amacı, Türkiye ve KKTC'deki mühendislik eğitiminin sorunları üzerinde görüş alışverişinde bulunmak, mühendislik eğitiminin etkin ve verimli bir biçimde yürütülmesini sağlamak üzere öneriler geliştirmek, bu önerilerin gerçekleştirilmesi yönünde çaba sarf etmek ve gerekli girişimlerde bulunmaktır.

Bu doğrultuda gerçekleştirilen 21. MDK toplantısında tartışılan konulardan en önemlisi de, son 2 yıldır özellikle Mühendislik Fakülteleri tarafından büyük tepki gösterilen Teknoloji Fakültelerinin açılması olmuştur.

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği Başkanı Mehmet Soğancı, Teknoloji Fakültelerinin açılmasıyla, hiç matematik sorusu çözemeyen öğrencilerin bile mühendislik programlarına alınabileceğini, bu nedenle de zaten oldukça zor olan mühendislik eğitiminin daha da zorlaştırılacağını söyleyerek, Teknoloji Fakültelerinin açılmasına TMMOB'nin neden karşı olduğunu örneklerle ortaya koymaya çalışmıştır.

DAÜ Mühendislik Fakültesi'nin ev sahipliğiyle gerçekleştirilen 21. MDK toplantısının diğer önemli bir konusu da kontenjanların artırılması idi. Türkiye'de açılan ve açılmaya devam eden yeni devlet üniversiteleri ve eski devlet üniversitelerinin kontenjan artışlarıyla ortaya çıkan sıkıntıların tartışıldığı toplantılara olan ilgi de kayda değerdi.

Kontenjanların artışıyla, matematik, fizik ve mantık altyapısı mühendis olmaya yeterli olmayan öğrencilerin Mühendislik Fakültelerine alınması ile mühendislik mesleğinin saygınlığını yitirmeye başladığı iddia edildi. Tartışmalara konu olan bir başka konu da Türkiye'de yetersiz altyapı ve öğretim elemanı kadrosuyla açılan yeni devlet üniversitelerinin yaşadığı sorunların tartışıldığı panel toplantısı idi.

Toplantıya katılan 60 civarında TC ve KKTC Mühendislik Fakültesi dekanına eşlik eden dekan eşleri ve çocuklarına ev sahipliğini de Doğu Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Amca'nın eşi Senal Amca üstlendi. 27 Ekim günü Girne bölgesinin turistik tesislerini ve alış veriş merkezlerinin gezilmesini içeren sosyal program tam gün devam etti. 28 Ekim günü ise eş ve çocuklarına katılan dekanlar sosyal program çerçevesinde Gazimağusa bölgesi turistik tesislerini ve alış veriş merkezlerini gezdiler.

Oldukça yoğun teknik ve sosyal programlar içeren 21. MDK toplantısı, büyük bir başarıyla tamamlanırken, Teknoloji Fakültelerinin açılması, kontenjanların artırılmasıyla yükseköğretim sektöründe ortaya çıkan sorunlar, DAÜ Mühendislik Fakültesi'nin başarıyla tamamlanan ABET akreditasyon süreci ve 2650'yi aşan yeni öğrenci kaydıyla DAÜ'nün yeni oluşan sürece süratle adapte oluşu en çok akılda kalan konular arasındaydı.

DAÜ kampüsünde gerçekleşen toplantı sırasında dünyanın 68 değişik ülkesinden gelen öğrencinin yarattığı kozmopolitan atmosferin de misafir dekanların büyük ilgisini çektiği gözlemlendi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title