Haberler

"Çocuklar İçin Adalet Projesi"yle 23 İlde İfade Odaları Hazırlandı

Güncelleme:
Abone Ol

Adalet Bakanlığı'nın, "Çocuklar İçin Adalet Projesi" kapsamında 23 ilde hazırladığı adli görüşme odaları hizmete girdi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla hazırlanan Adli Görüşme Odaları Yönetmeliği, 24 Şubat'ta yürürlüğe girdi. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Mağdur Hakları Daire Başkanlığı da adli görüşme odalarının faaliyete geçirilmesiyle ilgili çalışmalarını tamamladı. 23 ilde 522 bin Euro'luk harcamayla yapılan odalarda "çocuğun üstün yararı" ilkesi gözetilerek öncelikli olarak mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar olmak üzere cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağduru kadınlar ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurların ifade ve beyanlarının alınmasında kullanılması amaçlanıyor.

ÇOCUKLAR İÇİN 522 BİN EURO'LUK ODALAR HAZIRLANDI

2012-2014 yıllarında yürütülen "Çocuklar İçin Adalet Projesi" kapsamında çocukların uygun koşullarda ifade ve beyanlarının alınması için proje bütçesinden yaklaşık 522 bin Euro maliyetle teknik donanımlı, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) uyumlu odalar hazırlandı.

23 İLDE HAYATA GEÇİYOR

Pilot uygulamanın yürütüldüğü İstanbul, Bakırköy, Anadolu ve Ankara adliyelerinde 2'şer, İzmir, Adana, Bursa, Antalya, Kayseri, Konya, Manisa, Gaziantep, Mersin, Samsun, Aydın, Sakarya, Zonguldak, Malatya, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Çorum, Şanlıurfa, Eskişehir ve Trabzon adliyelerinde de 1'er adli görüşme odası hizmete alınacak. Adli görüşme odalarının, "çocuğun üstün yararı" ilkesi gözetilerek öncelikli olarak mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar olmak üzere cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağduru kadınlar ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurların ifade ve beyanlarının alınmasında kullanılması amaçlanıyor. Bu sayede mağdurların ifadesinin bir defa alınması ve ikincil mağduriyetinin önlenmesi hedefleniyor.

3 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Adli görüşme odaları, 'Bekleme Odası', ifade ve beyanlarının alındığı sırada sadece uzmanın ve mağdurun bulunduğu kamera kaydının yapıldığı 'Görüşme Odası' ve savcı, avukat, zabıt kâtibi gibi ilgililerin görüşmeyi izledikleri, görüşmeciye sorulmasını istedikleri soruları ilettikleri 'Gözlem Odası' olmak üzere 3 bölümden oluşuyor.


Kaynak: Haberler.com / Güncel

Adalet Bakanlığı Bekir Bozdağ Habertürk Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title