Haberler

24 Yıl Sonra Bir İlk: Singapur Başbakanı Türkiye'de

Güncelleme:
Abone Ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 24 yıl aradan sonra Türkiye'ye ziyaret gerçekleştiren Singapur Başbakanı Hsien Loong Lee'yi resmi törenle karşıladı.

24 yıl aradan sonra Türkiye'ye ziyaret gerçekleştiren Singapur Başbakanı Hsien Loong Lee Başbakan Ahmet Davutoğlu, tarafından Başbakanlık Merkez Bina'da resmi törenle karşıladı.

BAKANLAR HAZIR BULUNDU

Törene Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de katıldı.

TÜRKÇE SELAM: MERHABA ASKER

Konuk Başbakan, iki ülke marşlarının çalınmasının ardından tören kıtasını Türkçe 'Merhaba asker' diyerek selamladı. Davutoğlu ve Lee, törenin ardından basın mensuplarına poz verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, Başbakanlık Binası'nda gerçekleştirdikleri toplantıdan sonra açıklama yaptılar.

İşte iki ismin toplantıdan sonra yaptıkları açıklamalardan satırbaşları:

Ahmet Davutoğlu:

"Singapur'un bize verdiği desteği unutmuyoruz. Asian bölgesinde en büyük kapıyı Singapur olarak görüyoruz. Singapur'un yaklaşımından büyük memnuniyet duyuyoruz.

"ÇÖZÜM SÜRECİNDE KARARLILIĞIMIZ SABİTTİR"

Siyasi ve ekonomik istikrarı birlikte yürüten ülkeler birbirini çok iyi anlar. Kamu düzenini bozanlara tahammül göstermemiz mümkün değil. Çözüm sürecinde kararlılığımız sabittir.

"ÇEVREMİZDEKİ ÜLKELERDEN TÜRKİYE ETKİLENMEMİŞTİR"

Soru: Ortadoğu'da yaşanan zorluklardan sonra yatırımcıya neler söylemek istersiniz?

Cevap: Balkanlar ve Kafkaslar'da da kriz yaşandı. Hükümet olarak bunu atlattık. Dünyada ekonomik kriz yaşanırken Türkiye bundan etkilenmedi. Ülkenin geleceği açısından siyasi istikrar bir yatırımcı için en önemli kıstastır. Türkiye yatırımcılar için her zaman cazibe merkezi haline geldi. Çevremizde birçok ülke kırılgan ülke olmuştur ama bunlar Türkiye'yi asla etkilememiştir. Türkiye güçlü bir şekilde yoluna devam etmektedir. İstanbul'da iş yapan uluslararası firmalara baktığınızda İstanbul'un nasıl bir cazibe merkezi olduğunu görürsünüz.

BM'nin Suriye için aldığı kararlar var. Biz baştan beri eğit donat olayını hep söyledik. Herhangi bir yasal boşluk da yoktur."

Lee Hsien Loong:

"Burada olduğum için çok mutluyum. Sayın Başbakan'la çok güzel ilişkilerimizi var. Birbirimizi tamamlayıcı özelliklerimiz var. Bu yüzden de Türkiye'ye büyük delegasyonla geldim. Her iki ülke arasındaki serbest ticaret antlaşmasını görüşüyoruz. Bu da kısa sürede nihayete erecektir. Türkiye Singapur'u G20'ye davet etti. dört gözle Antalya'daki bu toplantıya katılmak istiyoruz. Kültür alanında karşılıklık alışverişimiz var. Topkapı Sarayı ve Sultanahmet'i gördüm. 2004 yılında Topkapı müzesi Singapur'a gelmişti.

"BİZİM DE HEDEFİMİZ 150 MİLYON YOLCU KAPASİTESİ"

Şu anda modern bir müzede Singapurlu sanatçıların eserleri sergileniyor. Doktora öğrencilerininin karşılıklı eğitim alıyor. Türkiye'nin BM'deki adaylığını destekliyoruz.

Ulaşım konusunda özellikle sivil havacılık çok önemli. İstanbul'da 40 milyon Singapur'da 50 milyon yolcu iniyor. İstanbul'da bir havaalanı inşa ediliyor. Bizim de hedefimiz 150 milyon yolcu kapasitesi.

İKİ ÜLKE OLARAK BİRBİRİMİZİ TAMAMLIYORUZ

Yaklaşık 11 saatlik uçuş mesafesi var. İki ülke arasında saat farkı var. Birbirimizi tamamlıyoruz.

Singapur Türkiye'yi bir fırsat olarak görmektedir. Türkiye'de keza öyle. Benimle birlikte 20 şirket Türkiye'ye geldi. Bir şirketimiz Mersin'deki limanı işletiyorlar.

Biz Singapur olarak bağımsızlığımızı kazandığımızda çok sakin bir bölge değildi. Asian bölgesi böyle değildi. Yatırımcılara çağrı da bulunduk. Gelin bizim kalkımamıza yardım da bulunun. ABD ve Japonya'dan birçok firma geldi. Türkiye'nin etrafında bazı sorunlar olabilir ama bu Türkiye'ye bakış açımızı değiştirmez."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Davutoğlu Lee Hsien Loong Singapur Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (6)

EMR1:

singapur başbakanı biraz tuhaf yürüyor. neyse konu bu değil. askerlik türklere yakışıyor kardeşim yani

Yanıtla217
BAKICI:

vay bee singapur gibi süper bir ülkenin başkanı gelmiş :)

Yanıtla313
Nühü:

Singapur diye biryer varmış demekki bu onu gösteriyor olmayan yerden gelemez sonuçta. Biz varız bizi unuttunuz demek için gelmiş.

Yanıtla10
ötüken55:

Bakıcı Singapur Başbakanından neden rahatsız oldun anlamadım.

Yanıtla01
pompastik:

Ulan onlarca ülke gezdim aldığım en zor vizeler Singapur ve Endonezya vizeleriydi. . Hazır gelmişken adama bir soruverseler Türklerden ne sıkıntınız oldu da bu kadar zor vize veriyorsunuz diye. .

Yanıtla00
HAMMER:

bu haber kimsenin ilgisini çekmemiş mi benim çekti:)

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title