25 Bin Kişi Organ Nakli Bekliyor
Dr. Arif Kapuağası, Türkiye'de organ naklinin yüzde 70 canlıdan, yüzde 30 kadavradan yapıldığına dikkat çekerek, "Bunu tersine çevirmeliyiz." dedi.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Uzman Dr. Arif Kapuağası, Türkiye'de organ naklinin yüzde 70 canlıdan, yüzde 30 kadavradan yapıldığına dikkat çekerek, "Bunu tersine çevirmeliyiz. Kadavradan nakil yapmak varken neden canlıdan nakil yapalım" dedi.
Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa yürütülen 'Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım' konulu proje kapsamında Seyhan Oteli'nde Adana Bölge Koordinasyon Merkezine bağlı 9 ilden gelen 75 uzman hekime eğitim verildi. 3 gün sürecek eğitimin açılışında konuşan Proje Takım Lideri Dr. Layoş, eğitimlerin faydalı olacağına inandığını ifade ederek, "Projenin başladığı bir yıldan bu yana eğitimleri sizin için bir şekle getirdik. Ön eğitim için uzmanlar sizin için iyi bir program hazırladı. Umarım burada öğrendiklerinizi gündelik hayatta uygulayabilirsiniz. Türkiye çapında 7 eğitim programı planlıyoruz. Proje çerçevesinde konu farkındalığını artırmak için medya ve diyanet ile ortak çalışmalar yapılıyor" ifadelerini kullandı.
Kamu Hastaneler Birliği Adana Genel Sekreteri Uzman Dr. Kemal Kiraz ise, "Bu çalışmalar bizi adım adım ileri götürecek" diyerek, bu tür teknik işbirliği ve yardımlaşmaların çok büyük katkılar yapacağına inandığını kaydetti.
İl Sağlık Müdürü Ahmet Özer, Türkiye'de organ nakli konusunda farkındalık eksikliğinin bulunduğunu belirterek, yapılan çalışmalarla bunu ortadan kaldırmak istediklerini söyledi.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Uzman Dr. Arif Kapuağası, organ nakli konusunda insanları bilinçlendirmeye vesile olmanın çok önemli bir şey olduğunu vurguladı. Sağlık personelinin vatandaşı çok iyi bilgilendirmesi gerektiğinin altını çizen Kapuağası, "Yaptığımız bir araştırmaya göre sağlık personelimizin yüzde 33'ü belin ölümü nedir bilmiyor. Çoğu insan beyin ölümü ile bitkisel hayatı karıştırıyor. Sağlık personelimizi ne kadar eğitirsek o kadar başarılı olacağız" diye konuştu.
Organ bağışı yapacak vatandaşın 'ben ölüm istiyorsunuz' gibi düşüncelere kapıldığını anlatan Kapuağası, "Ama öyle değil. Nakil olacak vatandaşa daha iyi bakılması gerekiyor. Donörün daha iyi korunması gerekli" dedi.
Arif Kapuağası, Türkiye'de 25 bin organ nakli bekleyen vatandaşın bulunduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Türkiye'de organ ve donör nakli çok iyi seviyede değil. Türkiye'de yüzde 70 canlı nakil, yüzde 30 kadavradan nakil yapıyoruz. Bunu tersine çevirmeliyiz. Kadavradan nakil yapmak varken neden canlıdan nakil yapalım. Önce insanı kurtarmamız lazım. Eğer o insanı kurtaramıyorsak başka bir insanı kurtarmalıyız. Bir donör kaç kişinin hayatını kurtarabilir."
Açılış konuşmalarının ardından Uzman Dr. Şeyda Özal Öztürk 'beyin ölümünün tespiti', Prof. Dr. Murat Gündüz 'Donör bakımı', Doç. Dr. Mehmet Davutoğlu 'Kötü haberi verme' ve Uzman Dr. Emine Çiğdem Çatal ise 'Aile görüşmesi' konularında hekimlere sunum yaptı. Eğitimin 2. ve 3. gününde ise grup çalışmaları gerçekleştirilecek. - ADANA