26. WorldFood İstanbul Tüm Hızıyla Devam Ediyor
ITE Turkey tarafından bu yıl 26. kez düzenlenen Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı - WorldFood İstanbul sektöre ışık tutan, zengin etkinlik programı ile tüm hızıyla devam ediyor.
Fuarda 'Gıda 360 Deneyimi' kapsamında sektöre yönelik işletme ve pazar odaklı seminerler düzenlenirken uluslararası satın alma heyetleri de ağırlanıyor. B2B iş görüşmelerinin organize edildiği fuar tabak sunumları ve yeme-içme tadımları ile renkli sahnelere de ev sahipliği yapıyor. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 5 Eylül Çarşamba günü kapılarını açan fuarın son günü 8 Eylül Cumartesi.
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı, KOSGEB, Gastronomi Turizmi Derneği (GTD), Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), TÜGİDER (Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği), PAKDER (Tarım Ürünleri Hububat Bakliyat İşletme ve Paketleme Sanayicileri Derneği), MARSAP (Marmara Bölge Satınalma Yöneticileri Platformu), PLAT (Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği) ve Aşçılar Derneği tarafından desteklenen fuar gıda zincirini oluşturan tedarikçiler, perakendeciler ve tüketicilerin bir araya geldiği bir platform oluşturuyor.
5 Eylül'de kapılarını 26'ıncı kez açan WorldFood İstanbul'da hem ITE Turkey hem de T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından alım heyeti programları uygulanıyor. Fuar kapsamında bu sene Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Suudi Arabistan, Katar, Rusya, Almanya, BAE, Azerbaycan, Irak, Belçika, Kazakistan ve Kolombiya ülkelerinden 200'ün üzerinde yerli ve yabancı profesyonel alıcı ağırlanıyor.
WorldFood İstanbul fuar süresince içecek, süt ve süt ürünleri, et ve tavuk ürünleri, yaş meyve ve sebze, deniz ürünleri, dondurulmuş ürünler, temel gıdalar ve yağlar, şekerli mamuller, unlu mamuller ve kuruyemiş ile gıda katkı maddeleri başta olmak üzere pek çok ürünün yer alacağı katılımcı profiline ev sahipliği yapıyor.
30 ÜLKEDEN 400'ÜN ÜZERİNDE KATILIMCIYI 17.000'E YAKIN ZİYARETÇİ İLE BULUŞTURUYORUZ
Bu yıl 26'ıncısı düzenlenen WorldFood İstanbul hakkında görüşlerini dile getiren ITE Group Bölge Direktörü Kemal Ülgen: "Geçtiğimiz yıl 29 ülkeden 354 katılımcı ve 13.198 ziyaretçi ağırlayan WorldFood İstanbul'da bu sene 30 ülkeden 400'ün üzerinde katılımcıyı 17.000'e yakın ziyaretçi ile buluşturuyoruz. İlk iki günü son derece yoğun bir katılımla geçirdik, gördüğümüz ilgiden çok memnunuz. Aynı şekilde katılımcı ve ziyaretçilerimizden de olumlu geri dönüşler alıyoruz" dedi.
'GIDA ENFLASYONUYLA BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ'
5 Eylül Çarşamba günü düzenlenen "Gıdanın Yol Haritası – Gıda Enflasyonu" bölümünde, Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel'in moderatörlüğünü yaptığı 'Gıda Enflasyonuyla Başa Çıkma Yöntemleri' başlıklı panelde gıda enflasyonunu tetikleyen nedenler ve enflasyonu düşürmek için alınan tedbirler ele alınırken bu tedbirlerin uzun vadedeki avantaj ve dezavantajları tartışıldı. Panelde söz alan PAKDER&TUGİDER Genel Sekreteri Melahat Özkan şöyle konuştu: "Dünyada en pahalı eti yiyoruz, fiyatlar artınca ithal etmeye başladık. Katma değerli ürünleri kendimiz üretebilmeliyiz. Örneğin neden hammaddesi endemik bitkiler olan bir marka üretemeyelim? Dünyada kozmetik sektöründe örnekleri mevcut. Bunların örnek alınması gerekir. Toprakların ölçülmesi, tarımsal envanterlerin sayılması verilerin ortaya çıkarılması gerekiyor."
Bir diğer konuşmacı olan Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ise Türkiye'nin ithalata bağımlı olduğunu belirterek doğru bir tarım politikası ve üretime dayalı bir modelin olmamasının gelinen durumda etkili olduğunu söyledi. Güldağ: "Üretici kazanç sağlayamayınca üretimden kopuyor, sanayici üretim yapabilmek için ithalata yöneliyor ve maliyetler yükseliyor. Marketlerle ilgili mutlaka bir çalışma yapılmalı. Şu anda aracı kesim marketler, marketler yasası düzenlenmeli."