27 Yıl Sonra Alkışlanan Adalet
Dev -Yol Davasında Yargıtay Mahkumiyet Kararlarını "Savunma Hakkı Kısıtlandı" ve "Bir Sanık Öldü" Gerekçeleriyle Bozdu. Sanıklar ve Yakınları Kararı Dakikalarca Alkışladı.
1982 yılında beri devam eden Dev-Yol davasında Yargıtay 11. Ceza Dairesi mahkumiyet kararlarını "Savunma hakkı kısıtlandı" ve "Bir sanık öldü" gerekçeleriyle bozdu. Sanıklar ve yakınları kararı dakikalarca alkışladı.
YARGITAY 11. Ceza Dairesi, dün 27 yıllık Dev-Yol davasında tarihi bir karar verdi ve mahkûmiyet kararlarını, "Savunma hakkı kısıtlandı" ve "Bir sanık daha öldü" diyerek usulden bozdu. Kararın açıklandığı duruşmaya gelen 12 sanık ve yakınları, mahkeme heyetini dakikalarca alkışladılar. Yerel mahkemenin kararı aynen onansaydı, en son 1989’da tahliye olan, yaş ortalamaları 55’i bulan 21 sanıktan 14’ü 3 ay ile 3 yıl arasında değişen sürelerde hapis yatmak üzere yeniden cezaevine girecekti. Dava ise 12 Eylül 2010’da zamanaşımından düşecek.
Sanık sayısı 21’e indi
1982 yılından bu yana devam eden toplam 22 sanıklı davada, ömür boyu hapis cezasına çarptırılan sanıklardan Osman Nuri Ramazanoğlu, dava Yargıtay’dayken, Şubat 2008’de vefat etti. Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 21 sanıktan Nuri Özdemir, Emin Koçer, Yaşar Kanbur, Nurettin Aytun, Cahit Akçam, Murat Parlakay, Erdoğan Genç, Hasan Ertürk, Yusuf Yıldırım, Mehmet Hassoy, Hilmi İzmirli, Celal Mut, Melih Pekdemir, Ahmet Akın Dirik, Atalay Dede, Hıdır Adıyaman, Turhan Yalçın Bürkev, Halil Yasin Ketenoğlu, Bünyamin İnan hakkında ömür boyu hapis, Veli Yıldırım ve Hüseyin Aslan hakkında ise 16 yıl 8 ay hapis cezası vermişti.
Tarihi karar
25 Haziran’da Yargıtay’da yapılan temyiz duruşmasından sonra dün Daire, kararını Yargıtay Ceza Genel Kurul’u salonunda açıkladı. Daire Başkanı Ersan Ülker, kararı basın mensuplarının ve kameraların önünde okudu. Mahkemenin, temyiz edilen bu kararları 21 sanık yönünden bozuldu.
Ülker, hukuki terimlerle okuduğu kararın daha iyi anlaşılabilmesi için sanıklara dönerek, "Sair yönlerine girmedik, sadece savunma hakkının kısıtlanması ve bir arkadaş hükümden sonra vefat etmiş, bu yönüyle hükmü tüm sanıklar yönünden bozduk" dedi. Medyanın büyük ilgi gösterdiği duruşmada, sanıklar karar açıklandığında şaşkınlıkla birbirlerine, "Bozuldu mu" diye sormaya başladılar. Kararın bozulduğundan emin olduklarında sanıklar ve yakınları dakikalarca heyeti alkışladılar. Yargıtay’ın bozma kararı, gerekçesi yazıldıktan sonra Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek. Mahkeme, bozma kararı ışığında yeniden yargılama yapacak.
Beraat edene kadar mücadeleye devam
Dev-Yol sanıklarından Cahit Akçam ve arkadaşları Yargıtay önünde yaptıkları açıklamada, beraat edene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirttiler. Akçam, şöyle dedi:
"Bozma gerekçelerinden birinin savunma hakkının kısıtlanmasına dayandırılması sevindiricidir. Bu karar onansaydı, 12 Eylül döneminin hukuksuzluğunun tescil edilmesi anlamına gelecekti. Bu dava, yeniden görüşülmeye başlandığı andan itibaren tıpkı 30 yıldır sürdürdüğümüz 12 Eylül dönemi darbecilerinin hukuksuzluğuna ve adaletsizliğine karşı mücadelemize devam edeceğiz. Bu mücadele, sanıkların beraat ettirilmesi gerektiği yönünde bir karar çıkana kadar sürecek." Sanık avukatlarından Şenal Saruhan da, "Hukukçuluk deneyimimde ilk kez Yargıtay bir davada adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini tespit etti ve bu konuda karar verdi" dedi.