Haberler

"TSK, 28 Şubat Sürecinin Günah Keçisi Değildir"

Güncelleme:
Abone Ol

Dönemin Genelkurmay Yunanistan-Kıbrıs Daire Başkanı emekli Tümamiral Mustafa Özbey, "TSK, 28 Şubat sürecinin günah keçisi değildir." dedi.

Dönemin Genelkurmay Yunanistan- Kıbrıs Daire Başkanı emekli Tümamiral Mustafa Özbey, "TSK, 28 Şubat sürecinin günah keçisi değildir. İrticayla etkin mücadele konusunda Başbakanlığın verdiği emir yalnızca Genelkurmay'a değil, devletin bütün kurumlarına verilmiştir. Şayet bir suç varsa bakanlıklara bağlı tüm birimlerin de bugün sanık sandalyelerinde oturması lazım" dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, sanıklar, savunmalarını yapmaya devam ediyor.

Dönemin Genelkurmay Yunanistan- Kıbrıs Daire Başkanı emekli Tümamiral Mustafa Özbey, savunmasında, "BÇG, şimdiden yargısız infaz edilmektedir. 'BÇG demek 28 Şubat'tır' deniliyor iddianamede. Bu davayı adli ön yargıdan kurtarmak savcılığın ve hepimizin görevidir" dedi.

28 Şubat' sadece BÇG'den ibaretten olmadığını savunun Özbey, şöyle konuştu:

"28 Şubat süreci 1996 yılında başlayan toplumsal gerginlikler, bazı siyasilerin Meclis kürsüsünden ettikleri yemini de hiçe sayarak aleni şeriat istemesi, MİT'in raporlarıyla laiklik ilkesinin tehlikede olduğu kaygısıyla Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, MGK'da irticayı gündeme almıştır. Toplantıda 18 maddelik tavsiye kararı oy birliğiyle alınmıştır."

Özbey, irticayla mücadelenin  bir devlet projesi haline geldiğini, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın tavsiye kararlarını benimsediğini ve irticayla mücadele için bir kurul oluşturulduğunu söyledi.

"28 Şubat'ta süreci resmen başlatan 14 Mart 1997 tarihli Başbakanlık emridir. Başbakanlık tavsiye kararları aynen benimsenerek bir devlet projesi haline getirildi. 28 Şubat eşittir irticayla etkin mücadeledir. 28 Şubat eşittir BÇG değildir" diyen Özbey, şöyle konuştu:

"Hedef sadece hükümetin düşürülmesiyse REFAHYOL'un istifasından sonra çalışmalar durduruldu. 28 Şubat sürecinin kesintisiz 13 yıl boyunca uygulandığını nasıl açıklayacağız? TSK, 28 Şubat sürecinin günah keçisi değildir. İrticayla etkin mücadele konusunda Başbakanlığın verdiği emir yalnızca Genelkurmay'a değil, devletin bütün kurumlarına verilmiştir. Şayet bir suç varsa bakanlıklara bağlı tüm birimlerin de bugün sanık sandalyelerinde oturması lazım. Bu davanın adil bir yargılama olabilmesi için bilgi ve belgelerin Başbakanlık Takip ve Koordinasyon Kurulundan istenmesiyle mümkün olacaktır. BÇG'nin kuruluş tarihi 27 Mayıs 1997'dir. BÇG, kurulduktan 20 gün sonra hükümeti yıkmak  gibi şey söz konusu olamaz."

BÇG'nin, TSK içinde emir komutayla kurulan, kendisine verilen emirleri yerine getiren bir kurul olduğunu belirten Özbey, cunta yapılanmasının da  mesnetsiz bir hayal ürünü olduğunu ileri sürdü.

Amirlerinden BÇG toplantılarına katılması yönünde emir almadığını savunan Özbey, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın duruşmaya gelerek bildiklerini anlatmasını istedi.

Savunmanın ardından Özbey'in sorgusuna geçildi.

Üye Hakim Hakan Oruç'un "Gölçük Donanma Komutanlığında yapılan aramalarda ele geçirilen belgeler var. Burada askeri personel hakkında bazı formlar var. 'Aileleri tesettürlü, kayın validesi başörtülü' değerlendirmeleri var. Bunları hatırlıyor musunuz? BÇG ile bağlantısı var mı? Ciddi çalışma yapılmış" sorusuna Özbey, şöyle yanıt verdi:

"Böyle bir belge imzasız ve delil niteliğinde bir belge olduğu için kabul etmiyorum. İdari olarak da bunu hatırlamıyorum. Bunun emri varsa sürdürülmesi doğaldır. Emri varsa sürdürülmesi gerekir."

Oruç'un, "Gölcük Donanma Komutanlığında bulunan belgelerin saklanması doğal mı, nasıl saklanıyordu bu belgeler?" sorusuna ise Özbey, "Karargah binası depremde çöktüğü için 1,5 yıl dışarıda kaldık. Başka yerlerde kaldık, son 6 ay içerisinde binaya geçtik. Ben bu belgelerin torbalar içinde o şekilde zemin altına yerleştirilmesini usule  uygun olduğunu düşünmüyorum" diye yanıtladı.

Cumhuriyet savcısı Kemal Çetin de, "Başbakanlık Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulunun devamıyla alakalı açıklamalarda bulundunuz. Erbakan'ın imzaladığı belgeye baktığımız zaman, Erbakan zamanında kurulan bir komisyon var. Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu, isim farkı var. Bu, Erbakan zamanında kurulan komisyonun herhangi bir çalışma yaptığına ilişkin bir belgeye rastlamıyoruz. Mesut Yılmaz hükümeti döneminde yapıldığı gibi BÇG'den buraya belge gönderilip gönderilmediği konusunda bilginiz var mı?"  sorusuna  Özbey, "Ben bu çalışmanın hiç içinde olmadım" şeklinde cevap verdi.

Özbey, müşteki avukatlarının sorularına ise cevap vermedi.

-Avukat Fethi Öz

Sorgunun ardından Özbey'in avukatı Fethi Öz savunma yaptı.

Avukat Öz, savunmasında, iddianamenin TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonunun raporuna göre hazırlandığını öne sürerek bunu doğru bulmadığını söyledi.

Müvekkilin 7 Nisan 1997'de yapılan toplantıya katılmadığını, görev alanın Yunanistan ile Kıbrıs olduğunu, yurt içinde bir görevinin olmadığını savunan Öz, atılı suçların gerçekleşmediğini söyleyerek müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını ve beraatini talep etti.

Duruşmaya ara verildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Özbey Yunanistan 28 Şubat Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title