Haberler

"BÇG'nin Hiçbir Yazısı Bana ve Daireme Gönderilmemiştir"

Güncelleme:
Abone Ol

Emekli Korgeneral Efeer, "BÇG'nin hiçbir faaliyetinde bulunmadığım gibi BÇG'nin hiçbir yazısı da bana ve daireme gönderilmemiştir." dedi.

28 Şubat Davası'nda sanıklarından emekli Korgeneral Ahmet Ziya Efeer, "BÇG'nin hiçbir faaliyetinde bulunmadığım gibi BÇG'nin hiçbir yazısı da bana ve daireme gönderilmemiştir" dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı İstihbarat Yönetim Plan ve Koordine Dairesi Başkanı emekli Tuğgeneral Metin Yaşar Yükselen'in avukatı Aykanat Kaçmaz, önceki celse yarım kalan savunmasına devam etti.

Kaçmaz, savcılığın soruşturma yaparken taraflı olduğunu iddia ederek, "1997 Şubat'ından çok önce, devletin istihbarat kurumlarınca düzenlenmiş istihbarat raporlarını getirtiniz. Getirirseniz, buradaki tespitlerin iddia makamının önümüze koyduğu Genelkurmay belgelerinden çok daha vahim, çok daha ayrıntılı olduğunu göreceksiniz" diye konuştu.

-"Katılmadığımı ispatlamaya çalışıyorum"

Sanıklardan dönemin Genelkurmay Bilgi Sistemleri Daire başkanı emekli Albay Ahmet Ziya Öztoprak da 1996-1999 arasında Genelkurmay Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı yaptığını bildirerek, bin 309 sayfalık iddianamede yalnızca 7 Nisan 1997 tarihli "İrtica Konusunda Alınacak Tedbirler" konulu belgeyle adının "ilişkilendirildiğini" ifade etti. "Adım geçmemekte, ilişkilendirilmektedir" diyen Öztoprak, ancak bu toplantıya katılmadığını öne sürdü.

Öztoprak, "Doğal olarak toplantı tutanağında da herhangi bir açıklamam, adım, imzam yer almamaktadır. Albay rütbesinde biri olarak general-amiral toplantısına katılmam için o dönemki komutanım Hayri Bülent Alpkaya tarafından görevlendirilmem gerekir. Sayın Alpkaya, toplantıya katılmam için emir verip vermediği sorulduğunda 'Hiçbir daire başkanımı BÇG'de görevlendirmedim' diyerek, şahsına emir vermediğini teyit etmiştir" diye konuştu.

"Varsayımla toplantıya katıldığının ileri sürüldüğünü" söyleyen Öztoprak, şunları kaydetti:

"Toplantıya katılmadığımı ispatlamaya çalışıyorum. Toplantıda olmadığımı ispat etmek için general, amiral ve subaylarla yüzleştirilmek istiyorum. Toplantıda beni gören var mıdır? Hiçkimsenin beni gördüğünü söyleyemeyeceğinden eminim. Ben buradayım, Cengiz Koşal da burada. Toplantıya kim katılmışsa, hangi kişi katılmışsa beni yüzleştirin."

-Sanık Efeer, üç toplantıya katıldığı iddiasını da reddetti

Emekli Korgeneral Ahmet Atalay Efeer ise savunmasında, 1996'da tuğgeneral rütbesiyle Genelkurmay Harekat Başkanlığına bağlı Komuta Kontrol Dairesi Başkanlığı yaptığını bildirdi.

Savcılık sorgusunda, "Sizinle ilgili bilgi belge yok, ancak o tarihte daire başkanı olduğunuz için sizi çağırdık" denildiğini savunan Efeer, iddianamede BÇG'ye ilişkin 4 ve 7 Nisan 1997 ile 2 Temmuz 1997'deki toplantılara katıldığının öne sürüldüğünü söyledi.

Buna karşın 4 Nisan 1997'de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Slovenya ziyaretine eşlik ettiğini bildiren Efeer, 7 Nisan 1997'deki toplantıya ilişkin savunmasını ise şöyle yaptı:

"İddia makamı, toplantıya çağrılan herkesin toplantıya katıldığı varsayımıyla hareket ediyor. Bu toplantıya davet emrini almadım. 6-10 Nisan 1997 arasında Türkiye'ye ziyarette bulunan Polonya Genelkurmay Başkanı ve eşine, şeref mihmandarı olarak görevlendirildim. Ankara, İzmir ve İstanbul ziyaretlerine eşimle birlikte refakat ettim. Polonya Genelkurmay Başkanına mihmandarlığım, 6 Nisan'da Ankara'da karşılamayla başlayarak, 10 Nisan'da İstanbul'dan uğurlamaya kadar devam etti. Bu nedenle 7 Nisan 1997'deki toplantıya katılmış olmam mümkün değildir."

Efeer, 30 Haziran-4 Temmuz 1997 arasında ise Almanya'da generallere yönelik özel kursa katıldığını bildirerek, 2 Temmuz 1997'deki toplantıya katılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Efeer, "Her üç toplantıya da yurtdışı ve yurtiçi görevlerim nedeniyle katılmam mümkün değildir. BÇG'nin hiçbir faaliyetinde bulunmadığım gibi BÇG'nin hiçbir yazısı da bana ve daireme gönderilmemiştir. İddia edilen dönemde, öncesinde veya sonrasında darbe faaliyetine katılmadım, buna ilişkin görgü veya duyum tanığı olmadım" dedi.

Duruşmaya daha sonra öğle arası verildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

28 Şubat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title