Haberler

28 Şubat Davası Kayda Alınacak

Abone Ol

"Postmodern darbe" olarak da adlandırılan 28 Şubat dönemine ilişkin, 103 sanığın yargılanacağı dava, mahkemeye kurulan görüntü ve ses sistemiyle kayda alınacak Duruşma salonuna öncelikle mağdurlar, sanık yakınları ve basın mensupları alınacak, izleyiciler, salonun durumuna göre kabul edilecek Duruşmayı izlemek isteyen basın mensuplarının, yarın saat 12.30’a kadar, şahsen, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi kalemine gelerek isim yazdırması gerekiyor

MEHMET TOSUN -  "Postmodern darbe" olarak da adlandırılan 28 Şubat dönemine ilişkin, 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılanacağı dava, mahkemeye kurulan görüntü ve ses sistemiyle kayda alınacak.

Davaya bakan Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 2-6 Eylül'deki duruşmalara sayılı günler kala hazırlıklarını hızlandırdı.

Buna göre, duruşmalar, Ankara Adliyesi'nde yan yana bulunan 10. ve 11. Ağır Ceza Mahkemeleri'nin arasındaki duvar yıkılarak oluşturulan geniş salonda yapılacak.

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca salona kurulan görüntü ve ses sistemi ile duruşma kayda alınacak. Görüntüler, mahkeme kalemince daha sonra yazılı tutanağa dönüştürülecek. Tutanaklar, kanunlarda öngörülen şartlara uygun olarak taraflara verilebilecek.

Duruşma salonuna öncelikle mağdurlar, sanık yakınları ve basın mensupları alınacak. Salonda, milletvekilleri ve siyasi parti temsilcileri için de yer ayrıldı. İzleyiciler ise salonun durumuna göre kabul edilecek.

-Önce tutuklu sanıklar

İddianamenin okunması için TRT tarafından görevlendirilen iki spikerin hazır bulunacağı duruşmada, iki mübaşir görev yapacak.

Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasıyla başlayacak ve 5 gün sürecek duruşmalarda, ilk önce tutuklu sanıkların ifadesinin alınması bekleniyor.

Duruşmanın güvenliğinin sağlanması amacıyla, çok sayıda çevik kuvvet polisi de adliye içinde ve dışında görev yapacak.

-Basın mensupları isim bildirecek

Duruşmayı izlemek isteyen basın mensuplarının, yarın saat 12.30'a kadar, şahsen,  Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi kalemine gelerek isim yazdırması gerekiyor.

Duruşma salonuna, ses ve görüntü kaydeden cihazların alınmasına izin verilmeyecek.

İlk celsesi 2 Eylül Pazartesi saat 10.00'da görülecek davaya, 6 Eylül Cuma gününe kadar her gün aynı saatte devam edilecek.

-28 Şubat soruşturması

28 Şubat soruşturması, Ankara Barosuna kayıtlı avukat Yunus Akyol'un suç duyurusu üzerine başlatıldı. Sonraki süreçte, Türkiye'deki değişik cumhuriyet başsavcılıklarına bulunulan suç duyuruları dilekçeleri de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığındaki soruşturmayla birleştirildi. Suç duyurusunda bulunanlar arasında, Fazilet Partisinden 1999'da milletvekili seçilen, ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Kavakçı da vardı.

İlk gözaltıların 12 Nisan 2012'de gerçekleştirildiği soruşturmada, aralarında emekli orgeneraller Çevik Bir, Erdal Ceylanoğlu, Çetin Doğan, Teoman Koman, Fevzi Türkeri ile emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, emekli korgeneral Kamuran Orhon, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de bulunduğu 76 kişi tutuklandı.

Tutuklananlardan Albay Mehmet Haşimoğlu, tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybetti.

-Karadayı ifade verdi

Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı da 28 Şubat soruşturması kapsamında Ankara Adliyesine gelerek ifade verdi. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Karadayı, adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Soruşturmayı yürüten Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Savcıları Mustafa Bilgili ile Kemal Çetin, hazırladıkları iddianameyi, 22 Mayıs 2013'te Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdiler.

Toplam 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsinin istendiği iddinameyi kabul eden mahkeme, Haşimoğlu'nun vefatıyla kalan 75 tutuklu sanıktan 38'ini tahliye etti.

Halen 37 sanığın tutukluluk hali devam ediyor.

-Birçok siyasetçi, iddianemede "mağdur"  olarak yer aldı

Dönemin hükümet ortağı DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile İçişleri Bakanı Meral Akşener'in "mağdur" olarak gösterildiği iddinamede, eski Bakanlar Hasan Celal Güzel, Teoman Rıza Güneri ve Şevket Kazan, kapatılan Refah Partisinin millettekilerinden Şeref Malkoç ve Mehmet Bekaroğlu ile Fazilet Partisinden 1999'da milletvekili seçilen ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Kavakçı, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu'nun da aralarında bulunduğu 481 kişi ise  "müşteki/mağdur" olarak yer aldı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Adalet Bakanlığı 28 Şubat Eylül Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title