28 Şubat Davasıçetin Doğan'dan Aytaç Yalman'a Yanıt.
28 Şubat Davası'nda eski 1.ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'dan, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'a yanıt geldi.
28 Şubat Davası'nda eski 1. ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'dan, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'a yanıt geldi. Yalman'ın bir gazetede yer alan "emrime itaat edilmedi" değerlendirmesine tepki gösteren Doğan, "Aytaç Yalman senaryo göndermiş seminere, bu senaryoyu oynamayın diye mesaj çekmedi. "5-7 Mart tarihlerinde ise "kuvvet 2010' göndereceğim bunu oynayın' dedi. 31 Ocak tarihine kadar gelmedi o dönemin Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İlker Başbuğ tarafından olasılığı en yüksek senaryo gönderilmiştir. Benim haberim yok diyorsa Kara Kuvvetleri Komutanlığı koltuğuna niçin oturdu, anlamış değilim. TSK'da emir komuta zincirine isyan etme hakkı yoktur, başı bozukluk söz konusu değildir, orası Yeniçeri Ocağı değildir" dedi.
ANKARA - 28 Şubat Davası'nda eski 1. ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'dan, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'a yanıt geldi. Yalman'ın bir gazetede yer alan "EMRİME İTAAT EDİLMEDİ" değerlendirmesine tepki gösteren Doğan, "Aytaç Yalman senaryo göndermiş seminere, bu senaryoyu oynamayın diye mesaj çekmedi. "5-7 Mart tarihlerinde ise "kuvvet 2010' göndereceğim bunu oynayın' dedi. 31 Ocak tarihine kadar gelmedi o dönemin Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İlker Başbuğ tarafından olasılığı en yüksek senaryo gönderilmiştir. Benim haberim yok diyorsa KKK niçin oturdu, anlamış değilim. TSK'da emir komuta zincirine isyan etme hakkı yoktur, başı bozukluk söz konusu değildir, orası Yeniçeri Ocağı değildir" dedi.
28 Şubat dönemine ilişkin, 103 sanık hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan açılan davanın 29'uncu duruşması başladı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler, sanık yakınları ve avukatlar katıldı. Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı bu duruşmada hazır bulunmuyor. Duruşma tutuklu, tutuksuz sanıklar ile avukatların yoklaması ile başladı. Yargılaması tutuklu devam eden sanıkların avukatları aylık tutukluluk incelenmesinde değerlendirmek üzere tahliye talebinde bulundu. Cuma günü görülen duruşmada dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanı Emekli Koramiral Altaç Atılan savunmasını tamamlamıştı. Bugünkü duruşmada ise Avukatı Çağrı Ayhan Şenel de savunmasını yaptı. İmzasız olan belgelerin delil olarak kullanılamayacağını belirterek, 7 Nisan 1997 tarihinde yapılan İrticada Alınacak Tedbirler Konulu toplantıya katılmadığını, bu tarz toplantının görev alanı olmadığını, dolayısıyla konuşma yapamayacağını savundu. Suçu olmayan bir yargılamada ceza kurulamayacağını ifade eden Şenel, müvekkilinin tahliyesini ve beraatını istedi.
-İRTİCA MİLLİ SİYASET BELGESİNDE ÖNCELİKLİ TEHDİTTİ-
Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı emekli Koramiral Aydan Erol, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan alınan belgenin kanun dışı elde edildiği tescil edildiğini anlatarak, "BÇG kuruluş ve faaliyetlerini içeren belgelere ilişkin açılan davalarda BÇG'nin faaliyetlerinin yasal olmadığına dair bir karar verilmemiş suç unsuruna rastlanılmamıştır. Cumhurbaşkanı ve Başbakanın bilgisi dahilinde faaliyet gösterdiği açıkça ortadadır" dedi. irticanın söz konusu 1997 yılında Milli Güvenlik Siyaset Belgesinde de öncelikli tehdit olarak yer aldığını anımsatan Erol, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın istifa mektubunu okuyarak "Zorla istifa ettiğine veya görev yapmasına engel olunduğuna dair bir ibare yok" dedi.
Yargılanmasına neden olan belgenin, Emniyet İstihbarat Müdürü Bülent Orakoğlu'nun azmettirmesi sonucu Kadir Sarmusak tarafından çalındığının açık olduğunu ifade eden Erol, "Bu belge ve BÇG kuruluş ve faaliyetlerini içeren belge için Ankara 2 No'lu DGM'de yapılan davalarda BÇG'nin faaliyetlerinin yasal olmadığına dair hiçbir karar yoktur ve hiçbir suç unsuru bulunmamıştır. BÇG'nin askeri hiyerarşi içerisinde cumhurbaşkanı ve başbakanın bilgisi dahilinde faaliyet gösterdiği açıkça ortaya çıkmaktadır" dedi. Kendisinin bulunduğu makamda BÇG ile ilgili bir faaliyeti olmadığını anlatan Erol, tarafına atılan suçta somut hiçbir delil olmadığını, 28 Şubat 1997 tarihinde yapılan MGK'dan yaklaşık 3 buçuk ay sonra Erbakan hükümetin istifa mektubunu cumhurbaşkanına sunduğunu belirtti. Çapraz sorgusu sırasında bir avukatın "DKK'da BÇG oluşturuldu mu?" sorusuna Erol, DKK'da Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen emirlerin ve asttan gelen bilgilerin istihbarat daire başkanlığı koordinatörlüğünde yürütüldüğü yanıtını verdi.
-ORASI YENİÇERİ OCAĞI DEĞİL-
Çapraz sorgu sırasında Müşteki Avukatı Emrullah Beytar'ın Aytaç Yalman'ın bugün bir gazeteye verdiği röportajından alıntı yaparak, Balyoz Davası ile 28 Şubat Davasını ilişkilendiren soru sorması üzerine soru sormak için söz alan Doğan, Yalman'a duruşmada yanıt verdi. Yalman'ın bir gazetede yer alan "emrime itaat edilmedi" değerlendirmesine tepki gösteren Doğan, "Aytaç Yalman senaryo göndermiş seminere, bu senaryoyu oynamayın diye mesaj çekmedi."5-7 Mart tarihlerinde ise "kuvvet 2010' göndereceğim bunu oynayın' dedi. 31 Ocak tarihine kadar gelmedi, o dönemin Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İlker Başbuğ tarafından olasılığı en yüksek senaryo gönderilmiştir. Benim haberim yok diyorsa Kara Kuvvetleri Komutanlığı koltuğuna niçin oturdu, anlamış değilim. TSK'da emir komuta zincirine isyan etme hakkı yoktur, başı bozukluk söz konusu değildir, orası Yeniçeri Ocağı değildir" dedi. Duruşmaya verilen aranın ardından öğleden sonra devam edilecek.