Haberler

28 Şubat" Mağduru Kadınlar Aynı Çatı Altında

Abone Ol

Türkiye tarihine "post modern darbe" olarak geçen 28 Şubat sürecinde başörtüsü nedeniyle mağdur olan öğrenciler, kurdukları 28 Şubat Öğrenci Derneği ile seslerini duyurmaya hazırlanıyor.

AYŞE ŞENSOY - Türkiye tarihine "post modern darbe" olarak geçen 28 Şubat sürecinde başörtüsü nedeniyle mağdur olan öğrenciler, kurdukları 28 Şubat Öğrenci Derneği ile seslerini duyurmaya hazırlanıyor.

Derneğin Başkanı Emine İlyas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1997 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümünü kazandığını, ikinci sınıftayken yasakla karşılaştığını söyledi.

Sınıfa başörtüsüyle girdiği için uyarı ve uzaklaştırma cezası verildiğini, daha sonra eğitimini bıraktığını belirten İlyas, dava açtığını, ancak mahkemenin kendilerini suçlu bulduğunu ifade etti.

Okulunu bitiremediğini dile getiren İlyas, "2011'deki afla diplomamı aldım. İş sadece diplomayı almakla bitmiyordu. Sesimizi daha iyi duyurmak için mağdurlar olarak dernek kurma kararı aldık. Bu yıl 28 Şubat Öğrenci Derneğini kurduk." diye konuştu.

"İmza kampanyası başlattık"

İlyas, mezun olsalar da hala bir takım sorunları bulunduğunun altını çizdi.

Yaşadıklarının telafisi, mağduriyetlerin tespit edilmesi ve giderilmesi adına hak taleplerinin bulunduğunu aktaran İlyas, şöyle devam etti:

"Bunları dile getirmek adına resmi bir çatı altında buluşmak istedik ve derneğimizi kurduk. 28 Şubat'ın ve bu mağduriyetin kamuoyunda unutturulmaması en büyük hedeflerimizden birisi. Türkiye genelinde 520 üyemiz var. Çeşitli faaliyetlerde bulunuyoruz. Şu anda sivil toplum kuruluşları imza destek kampanyamız var. O süreçte yaşadıklarımızı anlatan bir metin hazırladık. Bu konuda her ilde imza kampanyası düzenledik. Şu anda imzaları topluyoruz ve bunları 28 Şubat'ta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a sunmak istiyoruz."

"Gençlerimize bu bilinci unutturmamalıyız"

İlyas, 28 Şubat döneminde sindirildiklerini ve çok yalnız bırakıldıklarını vurguladı. Darbenin etkilerinin uzun süreceğinin söylendiğini hatırlatan İlyas, şöyle dedi:

"Ben bir gün düzeleceğine inanıyordum ama bu kadar iyileşme süreci olacağını tahmin etmiyordum. Kamuda, emniyette ve askeriyedeki yeniliklerden çok memnunuz. Bize bu aşamadan sonra daha çok sorumluluk düşüyor. Gençlerimize bu bilinci unutturmamalıyız. O şer güçler tekrar gelse bizi tırnaklarıyla kazır. Buna fırsat vermemeliyiz, uyanık kalmalıyız. Derneği kurduğumuzu duyanlar bizi takdir ediyor. Hatta geç bile kalındığını söylüyorlar. Biz elimize diplomamızı aldık, ülkemize hayır yolunda hizmet etmeyi hedefliyoruz. İnşallah Cumhurbaşkanımız ve büyüklerimiz sesimizi duyar ve bu konuda somut bir adım atılır."

"20 yıllık kayıbım var"

Derneğin başkan yardımcısı Belkız Bilen de 1998 yılında sınıf öğretmenliği bölümünü kazandığı Abant İzzet Baysal Üniversitesini başörtüsü yasağından dolayı bırakmak zorunda kaldığını anlattı.

Aftan faydalanarak eğitimini tamamladığını belirten Bilen, "Ben, 'Üniversiteyi bitirsem yeter' diyordum. Ama her şey o kadar toz pembe değilmiş. Bu sefer farklı bir hikayem başladı. Öğretmenlik yapmak için kolejleri dolaştım. Bana yaşımın ilerlemiş olduğunu, bilgilerimin eskimiş olabileceğini söylediler. Bu beni incitti. Şu an bir kurumda çalışıyorum. 20 yıllık kaybım var. Mezunuz ama önümüzde KPSS var. Geçen yıl 81 puan aldım fakat atanamadım. Bu beni çok yaraladı. Çok iyi anlaşılmadığımızı düşünüyorum. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA / Güncel

28 Şubat Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title