28 Şubat Soruşturması
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında, o dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ilişiği kesilen 4 kişi, "mağdur" sıfatıyla ifade verdi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında, o dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ilişiği kesilen 4 kişi, "mağdur" sıfatıyla ifade verdi.
İfadeleri, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcılarından Kemal Çetin aldı.
Mağdurlardan Şahin Akdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Piyade Binbaşı rütbesiyle Tendürek Dağı'nda görev yaptığı sırada "disiplinsizlik" gerekçesiyle TSK'dan ihraç edildiğini kaydederek, şunları söyledi:
"Oysa 36 takdir belgem, 1 icadım vardı. Batı Çalışma Grubu ve 28 Şubat'ın illegal yapılanması, TSK'da milletin değer, kültür ve inancına saygılı olan personeli darbe planlarının uygulanmasında engel olarak görüyorlardı. Bu nedenle sahte belgelere dayanarak, ihraç edildim."
Çetin Zamantıoğlu da üsteğmen rütbesiyle Yozgat Jandarma Bölük Komutanlığı yaparken, 1998'de YAŞ kararıyla TSK ile ilişiğinin kesildiğini bildirdi. Zamantıoğlu, "Her ay Batı Çalışma Grubu'na, bölgede başı kapalı öğrenci, memur ve esnafın ismini verir, onları takip ederdik" dedi.
Metin Türk ise "Kıdemli yüzbaşıyken, 1995'in sonunda Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan çıkarıldım. Çıkarılma gerekçem sicilimdi. Sicillerimi Çevik Bir yazmış. Oysa o, sicil amirim değildi. İhracımın ardından AİHM'e başvurdum. Bu belgeler, oradaki dosyaya gönderildiği için biliyorum" diye konuştu.
Görevden alındığı 1995 yılına kadar tek bir disiplin suçu dahi işlemediğini belirten Emekli Jandarma Üsteğmen Metin Demirci de "1995'te bir emirle görevden alındım. Bu süre zarfı içerisinde tek bir disiplin suçum dahi işlemedim. Yargılanmadım, sorgulanmadım. Bize bu süreci yaşatanların cezalandırılmasını talep ediyorum. Maddi hiç bir beklentim yoktur" ifadelerini kullandı.
Akdoğan, Zamantıoğlu, Demirci ve Türk ifadelerinin ardından adliyeden ayrıldı.
Muhabir: Fevzi Çakır - Barış Kılıç
Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA