Haberler

28 Şubat Soruşturması YÖK'e Uzandı

Güncelleme:
Abone Ol

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği 28 Şubat soruşturması kapsamında YÖK'e ait 300 klasör belgeye el koydu.

28 Şubat soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği YÖK'ün söz konusu dönemde 300 klasörlük fişleme belgesi hazırladığını ortaya çıkardı.

KPSS soruşturması kapsamında, YÖK ve ÖSYM'deki bilgisayarları inceleyen polis, fişleme belgelerine ulaştı. 300 klasörlük belgeler 28 Şubat soruşturmasını yürüten savcılığa gönderildi.

KPSS eğitim bilimleri sınavında kopya çekildiği iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada, YÖK ve ÖSYM'deki bilgisayarların imajları kopyalanmış ve polis bu imajları incelemeye almıştı.

Bu incelemeler sırasında, 28 Şubat'ta alınan MGK kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetlemek amacıyla kurulan Batı Çalışma Grubu'nun, YÖK'e gönderdiği bir yazıya ulaşıldı.

Yazıda, o dönem üniversitelerde görev yapan birçok rektör, dekan ve öğretim görevlisi hakkında bilgi istendiği öğrenildi.

Batı Çalışma Grubu'nun gönderdiği yazının yanı sıra 300 klasörlük fişleme belgeleri de bilgisayarlardaki incelemelerde ortaya çıktı.

Polisin 28 Şubat soruşturmasını yürüten savcılığa bilgi vermesi üzerine, savcılık bu belgelerin özel bir ulakla kendisine gönderilmesini istedi.

1995-2003 yılları arasında YÖK Başkanlığı yapan ve 28 Şubat postmodern darbe sırasında da bu görevi yürüten Kemal Gürüz halen Ergenekon davasının tutuksuz sanığı olarak yargılanıyor. Gürüz, bu hafata içinde ilk defa ifade vererek 'Ergenekon' hakkında bildiklerini anlatmıştı.

KEMAL GÜRÜZ NE DEMİŞTİ

18 tutuklu 118 sanıklı İkinci Ergenekon Davası'nın 158. duruşmasında tutuksuz sanıklardan YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz, hakkındaki suçlamalara ilk kez cevap vermiş şunları söylemişti:

"YASALARIN DIŞINA ÇIKMADIM"

İddianamede irtibatlı olduğu iddia edilen kişilerin hiç biriyle herhangi bir örgütsel bağının olmadığını söyleyen Gürüz, "Dünya görüşüm ve hayata bakışım bu dava yargılanan diğer sanıklarla taban tabana aykırıdır. İçine kapalı otantik yapıya sahip, tam bağımsızlığa değil, küresel sistemde karşılıklı bağımlılığa inanırım. İnsan haklarına dayalı katılımcı demokrasiden yanayım. Hak ve fırsat eşitlilğine, din ve vicdan özgürlüğüne inanırım."

"Düşüncelerimi çekinmeden dile getirmişimdir" diyen Gürüz, "Silahlı terör örgütünün üyesi olmam mümkün değildir. Ergenekon örgütünün varlığından dahi haberdar değilim. Haberim olsaydı, kendi yetkimde gereğini yapar ve ihbarda bulunurdum. 2003 yılından beri emekli olarak yaşamımı sürdürürken bile yasaların dışına çıkmadım. Kanunların bana vermediği yetkiyi kullanmadım. Görme yetkim olmayan belgeyi görmedim. Yüksek öğretimin en alt ve en üst kademesinde görev yaptım. 81 bildiri, makale ve kitap yazdım. Bunları 36'sını YÖK'ten ayrıldıktan sonra yazdım. Bilim, teknoloji ve yüksek öğretim konularıyla ilgilenmeyi sürdürmemden daha doğal ne olabilir. Telefon görüşmelerimde ne bir eyleme atıf vardır, ne de görüşemelerde darbe sözü geçmektedir. Toplu eylemlere katıldığıma ilişkin iddianamede bir delil yoktur. Teşebbüs etmek bir yana, bu tür eylemleri aklımdan dahi geçirmedim. Ergenekon konusundaki bilgi sahibim bu davayla ilgilidir."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Batı Çalışma Grubu Kemal Gürüz 28 Şubat Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title