29 Yıl Sonra Gelen Mutluluk
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yaşayan çay ocağı işletmecisi Musa Ceylan, kendisine koyduğu hedefe 29 yıl sonra ulaştı.
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yaşayan çay ocağı işletmecisi Musa Ceylan, kendisine koyduğu hedefe 29 yıl sonra ulaştı.
Üniversite sınavına ilk kez 1985 yılında Gazipaşa Lisesi'nden mezun olduktan sonra giren ve o yıl üniversiteyi kazanamayan Musa Ceylan (46), üniversite hayalini içinde bir uhde olarak taşıdı. Üniversiteye gitmenin en büyük hayali olduğunu belirten Ceylan, çay ocağında yaptığı çalışmayla hayaline kavuştu. Y-TS-2 puan türünde 246.858 puan alan Musa Ceylan, önce bu puanın ne anlama geldiğini bilemedi. Çay ocağına uğrayan rehber öğretmen Mustafa Şaşmaz'a internetten aldığı sınav sonucunu gösteren Ceylan, aldığı yanıt karşısında havalara uçtu.
"TEBRİK EDİYORUM"
Ceylan'ın aldığı puanı görünce hayret eden Mustafa Şaşmaz, 246 puanla fakülteye girebileceğini söyledi. Üniversite sınavına giren öğrencilerden 700 bin kişinin 4 yıllık üniversiteye giriş barajı olan 180.000'i geçemediğini belirten öğretmen Şaşmaz, şöyle konuştu: " Musa Bey, kısıtlı imkanlar ve ilerlemiş yaşına rağmen birçok öğrencinin başaramadığı şeyi başardı. Musa Bey aldığı bu puanla 4 yıllık Çağdaş Türk Dili ve Edebiyatı, tarih veya coğrafya bölümlerine rahatlıkla yerleşebilir. Kendisinin bu azmini ve başarısını öğrencilerime anlatarak, istenildiği takdirde elde edilemeyecek bir başarının olmadığını anlatacağım. Musa Bey'i tebrik ediyorum."
"BEN DERS ÇALIŞIRKEN MÜŞTERİLER ÇAYLARINI KENDİLERİ ALIYORDU"
Tek başına işlettiği çay ocağında hem müşterileriyle ilgilendiğini hem de ders çalıştığını belirten Ceylan, bu süreçte en büyük destekçisinin müşterileri olduğunu söyledi. Ders çalıştığı esnada ilginç diyaloglar yaşadıklarını ifade eden Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazen derse dalıyordum. Çay bekleyen müşteriler, 'Çaylar nerede kaldı Musa?' diye seslenirdi. Ben de 'Biraz bekleyin arkadaş. Beklemek istemeyen kalksın çayını kendisi alsın. Şu an ders çalışıyorum' diyordum. Ders çalıştığımı gören müşterilerim kalkıp çayını kendisi alırdı."
DOKTORA YAPMAK İSTİYOR
Hiç dershaneye gitmediğini, kitaplar ve testlerle sınava hazırlandığını ifade eden Ceylan, üniversiteyi bitirdikten sonra imkanı olursa doktora yapmak istediğini söyledi. Kendisinin bu başarısının genç nesillere örnek olmasını dileyen Ceylan, "Ben azmettim ve 46 yaşında üniversiteye girmeyi başardım. Gençler düzenli ve planlı çalışırlarsa üniversiteyi mutlaka kazanır" dedi.
"MUSA İLE GURUR DUYUYORUZ"
Musa Ceylan'ın işlettiği çay ocağının devamlı müşterisi olan Hakkı Kaya, Ceylan'ı sık sık ders çalışırken gördüklerini söyleyerek "Musa ders çalışırken çay servisi yapmayı unuturdu. O esnada çay istediğimizde bize kızardı. 'Ders çalışıyorum, çayınızı kendiniz alın' diye çıkışırdı. Biz de Musa'yı rahatsız etmemek için kalkıp çayımızı kendimiz alırdık. Onunla gurur duyuyoruz" dedi.
"AZMİN ZAFERİ"
Ceylan'ın müşterilerinden Mehmet Şükrü Acar da, Musa'nın başarısına tek kelimeyle 'azmin zaferi' diyebileceğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Çok zor şartlar altında üniversiteyi kazandı. Ancak, ülkemizde ne yazık ki üniversiteyi kazanmak bir şey ifade etmiyor. Sokaklar üniversite mezunları ile dolu. Devletimizin bu tür kişilere sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Birçok kişi aldığı bursla özel arabasına benzin alırken, Musa gibi insanlar imkansızlıktan okuyamıyor. Devletin kimlere burs verdiğini araştırmasını ve Musa gibi insanlara sahip çıkmasını ümit ediyorum." - ANTALYA