3 buçuk milyon yıllık mağara, mikro klima özelliğiyle astım hastalarının ilgi odağı
3 buçuk milyon yıllık mağara, mikro klima özelliğiyle astım hastalarının ilgi odağı Gökgöl Mağarası, örneklerine az rastlanan yapısıyla misafirlerini bekliyor Zonguldak'ta 3.5 milyon yıllık tarihiyle 875 metrelik Gökgöl Mağarası yeniden ziyaretçilerin erişimine açıldı.
3 buçuk milyon yıllık mağara, mikro klima özelliğiyle astım hastalarının ilgi odağı
Gökgöl Mağarası, örneklerine az rastlanan yapısıyla misafirlerini bekliyor
ZONGULDAK - Zonguldak'ta 3.5 milyon yıllık tarihiyle 875 metrelik Gökgöl Mağarası yeniden ziyaretçilerin erişimine açıldı. İlk dört ayda 4 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlayan mağaranın 50 bini aşkın misafirini ağırlaması bekleniyor. Mağara, mikro klima özelliğiyle de astım hastalarının ilgi odağı oldu.
Türkiye'nin en uzun mağaralarından birisi olan ve 3.5 milyon yıllık Gökgöl Mağarası'ndaki tadilat çalışmaları tamamlandı. Hizmete açılan mağara yenilenen yüzüyle bir süre önce kapılarını açtı. Zonguldak Mağaraları Ziyaretçi Merkezi projesiyle yapımı tamamlanan Gökgöl Mağarası Fosil giriş, Astım Salonu, Harikalar Salonu gibi bölümlendirilen mağara ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
2015 yılında revize edilmesinin ardından müze bölümünü de ekleyerek yeni bir tadilat sürecinden geçildiğini ifade eden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Karayılmaz, "Zonguldak'ta böyle bir mağaranın varlığını biz tüm dünyaya haykırmak istiyoruz. Zonguldak'ta yer altı ayrı bir zenginlik. Yer üstü ayrı bir zenginlik. Tabii ki burada Türkiye'nin en önemli mağaralarından birisi olan Gökgöl Mağarası 2015 yılında revize edilmişti. Biz de ışıklandırma sistemleri müze kısmını da açmak suretiyle 2-2,5 yıllık bir süreç içerisinde tadilata aldık" diye konuştu.
Gökgöl'e mimari yapı ödülü
Ömer Selçuk Baz'ın hazırladığı projenin mimari yapı ödülü kazanan anlatan Karayılmaz, şöyle devam etti:
"Bu mağara mimari yapı ödülü aldı. Çok prestijli bir ödül Türkiye'de. Ömer Selçuk Baz arkadaşımız projenin müellifi olan arkadaşımız. Burada çok güzel bir iş başararak bu projenin Türkiye'nin en güzel prestijli ödüllerinden birisi olan mimari yapı ödülüne layık görüldü. 15 gün önce de ödülünü Ankara'da bir törenle aldı. Mağaramız bir müze bölümü ikincisi mağaranın iç kısmı olarak iki bölümde değerlendirilebilir. Geçen yılı Mayıs ayından yıl başına kadar yaklaşık 25 bin misafirimizi ağırladık. Bu yıl içerisinde de yaklaşık 50 binin üzerinde misafir ağırlamayı hedefliyoruz. Bu anlamda Zonguldak'ta turizmin gelişimine katkı verecek bir mağara olarak yaklaşık 7-8 milyon lirayı bulan bir maliyeti oldu. Bunu biz turizmi geliştirmek adına kalkınma ajansı ile birlikte eş finansmanla çözmüş olduk. Mağaramız 875 metreden oluşuyor. Aslında daha uzun bir yolu var ancak biz bu süreçte ilk 875 metresini hayata geçirdik. Burada yaklaşık 500 adet lamba ip-67 dediğimiz suya ve rutubete dayanıklı lambalar kullandık. İçeride inanılmaz görselleri olan Türkiye'de örneklerine çok az rastlanan çok güzel görsellerle tüm vatandaşlarımızı, ülkemizin değerli insanlarını Zonguldak'a gelip burada güzel bir gün geçirirken milyonlarca yılda oluşmuş bu güzel yapıyı da incelemelerini bekliyoruz."
"Turizmin yanı sıra sağlık için gelen de çok"
Yıl içinde sıcaklık ve nem oranının fazla değişmemesi nedeni ile mikro klima özelliğine sahip olması nedeniyle astım hastalarının uğrak yeri olan mağaranın 50 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor. Ramazan Bayramı ile birlikte ziyaretçi yoğunluğu beklendiğini ifade eden Karayılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
"Zaman zaman astım hastası arkadaşlarımız içerideki hava sirkülasyonunun faydasını görüyorlar. Bundan da harikalar salonunda girişte fuaye alanımız var. Hem dinlenip hem de hastalıkları ile ilgili zaman zaman çözüm için de gelen arkadaşlarımız var. Sadece turizm için değil sağlık için de gelen insanlar çok. Yakın bir gelecekte Zonguldak ve tanıtımıyla ilgili turizm ve sanayi ile ilgili Almanya'da bir toplantı olacak. O toplantıda da buradaki görsellerimizi ve insanların neden Zonguldak'a gelmesi gerektiğini neden Zonguldak'ı görmesi gerektiğini anlatan güzel figürleri ortaya koyacağız. Hedefimiz 100 bin. Bugüne kadar 30 bini hiç geçmemiş. Bu yıl başından itibaren çok daha detaylı çalışma ve tanıtımla özellikle okul çağındaki Zonguldak'taki okullarımızdaki öğrencilerimizi de ücretsiz şekilde burada her zaman misafir ediyoruz. Gelen sayısı şu an için bayramla beraber iyi bir katılım olmasını bekliyoruz. İlk dört ayın rakamları bizi yaklaşık 50 bin rakamlarına çıkacağını gösteriyor. İnşallah biz kısa bir zaman içerisinde gerekli tanıtım platformlarımızı hayata geçirerek bu sayının en kısa zamanda 100 bin olmasını hedefliyoruz."