Haberler

3. Deneme

Abone Ol

Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Üçüncü Kez Kuruluyor.

Konya'da bundan önce iki kez kurulan, birinde fesh, birinde de lav edilen Mevlana Araştırmaları Enstitüsü, üçüncü kez kuruluyor. Selçuk Üniversitesi'nin girişimleri sonucu, Bakanlar Kurulu, enstitünün üniversite bünyesinde kurulmasına karar verdi.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, rektörlük binasında, üniversiteye bağlı Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantı da konuşan Rektör Okudan, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü'nün yıllarca özleminin yaşandığı ve yaptıkları girişimler sonucu önceki gün Bakanlar Kurulu'nun enstitünün kurulmasına onay verdiğini söyledi.

Prof. Dr. Süleyman Okudan, "Mevlana'nın insan sevgisi merkezli mistik anlayışını kendimize rehber olarak edindik. Görev anlayışımızda Mevlana'nın insan sevgisi anlayışı temel felsefemiz olmuştur. 1953 yılında bir makelede Mevlana Enstitüsü'nün gerekliliği yayınlanmış. Bu eskiden beri beklenen bir özlem. Bu yoldan haraket ettik. Daha sonra bu senatomuzdan çıktı ve YÖK'e gönderdik. YÖK'ten çıktı ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. Bugüne kadar insanlarla alakalı enstitü kararları çıkmıyordu. Biz bunu anlattık ve onlar bizi anladılar. Sonuçta Mevlana Esnstitüsü'nün kurulma kararı çıktı." dedi.

Amaçlarının Mevlana'nın bilimsel ortamda bir merkez tarafından tanıtılması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Okudan, şunları söyledi:

"Amacımız Mevlana'nın bilimsel ortamda bir merkez tarafından tanıtılması ve Mevlana'yı bilimsel bir formda inceleyen doktoralı öğrenciler, yüksek lisanslı öğrenciler yetiştirmek. Yurt içinden ve yurt dışından bu konu ile ilgili ne kadar insan varsa bu enstitü çatısı altında birleştirmek istiyoruz. Biz bunun alt yapısını hazırlayacağız. Dünyanın her tarafına kaynak aktaran güçlü bir merkez oluşturmak istiyoruz. Bu konu ile ilgili öğretim üyeleri de bulabilirsek transfer etmeyi düşünüyoruz. Bunun için çalışmalara başlayacağız. Bu konu ile ilgili herkesle konuşup uluslararası düzeyde bir enstitü kurmayı düşünüyoruz. Sadece üniversitenin malı değil. Herkesin bu konuda katkısının bulunmasını istiyoruz."

GİZEM BOZULMAMALI

Gazetecilerin, Mevlana'nın isminin bir çok üründe kullanılmasını nasıl karşılıyorsunuz sorusunu üzerine Prof. Dr. Okudan, "Gizem bozulmamalı. Gizemli kalmalı. Antalya'da şura da burada bakıyoruz, semalar yapılıyor. Ben kanun çıkarıcı olsam, bunun Konya dışında başka bir yerde yapılmasını yasaklarım. Bakıyorsunuz hiç alakasız İstanbul'daki bir törende semazenler çıkıyor. Gizem ne kadar çok olursa ilgi alaka ve devamlılık da o kadar çok olur. Bizim burada ileriye götürmeye çalıştığımız şey bilimsel yönü olmalı." diye konuştu.

3'ÜNCÜ KEZ KURULUYOR

Mevlana Ensitüsü'nün 3'üncü kez kurulduğunu dile getiren Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler de, şunları söyledi:

"Mevlana Enstitüsü resmi olarak ilk defa 1968 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak dönemin Milli Eğitim Bakanı İlhami Ertem'in önderliğinde kuruldu. Binanın inşaatına başlandı. 1973 yılına kadar binası bitmesine rağmen, gerekli bürokratik işlemler tamamlanamayınca fesh edildi. 1978 yılında ise Selçuk Üniverisitesi Edebiyat Fakültesi'ne bağlı olarak Mevlana Araştırmaları Enstitüsü açıldı. Bu enstitü de 1980 ihtilalinden sonra kurulan YÖK'ün kararnamesiyle kanunlar çerçevesinde lav edildi. Biz 2005 yılında kurulan Mevlana Araştırmaları Merkezi olarak Mevlana kosunuda bir çok etkinlik yaptık ve bilimsel yayınlar hazırladık. YÖK bizim kara kaşımıza ve gözümüze ensititü kurulmasına evet demedi. Yaptığımız bu çalışmaları referans alarak enstitü olmayı hak ettiğimizi görerek bu kararı verdi ve Mevlana Estitüsü'nün kurulmasına onay çıktı. Bu enstitünün işlevsiz ve atıl kalması gibi bir lüksümüz yok. 1953 yılından beri Konya'da açılması dillendirilen enstitüyü bugün kazanmış olmanın lüksü içinde olamayız. Kaybettiğimiz yolu çok daha hızlı koşmak gayreti içinde olmalıyız."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title