3. Gençliğin Türkçe Kurultayı
Karaman'da, Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçeyi resmi dil ilan edişinin 735.yıl dönümü etkinlikleri kapsamında "3.Gençliğin Türkçe Kurultayı" düzenlendi.
Karaman'da, Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçeyi resmi dil ilan edişinin 735. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında "3. Gençliğin Türkçe Kurultayı" düzenlendi.
Piri Reis Kültür Merkezi'nde düzenlenen kurultaya; Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kemal Esengün, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş, protokol üyeleri, Balkanlardan gelen misafirler ve öğrenciler katıldı.
Kurultayın açılış konuşmasını yapan rektör vekili Prof. Dr. Kemal Esengül, "Dil bir milleti millet yapan unsurlardan bir tanesidir. Eğer diliniz yoksa, eğer sizi asırlar boyu gelecek nesillere aktaracak kültür varlığınız yoksa, sizin ekonomik olarak güçlü olmanızın veya birtakım maddi değerlere sahip olmanızın hiçbir önemi, katkısı yoktur. Dünyada öyle milletler var ki, dil birliğini sağlayamadıkları için, bir dile sahip olamadıkları için zaman içerisinde yok olmuş gitmişlerdir" dedi.
İki oturum şeklinde gerçekleştirilen kurultayın birinci oturumunda, Kastamonu Üniversitesi'nden Öznur Gültekin, Marmara Üniversitesi'nden Şeyma Sevgi, Kırıkkale Üniversitesi'nden Hatice Er, Kocaeli Üniversitesi'nden İbrahim İncesoy, "Yeni Anayasa ve Hukukun Dili" konusunu ele aldı.
"HUKUK DİLİ SEÇMELİ DERS OLMALI"
Kocaeli Üniversitesi'den İbrahim İncesoy, Hukuk Dili adı altında seçmeli ders verilmesi gerektiğini söyledi. İncesoy, "Türk hukuk organizasyonundan yabancı sözcüklerin mümkün olduğunca kullanılmaması gerekir. Bunun için gerekli eserler yazılmalı, hukuk fakültelerinde bu konunun hassasiyeti seçmeli ders olarak dahi sunulmalıdır. Dilde sadeleşme yalnızca hukukta olmamalı. Bunu bütün hayatımıza bireyler olarak yansıtmalıyız" diye konuştu.
Kurultayın ikinci oturumu, Makedonya'da yaşayan Türk öğrenci Eyüp Eyüp'ün açılış konuşmasıyla başladı. Eyüp Eyüp, "Makedonya'da Türk olmak hiç kolay değil. Makedonya'da Türkçe eğitimi görmek hiç de kolay değil. Bunun birçok nedeni var. Buradaki arkadaşlarımız Türkçe dilinde eğitim gören arkadaşlarımız. Ancak buna rağmen buradaki gençlerimiz Türkçeyi konuşuyor, Türk dilini Türk geleneklerini devam ettiriyor. Çeşitli ülkelere de mesaj olarak aktarıyorlar" dedi.
İkinci oturumda ise öğrenciler yeni anayasanın dilinin nasıl olması gerektiği konusundaki düşüncelerini paylaştı.
BAŞBAKANDAN GENÇLİĞİN KURULTAYI'NA MESAJ
Kurultayın ikinci oturumu başlarken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3. Gençliğin Türkçe Kurultay'ına gönderilen mesaj okundu. Başbakan Erdoğan, mesajında, "Dünyanın en kadim dillerinden biri olan Türkçe yüksek bir medeniyetin, yüksek bir kültürün, sevginin ve hoşgörünün dilidir. Bilhassa Anadolu'da Yunus Emre gibi gönül erlerinin katkısıyla daha da olgunlaşan Türkçe, hepimizin ortak dili ortak mirası olmakla birlikte, birlik ve beraberliğimizin de en önemli teminatlarındandır. Bizler bugün Yunus Emre'nin bize bıraktığı dil mirasını büyük bir sorumluluk içinde taşıyoruz. Bu mirası daha da zenginleştirerek gelecek nesillerimize en iyi biçimde aktarmak için çalıyoruz. Nitekim Yunus Emre Kültür Merkezi adıyla dünyanın pek çok yerinde açtığımız uluslararası enstitülerimiz hükümetimizin dilimizi geliştirme ve yaygınlaştırmak yönünden attığımız somut adımların başında gelmektedir. Bu enstitüler, dünyanın farklı ülkelerinde arzu edenlere Türkçe öğretmekte ülkemizin kültürünü tanıtmaktadır. İnanıyorum ki, günümüz şairleri, yazarları ve akademisyenlerinin yanı sıra Türk Dili Kurumu ve Yunus Emre Kültür Merkezi gibi kuruluşlarımızın çabaları sayesinde Türkçemiz gelecekte dünya dilleri arasında çok daha yaygın, çok daha itibarlı bir hale gelecektir. Bu düşüncelerle Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Haftasını kutluyor, büyük şair ve gönül eri Yunus Emre'yi rahmetle anıyor, tüm vatandaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum" ifadelerine yer verdi.
3. Gençliğin Türkçe Kurultayı, sonuç bildirisinin açıklanmasının ardından sona erecek. - KARAMAN