Haberler

3. İİT Üyesi Ülkeler Arabuluculuk Konferansı - Çavuşoğlu (1)

Güncelleme:
Abone Ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Günümüzde hiçbir coğrafya uzağımızda değildir.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Günümüzde hiçbir coğrafya uzağımızda değildir. Bu çatışmaların barışçıl yollarla çözümü ve önleyici diplomasiyle önlenmesi büyük önem taşımaktadır. Biz bu çerçevede girişimci ve insani dış politikamız çerçevesinde arabuluculuğu geliştiriyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, "3. İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeler Arabuluculuk Konferansı"nın açılışında, Suriye'de dayanılmaz insan trajedisi yaşandığını hatırlattı.

Dünyanın başka bölgelerinde de çeşitli çatışmalar yaşandığını, ancak belki coğrafya olarak uzak bölgelerde yer aldığı için dikkatlerinden kaçtığını dile getiren Çavuşoğlu, "Günümüzde hiçbir coğrafya uzağımızda değildir. Bu çatışmaların barışçıl yollarla çözümü ve önleyici diplomasiyle önlenmesi büyük önem taşımaktadır. Biz bu çerçevede girişimci ve insani dış politikamız çerçevesinde arabuluculuğu geliştiriyoruz." diye konuştu.

Çavuşoğlu, ilk olarak Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesinde arabuluculuk ve farkındalık yaratma çalışmalarına başlandığını, Finlandiya'yla 10 yıl önce BM Arabuluculuk Dostlar Grubu'nu ve Barış İçin Arabuluculuk İnsiyatifi'ni hayata geçirdiklerini, grubun şu anda 59 üyesi bulunduğunu ve grubun desteklenmesiyle arabuluculuk konusunda 4 farklı genel kurul kararı alındığını anlattı.

BM'nin yanı sıra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) arabuluculuk gündemine katkıda bulunmaya başladıklarını belirten Çavuşoğlu, son olarak İİT'nin arabuluculuk kapasitesini geliştirmek üzere de çalışmalarını yürütmeye başladıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, İİT'nin büyük bir potansiyeli olduğuna işaret ederek, "Coğrafi ve demografik kapsamı bakımından İİT, BM'nin ardından ikinci büyük uluslararası örgüttür. İkinci olarak şu anda dünyamızdaki çatışmaların yüzde 60'ının İİT coğrafyasında yaşandığını görüyoruz. Bu da bize önemli bir sorumluluk getiriyor. Üçüncüsü, bölgesel ve alt bölgesel kuruluşların arabuluculukta önemli bir rolü olduğunu biliyoruz. Farklı çatışma durumlarında sahip oldukları özel, coğrafi, kültürel ve tarihi öğretiler sebebiyle kendilerine has avantajları bulunuyor." diye konuştu.

"Türkiye arabuluculuk gündemini zenginleştirmeye devam edecek"

İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde yapılanlara değinen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Teşkilatımız barış, güvenlik ve çatışma önleme birimi ile uzun zamandır sahada önemli bir oyuncu durumunda. Bazı üyelerimizin de sahada önemli bir arabuluculuk deneyimi bulunuyor, ancak uzmanlaşma ve kapasite oluşturma bakımından daha yapacaklarımız var. Bu nedenle Türkiye'nin zirve başkanlığı sırasında daha sistematik ve yapılandırılmış bir biçimde arabuluculuk üzerinde yoğunlaşmaya başladık. 2018 ve 2019'da bu çerçevede iki önemli bakanlar konseyi kararı verildi. Bu kararlar sonucunda İİT çerçevesinde de arabuluculuk kapasitesinin oluşturulması ve geliştirilmesi için önemli adımlar atılmaya başlandı. İslam İşbirliği Teşkilatı Arabuluculuk Dostlar Temas Grubu'nu oluşturduk. İstanbul'da birlikte düşünebilmek için arabuluculuk konferansları serisi düzenlemeye başladık. Birlikte düşünmek birlikte eyleme geçmenin ilk adımıdır. Bu çerçevede aynı zamanda geleceğin arabulucuların eğitmek amacıyla Barış İçin Arabuluculuk Sertifika Eğitim Programları tasarladık ve buna ev sahipliği yaptık. Eylül ayında ikinci dönem mezuniyet törenine katılarak genç, ümit vaadeden arabuluculara sertifikalarını verdik."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İİT Bakanlar Kurulunun sekreteryadan iki ardışık kararla "kültürel olarak hassasiyet taşıyan konularda uygulacak davranış esasları"nı hazırlamasını istediğini hatırlattı.

Yaz başında Arabuluculuk Dostlar Temas Grubu'nun bu davranış esaslarının uygulanması için bir yol haritası hazırlanmasını önerdiğini ve İİT İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezinin (SESRIC) eylülde Ankara'da bir oturum düzenlediğini anlatan Çavuşoğlu, bugünkü konferansta bu konuların ele alınacağını söyledi.

Çavuşoğlu, 3. İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeler Arabuluculuk Konferansı'nın sürdürülebilir barış ve kalkınma arayışı bakımında katkıyı belirginleştireceğini dile getirerek, "Türkiye bu çabalarını yürütmeye ve İslam İşbirliği Teşkilatında arabuluculuk gündemini zenginleştirmeye devam edecek." dedi.

Toplantı, Çavuşoğlu'nun konuşmasının ardından basına kapalı devam ediyor.

İİT Üyesi Ülkeler Arabuluculuk Konferansı

"Etkin Arabuluculuğa Dair Yaklaşımlar: Kültürel Hassasiyetleri Gözeten Arabuluculuğun Rolü" temalı konferansa BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos da katılıyor.

Konferans, İİT'nin ara buluculuk kapasitesinin gözden geçirilmesi, İİT Arabuluculuk Dostlar Temas Grubu'nun üzerinde mutabık kaldığı yol haritasının uygulanması bağlamında kültürel hassasiyetleri gözeten Arabuluculuk Davranış İlkeleri Rehberi'nin oluşum sürecine katkı sağlaması bakımından önem taşıyor.

Kaynak: AA / Güncel

DOST Partisi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title