3. İpekyolu İşadamları Zirvesi İran'ın Tebriz Kentinde Yapıldı
3.İpekyolu İşadamları Zirvesi İran'ın Tebriz kentinde yapıldı.
3. İpekyolu İşadamları Zirvesi İran'ın Tebriz kentinde yapıldı.
Zirvede konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Başkanı ve Türk- İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, Trabzon'un başlattığı zirvenin üçüncüsünün düzenlenmesi ve İpekyolu ülkeleri arasında gelişen ticaretten memnun olduklarını belirterek "İpekyolu'nun kalbi Doğu Karadeniz, Trabzon ve Tebriz'dir. Bu hattın daha da güçlenmesi ve canlanması için çalışıyoruz" dedi.
Birincisi 2008, ikincisi ise 2011 yılında Trabzon'da yapılan İpekyolu İşadamları Zirvesi'nin üçüncüsü için İran'ın Tebriz şehrinde devlet, özel sektör ve iş adamları bir araya geldi. Zirveye Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TTSO Meclis Başkanı ve DEİK Türk İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, İran İslam Cumhuriyeti Sanayi, Ticaret ve Maden Bakanı Dr. Mehdi Gazanferi, Doğu Azerbaycan Dini Lideri Ayetüllah Şebisteri, Eyalet Valisi Dr. Beyige ile İpekyolu üzerinde bulunan 27 ülkeden 18 ülke temsilcileri katıldı.
Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ, zirve öncesinde yaptığı konuşmada, Erzurum ve Tebriz arasında Türk Hava Yolları tarafından doğrudan karşılıklı seferlerin başlatılmasının önemine dikkat çekti ve Türkiye ve İran arasında bu hattın bir saat ile önemli bir yakınlaşma sağlayacağını söyledi. Bakan Akdağ, Türkiye ve İran arasında vizelerin kaldırılmasının diğer ülkelere de örnek olmasını dilediği konuşmasında, "Dünyanın büyük bir kısmı bugün global ekonomik krizle boğuşuyor. Buna karşın bu bölgede de İpekyolu hattındaki ülkelerin ekonomilerinin geliştiğini büyüdüğünü görüyoruz. Bu İpekyolu'nun canlandığının göstergesidir. Rızkın 10'da 9'u ticarettedir. Onun için bize düşen ticaret erbabına yardımcı olmaktır. Güven ve istikrar ticareti, ticarette güven ve istikrarı destekler" şeklinde konuştu.
"İPEKYOLU TİCARETİNİN DAHA DA GELİŞMESİ İÇİN TÜCCARLARIN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİN KALDIRILMASI GEREKİR"
İran'ın Sanayi, Ticaret ve Maden Bakanı Dr. Mehdi Gazanferi, 2 bin yıl önce İpek Yolu'nda kurulan bağlantıların bugün de devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. İpekyolu güzergahı üzerindeki devletler arasında bir irtibat olmadığını, milletler ve tüccarlar arasında gelişen bir bağlantı olduğunu ifade eden Gazenferi "UNESCO'nun ifade ettiği gibi İpekyolu milletlerin ve halk arasında bağlantıların ruhudur" diye konuştu.
İpekyolu'nun 27 ülkeyi birbirine bağladığını kaydederek bir genel sekreterlik kurulması önerisinde bulunan İranlı Bakan Gazanferi, biri devlet, diğeri özel sektörden olmak üzere her ülkenin iki temsilci göndermesinin İpekyolu işadamları zirvesini güçlendirileceği önerisini getirdi.
Açılış konuşmalarının ardından katılımcı ülke temsilcilerinin konuşmacı olarak yer aldığı konferansa geçildi. Konferansı açılışında konuşan TTSO Meclis Başkanı ve DEİK Türk İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy, İpekyolu'ndaki işbirliğinin geliştirilmesi için Türkiye'nin büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Bu amaçla İpekyolu İşadamları Zirvesi buluşmalarına 2008 yılında Trabzon'da başlandığını, ardından 2011 yılında da ikinci kez yapıldığını aktardı. Ulusoy, İpekyolu'nda bulunan ülkeler arasında işbirliğinin gelişmesinden büyük bir mutluluk duyduğunu kaydetti. Ulusoy, İpekyolu'nun kalbinin Doğu Karadeniz ve Tebriz hattı olduğunu söyledi. Bu hatta yönelik olarak İpekyolu'nu canlandırmayı öngören projeler hazırladıklarını ifade eden Ulusoy, şunları söyledi:
"Biz bu projelerimizi ve görüşlerimizi ve de tecrübemizi burada anlatmak istiyoruz. Biz hiçbir zaman bu toplantılarda dinleyiciyi bıktırmayız. Sözlerimizi iyi tartarız, öyle konuşuruz. 18 ülkeden gelen temsilciler ile bugün bu salonda 3. İpekyolu İşadamları Toplantısı'nı yapıyoruz. Türkiye'den başta Doğu Karadeniz illeri olmak üzere 100'ün üzerinde bir katılım gösterdik. Yıllardır ipekyolu konuşuluyor, İpekyolu'nun merkezi Karadeniz ve Tebriz'dir. Bu anlayışla biz İran'ın bütün bölgelerinde toplantılarda bilgilerimizi aktardık. Masada el sıkıştık. Tebriz, Doğu Azerbaycan ve Karadeniz, İpekyolu ile ilgili çok önemli çalışmalar hazırlamaktayız. O nedenle buradayız. Üçüncü ülkeler ile de bunları paylaşacağız. Özellikle şunu söylemek istiyorum, biz komşu, kardeş, Müslüman, dost ülkeyiz. Asırlardır Türkiye ve İran arasında hiçbir problem olmamıştır. Şu anda bakış açımız; asırlar boyunca, İpekyolu'nun gelişmesi için birbirimize mutlaka sahip çıkmamız gerekmektedir. Biz politikacı değiliz, fakat iş alemi olarak bu ülkelerde 100'e yakın toplantı yaptık. Hiçbir zaman bunları boşa geçirdiğimizi düşünmüyorum."
Öte yandan TTSO önderliğinde Tebriz'deki 3. İpekyolu İşadamları Zirvesi'ne katılan 40'a yakın Trabzonlu işadamı, konferansın ardından İranlı iş adamları ile ikili ticari görüşmeler gerçekleştirdi. - TRABZON