3. Tarım, Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı - Tzob Genel Başkanı Bayraktar
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : TZOB Genel Başkanı Bayraktar'ın fuar alanına gelişi Detaylar Saygı duruşu TZOB Genel Başkanı Bayraktar'ın konuşması Fuar alanından detaylar 3. Tarım, Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Destekleri patronlara değil, çiftçilere vereceğiz.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
TZOB Genel Başkanı Bayraktar'ın fuar alanına gelişi
Detaylar
Saygı duruşu
TZOB Genel Başkanı Bayraktar'ın konuşması
Fuar alanından detaylar
3. Tarım, Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı
TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
"Destekleri patronlara değil, çiftçilere vereceğiz. Sürekli büyük işletmeleri desteklemekle bir yere varamayız. Dünyanın hiçbir yerinde gıda güvencesi, patronları destekleyerek sağlanmamıştır. Çiftçisini destekleyerek sağlanmıştır"
"Aile işletmelerini desteklemediğimiz takdirde, bu işletmeleri optimal büyüklüğe ulaştıramadığımız sürece, bu ülkenin gıda güvencesini sağlama imkanımız yoktur"
Aksaray Ziraat Odası Başkanlığınca düzenlenen, 3. Tarım, Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı'nın açılışı yapıldı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kapalı pazar alanında düzenlenen fuarın açılış töreninde, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde gerçekleştirilen fuarların hepsini desteklediklerini söyledi.
Bu tür organizasyonlardan memnuniyet duyduklarını belirten Bayraktar, fuarlar sayesinde çiftçilerin bilgi ve teknolojiye kavuştuklarını aktardı.
Üreticilere verilen desteklerin artarak sürdüğünü dile getiren Bayraktar, "Ancak üreticilerimizin bir kısmının bu desteklerden memnun olmadığını görüyoruz. KDV destekleriyle beraber, 14 milyar liranın üzerinde destek verilmesine rağmen üreticilerimizi niye memnun edemiyoruz. Bunu araştırdık" dedi.
"Destekleme modelini değiştirmemiz gerekiyor"
Üreticilerin yarısının bin liranın altında destek aldıklarını ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:
"Üreticilerin yüzde 72'si 2 bin liranın altında destek alıyor. Yüzde 95'lik kesim, desteklerin yüzde 56'sını alıyor. Yüzde 5'lik kesim, desteklerin yüzde 45'ini alıyor. O zaman destekleme modelini değiştirmemiz gerekiyor. Destekleri patronlara değil, çiftçilere vereceğiz. Sürekli büyük işletmeleri desteklemekle bir yere varamayız. Dünyanın hiçbir yerinde gıda güvencesi, patronları destekleyerek sağlanmamıştır. Çiftçisini destekleyerek sağlanmıştır. Bütün mesele budur. Aile işletmelerini desteklemediğimiz takdirde, bu işletmeleri optimal büyüklüğe ulaştıramadığımız sürece, bu ülkenin gıda güvencesini sağlama imkanımız yoktur."
Bayraktar, Avrupa'da abartıldığı seviyede hayvancılığın olmadığına işaret ederek, "Avrupa'da o kadar büyük işletmeler yok. Ancak işletmelerini optimal büyüklüğe ulaştırmışlar. Bizler ne yapacağız? Süt işletmelerini de besi işletmelerini de ayakta tutmanın hesabını yapacağız. Destekleme modellerini buna göre belirleyeceğiz" diye konuştu.
Sıfır faizli kredilerin yarısının 8 ilde toplandığına dikkati çeken Bayraktar, "Bu destekleri tüm Anadolu'ya yayacağız, tüm çiftçiye yayacağız. Bunları büyükşehirlere verirsek olmaz" ifadelerini kullandı.
"İthalat çözüm değildir"
Bayraktar, et üretim rakamlarının açıklandığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz, 1 milyon 50 bin ton et üretimi beklerken bugün et üretiminin 1 milyon 150 bin tona ulaştığını görüyoruz. İthalat yapsaydık bu olur muydu? İthalat yaptığımız dönemlerde 3,6 milyar dolarlık hayvan ve et ithalatı yaptık ama ne fiyatları yükselttik ne de üretimi artırdık. Ahırları boşalttık. İthalat çözüm değildir. Üretimi artırmaktır, üreticiyi desteklemektir. Bütün mesele budur."
Konuşmanın ardından fuarın açılışı gerçekleştirildi.
Daha sonra Bayraktar ile protokoldekiler, fuarı gezdi.
Açılış törenine, Aksaray Valisi Şeref Ataklı, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, İl Jandarma Komutanı Albay Levent Ölmez, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay ve Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak katıldı.