3'üncü Merkel Hükümeti Bugün İşbaşında
Almanya ve uluslar arası kamuoyunun dikkati bugün açıklanacak hükümete çevrildi.
Almanya ve uluslar arası kamuoyunun dikkati bugün açıklanacak hükümete çevrildi. Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle Sosyal Demokrat Parti'den Sigmar Gabriel'in medya tarafından 'Süper Bakan' olarak tanımlandığı görev alanının ekonomi ve enerjiden oluştuğunu yüzyılın projesi olarak görülen enerji dönüşümünden sorumlu olacakğını aktardı. Hıristiyan Demokrat Partili Çevre Bakanı ve Hür Demokrat Partili Ekonomi Bakanı bu proje hakkında çok tartışmıştı. Gabriel, aynı zamanda başbakan yardımcısı olarak kabinedeki ikinci en önemli isim oldu. Sosyal Demokrat Parti'nin Meclis Grup Başkanı Frank-Walter Steinmeier Dışişleri Bakanlığı'na döndü. Merkel'in ilk kabinesinde, 2007- 2009 yılları arasında bu görevi hem de başbakan yardımcısı görevini sürdüren Steinmeier, 2009 seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti'den başbakan adayı olarak Merkel'e rakip olarak yarışsa da, kazanamamıştı. Maliye eski Bakanı, Hıristiyan Demokrat Partili Wolfgang Schauble yine Almanya'nın maliye politikalarını yürütmeye devam edecek, Brüksel'de istikrarlı euro politikaları için çabalarını sürdürecek. 71 yaşındaki Schauble en yaşlı bakan olmasının yanında en eski hükümet üyesi. 1984'te Helmul Kohl'un Başbakanlık Müsteşarı görevini üstlenmişti. 1990 yılında gerçekleşen suikast sonucu Schauble'nin tekerlekli sandalyeye bağlı yaşadığı hatırlatıldı. Kabinede yer alan Thomas de Maiziere, Merkel'in her durum için güvendiği bir isim olmuştu. Savunma Bakanı olarak keskin eleştirilerin odağında kalan de Maiziere bundan böyle 2009 ile 2010 yılları arasında üstlendiği İçişleri Bakanlığı görevinin başına tekrar geçecek. Eski çalışma bakanı, 7 çocuk annesi Ursula von der Leyen Savunma Bakanı olaral görevlendirildi. Leven silahlı kuvvetlerde yapısal reformlara ağırlık verecek.
Sosyal Demokrat Parti'nin genel sekreteri Andrea Nahles yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görevlendirildi. Nahles, Gerhard Schröder'in iş piyasası reformlarını kapsayan '2010 Ajandasını" eleştiren isimlerin başında geliyordu. Kısa bir süre önce Nahles, mecliste neşeli bir ortam oluşturmak için hükümeti eleştirdiği konuşmasında çocuk şarkısından alıntı yapıp kürsüde şarkıyı söylemişti.
Yeni kabinedeki bir diğer sürpriz ise Heiko Maas'ın Adalet Bakanlığı'nın başına getirilmesi oldu. Tüketiciyi koruma politikaları üzerine yoğunlaşacak hukukçu Maas, Almanya'nın siyaset hayatında pek bilinmeyen bir isim olarak nitelendirildi. 2004 ve 2009 Saar eyalet meclisi seçimlerine Sosyal Demokrat Parti'den katılan Maas, Hristiyan Demokrat Partili adaylarına karşı galibiyet kazanamamıştı. Maas, 2001 yılından beri partisinin Federal Yönetim Kurulunda bulunuyor. Medyanın sevilen yüzü 39 yaşındaki Manuela Schwesig kabinenin en genç üyesi olarak Aile, Yaşlı, Kadın ve Gençlik Bakanı olarak hükümetteki yerini alacak. Schwesig şimdiye kadar Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde Çalışma, Eşitlik ve Sosyal Güvenlik Eyalet Bakanı olarak çalışıyordu. Şimdiye kadar Hazine Bakanı olarak görev sürdüren Sosyal Demokrat Partili Barbara Hendricks artık Çevre Bakanı olarak Almanya'nın siyaset gündeminden adından sıkça söz ettirecek. Yeni hükümette görev dağılımında ise değişiklik söz konusu. Enerji ile ilgili konuları 'Süper Bakan' Gabriel yönetirken, Hendricks yapı ve kentsel gelişim hakkındaki konulardan sorumlu olacak. Hermann Gröhe Hristiyan Demokrat Parti'nin genel sekreterliğini sürdürürken Sağlık Bakanlığı'nın başına getirildi. Gröhe, Angela Merkel'in seçim kampanyası yöneticisiydi.
Merkel'in en çok güvendiği isimlerden biri olan eski Çevre Bakanı Peter Altmaier Başbakanlık Müsteşarı oldu. Bu görevle Altmaier, Almanya'nın gizli istihbarat teşkilatının yönetiminden de sorumlu olacak. Bu görevdeki eski isim Ronald Pofalla NSA skandalıyla pek de başarılı bir çizgi çizmemişti. Deutsche Welle, Alexander Dobrindt'in şimdiye kadar Hür Hristiyan Birliği'nin genel sekreterliğini yürütürken artık Altyapı Bakanı olarak görev yapacağını bildirdik. Dobrindt'in sorumluluk alanında Almanya'nın trafik ve bilgi ağlarının geleceği bulunuyor Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka, bu görevini sürdürecek. 2013'ün şubat ayında görevi, hakkındaki intihal suçlamalarından sonra Annette Schavan'dan devralan matematikçi Wanka, siyaset kariyerinden önce Merseburg Yüksekokulu'nda rektör olarak çalışıyordu.
Bugüne kadar kadar İçişleri Bakanı olarak görev yapan Hans-Peter Friedrich artık gıda ve tarımdan sorumlu olacak. Hukukçu, NSA dinleme olaylarında kriz yönetimindeki tavrından dolayı büyük eleştiriye maruz kalmıştı. Zirai işlerdeki yeni sorumluluklarıyla politikacı günlük siyaset sahnesinden bir adım geri atacak. Gerd Müller, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı'nın başına getirildi. Şimdiye kadar Tarım Bakanlığı'nda müsteşarlık görevinde bulunan Müller, kalkınma politikaları hakkındaki sorulara yabancı değil. Fakat yine de, kamuoyu için, Berlin'in siyaset sahnesinde yeni bir sima olarak nitelendirildi.
Türk kökenli ilk bakan Aydan Özoğuz Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapacak. Türkiye'den Almanya'ya göç etmiş bir ailenin kızı olan 46 yaşındaki Hamburglu Özoğuz 2009 yılından beri mecliste. 2011 yılında Sosyal Demokrat Parti Başkan Vekili olarak seçildi. Yeni görevini ise Hrıstiyan Demokrat Partili Maria Böhmer'den devralacak.
Hıristiyan Demokrat Partili Monika Grütters yeni Kültür Bakanı olacak. Kendisi artık Almanya çapındaki kültürel kuruluşların ve projelerin yanında "ülke bütünlüğünün kültürel temsilinden" de sorumlu. Grütters'in Angela Merkel ile iyi ilişkilerinin de iyi olduğu tahmin ediliyor. Selefi Bernd Neumann'ın adı ise yeni kabinede bulunmuyor.