2 İlin Sağlık Personeli Tarım İşçileri İçin Seferber Oldu
32 ilden 75 sağlık personeli, geçici tarım işçileri için kolları sıvadı.
32 ilden 75 sağlık personeli, geçici tarım işçileri için kolları sıvadı.
Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Zeynep Şimşek'in geçici tarım işçilerine yönelik başlattığı proje kapsamında mevsimlik tarım işçilerinin en çok göç verdiği 32 ilin sağlık personeli eğitimden geçiyor. 75 hekim, ebe ve hemşireden oluşan dev kadro, mevsimlik tarım işçilerinin sağlık sorunları ile tarlada ilgilenecek. Proje kapsamında sağlık çalışanları Şanlıurfa'da eğitime alındı. Personele Zeynep Şimşek öncülüğünde GAP Tarımsal Eğitim Merkezi'nde iki gün eğitim verilecek. Eğitim programının başında değerlendirmede bulunan Şimşek, "Bugün 9,5 milyar dünya nüfusunun güvenli gıdaya ihtiyacı var ve tarım sektörü dünyada olduğu gibi ülkemizde de 2. istihdam alanı" dedi.
"Dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarım sektöründe en çok hastalanan ve erken yaşta ölenler mevsimlik gezici tarım işçileridir" diyen Şimşek, anne ölümlerini azaltmak, çocuk ölümlerini azaltmak, bulaşıcı hastalıkları azaltmak ve toplumda kadın ve erkeklerin haklara eşit erişimini sağlamayı amaçladıklarını ifade etti. Şimşek, yaklaşık 4 yıllık dönemde, yapılan araştırmalarla bilgi eksikliği giderildiğini söyledi.
Eğitim programı kapsamında eğitim veren Harran Üniversitesi öğretim görevlisi Yrd.Doç. Dr. Nebiye Yentürdoni de şu ifadelere yer verdi:
"Bugün tarım işçileri ve ailelerinin sağlığını geliştirmeye bir eğitim programımız var. Bu program için Türkiye'nin 32 ilinden toplum sağlık merkezinde çalışan arkadaşlarımız doktor olan arkadaşlarımız ebe olan ve de hemşire olarak çalışan arkadaşlarımız katıldı. Vektörle bulaşan hastalıklardan korunma konusunda eğitim verildi. Vektörlerle bulaşan hastalıklarda erken tanı hem hasta açısından hem toplum açısından oldukça yararlı bir şey. Çünkü doğru tanı konulmasa, o hasta olan kişiyi sivrisinekler ısırır. Sağlam insanları ısırdıklarında da mikropları bulaştırabilirler o nedenle vektörlerle bulaşan hastalıklar konusunda tanı nasıl konulacak işte tedavi nasıl verilecek hastalığın bulunması konusunda onlara eğitim verdik umarım faydalı olmuştur" dedi.
Öte yandan eğitime katılan sağlık personeli ise, bu eğitimin kendilerine faydalı olduğunu, mevsimlik tarım işçilerinin sağlığı, yaşam koşulları, barınmalarıyla ilgili çok güzel çalışma yapıldığını ve bundan sonra memleketlerine gelen mevsimlik tarım işçilerine daha da faydalı olabileceklerini ifade ettiler. - ŞANLIURFA