Haberler

351 Meslek Standarda Kavuştu

Abone Ol

(MYK) 2011-2015 dönemi Stratejik Planı kapsamında, 351 meslek standarda kavuştu.

Barış Gündoğan - Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun

(MYK) 2011-2015 dönemi Stratejik Planı kapsamında, 351 meslek standarda kavuştu.

MYK Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, standartların amacının, bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini iş piyasasında istenen düzeye getirmek ve mesleki yeterliliklerinin küresel düzeyde tanınmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Uygulamaya koydukları 2011-2015 dönemi Stratejik Planı kapsamında belirledikleri hedeflere emin adımlarla ilerlediklerini anlatan Akbaş, "İş piyasası için gerekli olduğu değerlendirilen yaklaşık 750 ulusal meslek standardından 351'ini tamamladık" dedi.

Akbaş, çalışması tamamlanan standartların Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini de bildirdi.

Akbaş, yürürlükte olan standartların, sektörden gelen talepler ile iş ve eğitim dünyasının ihtiyaçları esas alınarak, geliştirilmek veya güncellenmek üzere en geç 5 yılda bir yeniden değerlendirileceğini de kaydetti.

"2014 sonuna kadar ilave 400 ulusal meslek standardının hazırlanmasını sağlayacak tedbirleri de aldık" diyen Akbaş, ilgili tüm kurumlara katkılarından dolayı teşekkür etti.

Akbaş ayrıca ölçme ve belgelendirme sisteminin oluşturulması bağlamında uluslararası akreditasyonu olan ve MYK'ya müracaat eden ölçme ve belgelendirme merkezlerini de yetkilendirdiklerini de bildirdi.

-Standartların kapsamı ve yararları-

Standartlar; "meslek tanımı, mesleğin uluslararası sınıflandırma sistemindeki yeri, ilgili mevzuat, çalışma ortamı ve koşullar, kullanılan araç ve gereçler, bilgi ve beceriler ile tutum ve davranışlar" gibi başlıkları içeriyor.

Orta ve uzun vadede, istihdamın gelişmesi, verimlilik ve rekabet gücünün artması gibi etkileri olan standartlar, işveren ve birey için de avantajlar sağlıyor.

Standartlar işveren açısından, özellikle işe alınacak kişinin taşıması gereken bilgi ve becerilerin önceden bilinmesi, işe uygun olmayan kişinin istihdam edilmesinden kaynaklanan para ve zaman kaybı riskini azaltıyor.

Birey için ise standartlar temel alınarak yapılan mesleki bilgi-beceri ölçme sınav sonucu ile alınan belge, bir işe başvururken sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinliğini sergileme olanağı veriyor.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Barış Gündoğan Bayram Akbaş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title