4 Bin Öğrenciye Aziziye Tabyaları'nda Tarih Dersi
Erzurum'da 4 bin öğrenciye, 93 harbi sırasında Nenehatun'un destan yazdığı Aziziye Tabyaları gezdirilip, tarih dersi veriliyor.
Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak'ın hazırladığı 'Gençliğin Ecdatla Buluşması' projesi kapsamında ilk ve orta okullarda okuyan 4 bin öğrenciye, 93 harbi sırasında Nenehatun'un destan yazdığı Aziziye Tabyaları gezdirilip, tarih dersi veriliyor. İlk derse katılan Vali Altıparmak, Japonların çocuklara Hiroşima'yı örnek göstermelerinden yola çıktıklarını belirterek öğrencilere, "Onların Hiroşiması varsa bizim de tabyalarımız var. Bu ruhu anlamanız ve hissetmeniz önemli" dedi.
Kent merkezinden bugün saat 09.30'da otobüslerle Aziziye Tabyaları'na taşınan Türk bayraklı 200 öğrenci, Kayakyolu Ortaokulu'nun bando ve müzik grubunun çaldığı marşları dinledi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından bir konuşma yapan Vali Ahmet Altıparmak, özellikle kalkınmış ülkelerin okullarında ilk hafta özellikle yeni başlayanlar için kentteki önemli eserlerin tanıtıldığını anımsattı. Aziziye Tabyaları'nın hem Erzurum hem de ülkemizin önemli eserlerinden biri olduğuna dikkati çeken Vali Altıparmak konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Tabyaların her birinde ayrı bir anlam ve ayrı bir tarih vardır. 'İkinci Çanakkale' diye adlandırdığımız bu eserlerde ilk dersleri yapmak sizlerle beraber olmak burada en büyük arzularımdan bir tanesiydi. Zira bu ruhun, bu Erzurum ruhunun, Çanakkale ruhunun, gençlik tarafından bilinmesi, hissedilmesi ve ülkemiz gençliğine tanıtılması çok önemliydi. Çocuklar yine hafızanızda kalması için söylüyorum Japonların gelişmesiyle ilgili ve 'eğitimde niye bu kadar ileri gittiler " diye Türkiye'den içerisinde milli eğitim müsteşarının da bulunduğu bir heyetimiz Japonya'ya gidiyor. Japonya'da bunun sırrını sordukları zaman 'Yarın saat 05.00'te hazır olun sizi bir yerlere götüreceğiz' diyorlar. Sabahın erken saatinde götürdükleri yer Hiroşima. Oraya vardıklarında sizler gibi yüzlerce, binlerce, on binlerce çocuk oradaymış. Japon ruhunu, çalışkanlığı ve isminin nereden geldiğini çocuklara anlatıyorlarmış. Biz heyettekiler soruyor, 'Bizim Hiroşima gibi bir olayımız yok'. Japon yetkili, 'Sizin Hiroşima'ya bedel onlarca Çanakkale'niz var' diyor. Bizim de tabyalarımız var. Bu ruhu sizin anlamanız ve hissetmeniz önemli. Bizim ne anlattığımızdan daha çok sizin hissedecekleriniz önemli. Bu tabyaların neden yapıldığını biliyorsunuz. Bu tabyalar ülkemizin korunması için ve kimlere karşı yapıldığını hocalarınız sizlere anlatacak. Sizlere hissettirmeye çalışacaklar. Ama şunu söyleyeyim, bu tabyalardan o gelen düşmanlara karşı birlikte olan, savaşan kimlerdi biliyor musunuz' Sadece Erzurum'un Karaçoban, Karayazı, İspir, Oltu gibi ilçelerinden değil; Diyarbakır, Urfa, Kırşehir, Ankara'dan hatta Osmanlı'nın diğer topraklarından gelen binlerce, on binlerce Türk, Kürt, Çerkez, Azeri buradaydı savaşmak için. Buraları savunmak için. Dolayısıyla bu birlikteliğimize gölge düşürecek her şey ve olayın karşısında olmalısınız."
Mili Eğitim Müdürü Abdullah Bilge, her gün 200'erli 4 grup halinde 800 öğrencinin Aziziye Tabyaları'nda tarih dersi alacağını, 5 gün içinde 13 öğretmen eşliğinde 4 bin öğrencinin tabyalardeki derslere katılacağını söyledi. Mili Eğitim Müdürü Bilge'nin verdiği bilgilerin ardından emekli tarih öğretmeni Muzaffer Taşyürek, Osmanlı- Rus savaşlarına sahne olan tarihi tabyalarda ilk dersi verdi. - Erzurum