Haberler

4 Bin Yıllık Zeka Oyunu

Abone Ol

Eskişehir’de Zeka ve Akıl Oyunlarının tanıtımını yapan eğitimci Ali Arı, efsaneye göre bir Çinli hükümdarın çocuğuna astronomi ve yıldız sistemlerini anlatabilmek için tasarlanan ve 4 bin yıldır dünyanın her yerinde oynanan "GO" oyununun çok sayıda savaşın kazanılmasında etkili olduğunu söyledi.

Eskişehir'de Zeka ve Akıl Oyunlarının tanıtımını yapan eğitimci Ali Arı, efsaneye göre bir Çinli hükümdarın çocuğuna astronomi ve yıldız sistemlerini anlatabilmek için tasarlanan ve 4 bin yıldır dünyanın her yerinde oynanan "GO" oyununun çok sayıda savaşın kazanılmasında etkili olduğunu söyledi.

Atatürk caddesindeki mağazasında, dünyaca ünlü birçok zeka oyununa ev sahipliği yaptığını aktaran Ali Arı, GO oyununun ise özellikle tanıtımını yaptı. Oyunun evresel olduğunu belirten Arı, "Her yaşa uygun zeka oyunlarını bulunduran mağazamız Türkiye'de ve Eskişehir'de ilk olma özelliğine sahip. www.aliariakademi.com adresinden de görüldüğü gibi yüzlerce zeka oyunumuzun, her birinin özel bir yeri olsa da dünyanın en eski oyunu olan GO, çok daha eşsiz ve evrensel bir oyundur. GO oyunu efsaneye göre bir Çinli hükümdarın çocuğuna astronomi ve yıldız sistemlerini anlatabilmek için tasarlanmıştır. Zamanla savaş stratejisi üzerine oynanmış ve birçok savaşın kazanılmasında ilham kaynağı olmuştur. Hatta 2. Dünya Savaşında ABD'nin Pearl Harbor saldırısının arkasında basit bir GO kuralı yani 'yalnız olan taşa saldır' taktiğinin olduğu bilinir" dedi.

"GO OYUNUNUNDA İNSANI YENEBİLECEK BİR PROGRAM GELİŞTİRİLEMEDİ"

Oyunun satrança göre daha fazla olasılığa sahip olduğuna değinen Ali Arı, dünyada GO oyununun turnuvalarının düzenlendiğini belirtti. Arı, "GO, kuralları çok basit ama bir o kadar da karmaşık bir oyundur. Oyun, siyah ve beyaz taşlarla oynanan iki kişilik strateji oyunudur. Taşların birbirinden üstünlüğü yoktur. Her taş aynı değere sahip olsa da bulunduğu konum taşın değerini belirler. Bu kadar yalın görünse de bir GO oyuncusunun ustalaşması bir ömür sürebilir der, GO ustaları. Örneğin satranç oyununda bir hamle için 400 olasılık varken, GO'da 129 bin 960 olasılık vardır. IBM'nin Deep Blue bilgisayar satranç programı, 1997 yılında Dünya Satranç Şampiyonu Garry Kasparov'u yenmiştir. Bu, yapay zekanın bir insanı yenebileceğinin kanıtıdır. Benzer bir programın GO oyunu için yapılması istenmiş ve 1 milyon 600 bin dolarlık da bir ödül koyulmuştur. Ancak GO oyununda bir insanı yenebilecek program geliştirilememiştir. Astrofizikçi Dr. Piet Hut, 'Bir bilgisayar programının insanı GO'da alt etmesi belki 100 yıl, belki de daha fazla zaman alacak' diyor ve ekliyor 'Makul bir zekaya sahip birisi GO oynamayı öğrendiğinde, birkaç ay içinde tüm bilgisayar programlarını yenebilir.' Sadece mantıkla kavranabilecek bir oyun olmayan GO, kuvvetli içgüdü ve çok fazla tecrübe isteyen eşsiz bir oyundur" şeklinde konuştu.

BU OYUNDA KAYBETMEK YOK

Oyunun kazanının olmadığını dile getiren Arı, konuşmasını şu şekilde devam ettirdi;

"Cesaret ve korkaklık; güvenlik ile risk; savunma ve saldırı birleşimi bu oyun, bir oyundan çok daha öte hayatın küçük bir minyatürüdür adeta. Türkiye'de ve Dünya'da turnuvaları yapılan GO oyununun birçok ilde kulüpleri ve fanatikleri olan entelektüel bir oyundur. Satranç ya da birçok zeka oyunundaki gibi kazanan-kaybeden zıtlığını bu oyunda bulamazsınız. GO'da kazanan kişinin tek farkı oyun alanında daha fazla alana sahip olmasıdır. Uluslararası Satranç Ustası Edward Lasker, 'Satrancın kuralları ancak biz insanlar tarafından icat edilebilecekken, GO'nun kuralları o kadar nezih, organik ve mantıklı ki. Eğer evrenin başka yerinde akıllı yaşam formları varsa kesinlikle GO oynuyorlardır.' Çocuklarımıza erken yaşta öğretilebilecek ve birçok zeka oyunun esin kaynağı olan bu oyunda kaybetmek de yoktur." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Eskişehir Ali Arı Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title