4. Maneviyat Psikolojisi Sempozyumunda Konuşmacılar
Ülkemizde aile kurumunun son yıllarda önemli problemlerle karşı karşıya olduğu konuşuluyor.
Ülkemizde aile kurumunun son yıllarda önemli problemlerle karşı karşıya olduğu konuşuluyor. Bu yıl 4.sü düzenlen Maneviyat Psikolojisi Sempozyumunda, "Evlilik ve Aile" temasıyla problemler ve öneriler masaya yatırıldı. Sempozyumda açıklamalarda bulunan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, "Ailenin sahibi, koruyucusu, sığınağı ve limanı kadınlardır" dedi.
TÜİK'in 2015 yılı araştırmasına göre, son 10 yılda 1 milyon 151 bin 765 çift boşandı. Son 10 yılda evlenme oranı yüzde 2,5 azalırken, boşanma oranı yüzde 42 arttı. Boşanma oranındaki artışın yanında aile içi şiddet olaylarının da yaygınlaştığı medyada yayınlanan haberlerle gün yüzüne çıkıyor. Toplum bilimcilerin ve aile danışmanlarının gündeminde olan aile kurumunun dönüşümü meselesini konu alan "IV. Ulusal Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu" Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi işbirliğinde Sıcak Yuva Vakfı'nın destekleriyle İstanbul Birlik Vakfı MTTB Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
"Evlilik ve Aile" temalı sempozyuma Prof. Dr. Sefa Saygılı, Prof. Dr. Kemal Sayar, Dr. Mustafa Ulusoy gibi önemli isimler konuşmacı olarak yer aldı. Aile kurumunun sağlam temeller üzerine bina edilmesi noktasında uzmanlara, aile danışmanlarına ve topluma yol gösterici nitelikte olması amaçlanan organizasyonda aile kavramının tarihsel gelişimi, ailede bireyler arasındaki şükür minnet ilişkisi, aileye bakış açısı, boşanmalara yönelik çözüm önerileri masaya yatırıldı. Ailenin yeniden inşa edilmesi konusunda izleyicilerin alanında uzman isimlerin tecrübelerinden yararlanması amaçlandı.
Aile yapısının dönüşümüne vurgu yapan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman şu değerlendirmede bulundu;
"Ailenin sahibi, koruyucusu, sığınağı ve limanı kadınlardır. Kadınlar aile yapısı içerisinde önemli bir yere sahiptir. Yüz yıllık Batılılaşma sürecinde Türk toplumu bir makas değiştirdi ve başka bir istikamete doğru gidiyor. Bu süreç içerisinde aile hayatımız da payını aldı. Son 50 yıl içerisinde buna bir de şehirleşme eklenince aile yapımız diğer pek çok alanda olduğu gibi darmadağınık bir yapıya dönüştü. Genelde dini hayatı zayıf olan kesimlerde gördüğümüzü zannettiğimiz aile faciaları öyle bir noktaya geldi ki bugün toplumumuzun her kesiminde aynı ölçüde boşanma, aile içi şiddet gibi olgular yaşanmaya başladı."
Geleneksel aile yapısı içinde huzursuzluklar yaşandığını fakat ailenin dağılma noktasına gelmesinin düşünülmediğini ve sorunların aile içinde yaşanarak çözüldüğünü belirten Prof. Dr. Duman, modern aile yapısında basit sebeplere çözüm bulamayıp hemen boşanma yoluna gidilmesinin sorgulanması gerektiğinin altını çizdi.
"Sevgi ve saygının olduğu bir ailede sağlam nesiller yetişir"
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefa Saygılı, "Psikolojide maneviyatın yeri çok önemli olmasına rağmen yeterince vurgulanmıyordu. Maneviyat, evli çiftleri birleştiren bir unsur. Eğer bir evlilikte maneviyat önemli yer tutuyorsa bir inşaatın harcı gibi daha sağlam olur. Eşler ve çocuklar arasında yapıştırıcı olur. Maneviyatın hayatımıza değer kattığı, özellikle evliliğe değer kattığı görüşündeyim. Aile birliği ne kadar sağlam olursa, toplumlar da o kadar sağlam olur. Ailelerin aralarında mutlaka sevgi ve saygıyı ihmal etmemeleri gerekir. Çünkü bir ailede sevgi ve saygı varsa eşler birbirini seviyor ve sayıyorlarsa o evde büyüyen çocuklar da mutlu, girişim gücü yüksek ve daha sağlam nesiller olarak yetişir" diye konuştu.
İki gün süren sempozyum yoğun bir katılımla tamamlandı. - İSTANBUL