Haberler

5. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Başbakanlık görevine geldiğim günden beri kamuda çalışma sistemini devlet memuriyeti anlayışını değiştirmek için çok çalıştım ama pek az mesafe aldım diyebilirim. Niye? Anayasa değişikliği gerektiriyor ancak vazgeçmiş değiliz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Başbakanlık görevine geldiğim günden beri kamuda çalışma sistemini devlet memuriyeti anlayışını değiştirmek için çok çalıştım ama pek az mesafe aldım diyebilirim. Niye? Anayasa değişikliği gerektiriyor ancak vazgeçmiş değiliz." dedi.

Erdoğan, ATO Congresium'da düzenlenen 5. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nda yaptığı konuşmada, şuranın ülke, millet, ekonomi, esnaf ve sanatkarlar için hayırlı olmasını diledi.

2012'den itibaren her iki yılda bir düzenli olarak yapılması kararlaştırılan şuraya 2014'te de katıldığını anımsatan Erdoğan, alınan kararların hayata geçirilmesi bakımından 2014 şurasının oldukça verimli geçtiğini söyledi. Yine de eksik kalan hususların olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ama kazanılan oldukça önemlidir. Özellikle perakende ticaretinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili kanun esnaf ve sanatkarlarımız için adeta bir devrim niteliğindedir. Araçlarını yenilemek isteyen, ulaştırma sektöründeki esnaflarımıza ÖTV muafiyetiyle kolaylık getirdik. Yine vergi ve SGK borçlarıyla ilgili düzenlemelerle finans destekleriyle esnaf ve sanatkarlarımızın nefes almasını sağladık. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifler Merkez Birliği, kuruma borcu bulunan üyelerinin temerrüt faizini silerek esnafımıza ciddi bir kolaylık sundu."

"Bu tablo, esnafımızın nasıl bir faiz batağına sürüklendiğini en çarpıcı ifadesidir"

Birliğin 242 milyon liralık alacağının 147 milyon lirasını temerrüt faizi olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Bu tablo, esnafımızın nasıl bir faiz batağına sürüklendiğini en çarpıcı ifadesidir. İnşallah bu şurada alınacak kararlar esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarının çözümü yönünde yeni ve çok önemli adımlar atılmasına vesile olacaktır." dedi.

Erdoğan, esnafın bilhassa bürokraside karşılaştığı sıkıntıların çoğunun küçük düzenlemelerle çözülebilecek mahiyette olduğuna işaret etti. Erdoğan, "Çıraklık ve kalfalık sistemi, yani mesleki eğitim esnaf ve sanatkarlarımızın geleceği bakımından hayati öneme sahiptir. Bu alanda atılacak her adımın Cumhurbaşkanı olarak bizzat destekçisi olacağımı özellikle belirtmek isterim." ifadesini kullandı.

Şurada yapılacak değerlendirmelerin, tartışmaların, alınacak kararların hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, görüş, teklif ve tenkitleriyle şuraya katkı verecek herkese şükranlarını iletti.

"Çocuklarıma da hep ticaretle uğraşmaları tavsiyesinde bulundum"

"Türkiye'de esnaf ve sanatkarla en yakın ilişkisi olan başbakan, cumhurbaşkanı kim deseler herhalde ilk sırada şahsımın yer alması lazımdır." diyen Erdoğan, şu görüşlere yer verdi:

"Çünkü esnaflıktan gelme bir siyasetçiyim. Lise yıllarımdan itibaren hep siyasetin içinde oldum ama aynı zamanda geçimimi sağlamak için ticaret de yaptım. Çocuklarıma da hep ticaretle uğraşmaları, bilhassa memuriyetten uzak durmaları tavsiyesinde bulundum. Memur kardeşlerim gücenmesin. Çünkü kamu görevi elbette önemlidir, elbette değerlidir ama bir yönüyle de insanın gerçek potansiyelini ortaya koymasına mani olur. Kamuda belirli bir sistem var, siz ne kadar yetenekli, ne kadar çalışkan, ne kadar cesaretli olursanız olun, o sistem sizi belirli bir kalıba girmeye mecbur eder, hatta zorla sokar.

Esnaf ve sanatkarlarımız başta olmak üzere serbest piyasa şartlarında çalışanlar ise emeklerinin, kabiliyetlerinin, alın terlerinin karşılığını almaya daha yakındır. Elbette rızkı veren Allah'tır. Gençlerimize, rızıklarını illa devlet kapısında değil, çok daha büyük bir potansiyele sahip dışarıda birikimlerinin ve ilgilerinin olduğu alanlarda aramalarını tavsiye ediyorum."

"15 Temmuz'da bunu yaşamadık mı?"

"Devlete kapağı bir atayım, ondan sonra zaten ilanihaye benim daha para pul derdim olmaz" mantığına işaret eden Erdoğan, "Onun için biz ne diyoruz bu memuriyet kanununun ne olması lazım, değişmesi lazım. Niye? Hakkını ver, çalışan devam etsin ama çalışmıyorsa bu millet, bu devlet onları sırtında taşımaya mecbur kalmasın. 15 Temmuz'da bunu yaşamadık mı? 15 Temmuzdakiler bunlar değil mi? Bunlar işte yedirdik, içirdik, bombaları onlar yağdırdı. Nitekim, Peygamber Efendimiz aleyhisselatü vesselam rızkın onda dokuzunun ticarette olduğunu vurguluyor." diye konuştu.

"Devlet memuriyeti anlayışını değiştirmek için çok çalıştım"

Erdoğan, başbakanlık görevine geldiği günden beri kamuda çalışma sistemini, devlet memuriyeti anlayışını değiştirmek için çok çalıştığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ama pek az mesafe aldım diyebilirim. Niye? Anayasa değişikliği gerektiriyor ancak vazgeçmiş değiliz. Bu konuda yaptırdığım çalışmalar sayesinde başbakanlıkta ve ilgili bakanlıkların elinde çok ciddi birikim bir birikim oluştu. Hükümetimize her fırsatta bu birikimi kullanarak bürokratik oligarşiyi yıkıp yerine insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışını hakim kılacak bir kamu personel rejimi kurması tavsiyesinde bulundum. Türkiye'nin son 14 yıldır yaşadığı tarihi dönüşümün bu reformu da hayata geçirerek bir adım daha ileriye taşıyacağına inanıyorum. Mevzuatıyla doğru uygulamasıyla esnafın ve sanatkarın önünü tıkayan değil, önünü açan bir bürokratik altyapı kurulana kadar sizlerin meselelerinin de takipçisi olacağımı bilmenizi istiyorum. Esnaflıktan gelme bir siyasetçi olarak bunu bizzat kendi meselem olarak görüyorum."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title