Haberler

"5. Ulusal Denizcilik Kongresi"

Abone Ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aka: "Yaşanmakta olan küresel krizin etkileri geçince denizciliğe olan talep orta ve uzun vadede giderek artacaktır"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, "Yaşanmakta olan küresel krizin etkileri geçince denizciliğe olan talep orta ve uzun vadede giderek artacaktır" dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi ile Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) tarafından düzenlenen "5. Ulusal Denizcilik Kongresi",  İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde başladı.

Kongrenin açılış törenine katılan Aka, son zamanlarda bu yönde yapılan toplantıları, Türk denizciliğindeki dönüşüm ve gelişmenin zorunlu bir göstergesi olarak gördüğünü söyledi.

Türkiye'nin gerçek anlamda giderek bir denizci ülkesi olmaya başladığını ifade eden Aka, bunun hem dünya ekonomisi hem de Türk ekonomisi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Denizciliğin sadece taşımacılık olarak değerlendirilemeyeceğini, denizde, spor, balıkçılık, turizm, fiber optik kablolar, tüp geçit gibi birçok unsurun bulunduğunu dile getiren Aka, "Son 40 yılda dünya deniz ticaret filosu, hem donanma hem de gemi sayısı açısından iki, taşımacılık miktarında da 4 kat büyüdü. Yaşanmakta olan küresel krizin etkileri geçince denizciliğe olan talep orta ve uzun vadede giderek artacaktır. Denizcilik sektöründe önemli gelişim ve değişimler yaşanmaktadır" diye konuştu.

Aka, son günlerde bazı denizcilerin, yabancı bayrak taşıyan gemilerin Türk deniz ticaret filosu içinde sayılıp sayılmaması kosunuda farklı değerlendirmelerde bulunduğunu hatırlatarak, "Bazı denizci arkadaşlarımız sayılmaması gerektiğini düşünüyorlar. Tabiki sayacağız. Bütün dünya böyle yapıyor. '49 milyona aşkın Yunan filosu' dediğinizin tamamı Yunan bayrağı taşımıyor" dedi.

GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın ise denizlerin ülkeleri ve milletleri yüzyıllardır birleştirdiğini  ifade ederek, gemilerin yüklerin yanı sıra kültür, medeniyet ve dostlukları dünyanın tamamına yaydığını söyledi.

Küresel kültürün gelişmesinde denizlerin çok önemli rol oynadığını, insanların dünyanın tamamına ulaşmasının denizciler tarafından sağlandığını dile getiren Aşkın, denizcilik eğitiminin önemli olduğunu bildirdi.

Kongrenin açılışının ardından İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Bostan, "500. Yılında Piri Reis Dünya Haritası ve Türk Denizcilik Tarihi" konulu sunum yaptı.

Kongreye, İTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nil Güler ile akademisyenler katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Süleyman Demirel Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title