Haberler

5. Uluslararası İnanç Önderleri Toplantısı

Abone Ol

İstanbul'da düzenlenen 5. Uluslararası İnanç Önderleri Toplantısı'na katılan Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay salona girerken büyük alkış aldı.

-BAKAN ÇELİK İLE SEYFİ OKTAY DA KATILDI

İstanbul'da düzenlenen 5. Uluslararası İnanç Önderleri Toplantısı'na katılan Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay salona girerken büyük alkış aldı.

Oktay, Bakan Faruk Çelik ile tokalaştı ve öpüştü.

Prof. Dr. İzzettin Doğan, " Neden ayrı bir Alevi Diyanetinden söz ediyorum ' Çünkü Diyanet İşleri Başkanlığı devletin tüm inançlarının yönlendirilmesini sağlayan tek kurum olmasına rağmen Alevileri bünyesine almamakta ısrar ediyor"

"Diyanet İşleri Başkanlığı hem özgürlüklerin önündeki en büyük engel, hem de Türk demokrasisinin gelişmesinin önündeki en büyük engeldir"

5. Uluslararası İnanç Önderleri Toplantısı, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevi Vakıfları Federasyonu Onursal Başkanı ve Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, CHP İstanbul milletvekili Bayram Meral, Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile Alevi inanç önderlerinin katılımıyla başladı. Seyfi Oktay salona girerken uzun süre alkışlandı.

Yüksek yargıya ve Hakimler Savcılar Yüksek Kuruluna kendi adamlarını yerleştirmekle suçlanan Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, Bakan Çelik'le de tokalaşıp öpüştükten sonra yerine oturdu .

"TÜRKİYE CUMHURYETİ DEVLETİ HER ZAMAN BARIŞTAN YANA YURTTAŞLAR BULAMAYABİLİR "

Bostancı Gösteri Merkezi'ndeki toplantıya aralarında İran, Irak, Almanya, İsviçre, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ ve Macaristan'ın da bulunduğu farklı ülkelerden Alevi temsilcisi, inanç önderi, araştırmacılar katıldı. Çalıştayda, Alevi, Bektaşi, Mevlevi ve Nusayri inanç önderleri Alevi toplumunun sorunlarını konuştu.

Çalıştayda ilk konuşmayı Prof. Dr. İzzettin Doğan yaptı. Doğan, Alevilerin ayrımcılığa tabii tutulduğunu kaydederek, devlet yönetiminde hiçbir Alevinin bulunmadığını belirtti. Doğan, "Yurttaşların eşitliğine göre kurulan yeni Türkiye Cumhuriyeti devlet mekanizmasının Alevilerden arındırılmasını yürürlüğe koymuştur. İnancından dolayı farklı bir muameleye tabi tutulmak bugünün dünyasının kabul edeceği bir tutum değildir. Ağır uluslararası sorumlulukları beraberinde getiren bir davranıştır. Din hizmetlerinden Alevilere ayrılan pay "0" kuruştur. Bu bir utanma sorunudur" dedi.

Doğan, Adalet ve Kalkınma Partisinin parti programında da sözünü ettiği din ve vicdan özgürlüğü sözünü yerine getirmesinin zamanının geldiğini söyledi. Doğan ," Türkiye Cumhuriyeti devleti her zaman bizim gibi barıştan yana yurttaşlar bulamayabilir Sayın Bakanım "diye konuştu

"BİR BİLGİ SAHİBİ DEĞİLİZ"

Doğan, Aleviliğin din kitaplarına girmesiyle ilgili de konuşarak Başbakan'ın kendisine bir söz verdiğini belirtti. Doğan, "Sayın Başbakan'ın beraber katıldığımız toplantıda bir vaadi vardı. Halkın önünde medyanın önünde biz hazırlatacağız. Şu anda 40 sayfaya yakın bir kitap hazırlanıyor. Bunlar bu yılın ders kitaplarında yer alacaktır. Eğer sizler bunu doyurucu bulmazsanız siz kendiniz yazın biz onları aynen Milli Eğitim Bakanlığa talimat vererek gerekli prosedürlerden geçirerek kitaplarda yer vereceğiz demişti. Halen Milli Eğitim Bakanlığı tarafından redaksiyonu yapılan ve Cem Vakfı çevresinden dostlarımızın da katıldıkları bu içeriğe hangi şekil verildi. Ne şekilde kitaplara konuluyor. Bir bilgi sahibi değiliz" ifadesini kullandı.

"DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI ÖZGÜRLÜKLEERİN VE DEMOKRASİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELDİR"

Cemevlerinin statüsüyle ilgili de konuşan Doğan, "Cemevlerinin hukuki statüsü 5 dakikada halledilecek bir konuyken sürüncemede kalmaya devam ediyor. Öyle anlaşılıyor ki Diyanet İşleri Başkanının konuşmasından anlıyoruz ki başkanlık buna kesin bir dille karşıdır. Büyük ihtimalle diyorum ki Cemevlerindeki ibadetin güzelliği Sünni kardeşlerimizin Alevi İslamını benimseyeceklerinden çekindiği için Diyanet İşleri Başkanlığı, Cemevlerini sürekli olarak öteleyeme gayret etmektedir" dedi

Doğan, Alevi dede ve babalarının kendi diyanetlerini kurma desteğinin maddi ve parasal olarak verilmesi gerektiğini de söyleyerek, "Neden ayrı bir Alevi Diyanetinden söz ediyorum ' Çünkü Diyanet İşleri Başkanlığı devletin tüm inançlarının yönlendirilmesini sağlayan tek kurum olmasına rağmen Alevileri bünyesine almamakta ısrar ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı hem özgürlüklerin önündeki en büyük engel hem de Türk demokrasisinin gelişmesinin önündeki en büyük engeldir. Diyanet İşleri Teşkilatı bugün çok büyük bir siyasi potansiyele sahip bir kuruma dönüşmüştür" diye konuştu.

Alevilerin bütçeden pay almasıyla ilgili olarak ise Doğan, "Bugünkü hükümetimizin de iyi niyetiyle yapmaya çalıştığına inanmak istediğimiz reformların içinden Alevi İslam inancına genel bütçeden bir payın ayrılması sağlanmalıdır Sayın Bakanım" diye konuştu

Doğan, "Yeni bir örgütlenmeye gitmenin zamanıdır" ifadesini kullandı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title