Haberler

5. Yayıncılık Kurultayı'ndan

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'de yayın özgürlüğü yok.

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen 5. Yayıncılık Kurultayı, yayın özgürlüğü konusunda önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı.

Yordam Yayınları Yayın Yönetmeni Hayri Erdoğan 'ın moderatörlüğünde yapılan "YAYINLAMA ÖZGÜRLÜĞÜ NEDEN MÜMKÜN DEĞİL?" başlıklı oturumda Prof. Dr. Ahmet İnsel, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi, Radikal Gazetesi yazarı Ezgi Başaran ve avukat Haluk

İnanci basın özgürlüğü ve yayıncılık alanında görüşlerini paylaştılar.

Hayri Erdoğan yaptığı kısa açılış konuşmasında, çok çelişik gibi görünen gelişmelerin bir arada yaşandığına dikkat çekerek 12 Eylül'ün yargılanması ve darbelerin sorgulanması karşısında yayıncılık alanında da gelişmeler olması yönünde beklentilerin oluştuğunu fakat yaşanan tüm gelişmelerin tam tersi olduğunu belirtti.

Hayri Erdoğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kitabı bomba ile özdeşleştirdiğini söyleyerek "Ahmet Şık'ın kitabı henüz yayınlanmamışken terör örgütü dökümanı olarak görülüyor. Gazeteciler ve kitaplar yargılanıyor ve mahkum oluyor. Nuray Mert'i, Ahmet Şık'ı ve Ragıp Zarakolu'nu gözardı ederek bir adım atamazsınız" dedi.

Oturumun ilk konuşmacısı Prof. Ahmet İnsel, oturum başlığını seçme amaçlarının soru işareti uyandırmaya yönelik olduğunu belirterek, ifade özgürlüğünün kısıtlandığı toplumlarda otoriter yönetimlerin olduğunu söyledi. Öğretim üyesi olarak değil yayın faaliyetinde bulunan birisi olarak burada bulunduğunu belirten Ahmet İnsel, " Asıl sorulması gerekenin "neden hala otoriter yönetim altındayız" sorusu olduğunu söyleyerek, sebebini Cumhuriyet'in kuruluş dinamiğinde aramak gerektiğini belirtti.

Ahmet İnsel siyasi partilere de değindiği konuşmasında "Türkiye'de tüm siyasi partilerin hepsi lider partisidir. Grup toplantılarında ifade özgürlüğü yoktur. Lider gelir, herkese ayağa kalkar sadece lider konuşur ve toplantı biter." şeklinde konuştu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi ise konuşmasında; Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişikliklerin bugünkü olayların zeminini hazırladığını belireterek iktidarin kendi çizgisi dışında alternatif düşüncelere tahammülü olmadığını söyleyerek, tutuklu gazetecilerden örnekler verdi.

Radikal Gazetesi yazarı Ezgi Başaran, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü konusunun aynı şeyler olmadığını belireterek konuşmasına başladı. Son 10 yıl içerisinde dünyanın en saygın gazetelerinin Irak ve Afganistan savaşları ile ilgili yalan haberler yazdığını belirten Başaran "Ben gazeteci olarak gerçekleri yazmak zorundayım. Çıkar grupları tarafından doğruları yazmam engellendiğinde sansüre uğramış olurum." dedi.

Oturumun son konuşmacısı avukat Haluk İnanıcı ise "Yayma özgürlüğü, halkın bilgiye erişim hakkıdır" diyerek 1991'de düşünce suçları kaldırılıyor diye bütün kazanımlar toplumun elinen alındığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Hayri Erdoğan Ezgi Başaran Ahmet İnsel Türkiye Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title