Haberler

50 Bin Nüfusa 1 Acil Yardım İstasyonu Kurduk"

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : İstanbul İl Sağlık Müdürü Albayrak ile röportaj Genel detaylar "50 bin nüfusa 1 acil yardım istasyonu kurduk" İstanbul İl Sağlık Müdürü Albayrak: "İstanbul'da bugün gururla ifade etmeliyim ki artık 50 bin nüfusa 1 acil yardım istasyonu kurabildik.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

İstanbul İl Sağlık Müdürü Albayrak ile röportaj

Genel detaylar "50 bin nüfusa 1 acil yardım istasyonu kurduk"

İstanbul İl Sağlık Müdürü Albayrak:

" İstanbul'da bugün gururla ifade etmeliyim ki artık 50 bin nüfusa 1 acil yardım istasyonu kurabildik. Şu an İstanbul'da 215 ayrı noktada 112 Acil Yardım istasyonlarımız çağrı bekliyorlar. O bölgede olası bir acil duruma icabet etmek için çağrı bekliyorlar. Hedefimiz ilk 10 dakikada insanlarımıza yüzde 90,95 oranında yetişebilmek"

"Yola çıktığımızda trafik bizim önümüzdeki en büyük engel. İstanbullu sürücülerin bu konunun önemine müdrik olarak, fermuar fenomenine uyup, dikiz aynalarından siren ışığı ya da ambulans sesi duyduklarında ya sağa ya da sola yanaşıp 1 dakika hareket etmeden beklemeleri, o ambulansın önünü açacak ve hastasına çok daha çabuk ulaşmasını sağlayacaktır"

HATİCE ŞENSES - İstanbul İl Sağlık Müdürü Selami Albayrak, kentte 50 bin nüfusa 1 acil yardım istasyonu kurduklarını belirterek, "Şu an İstanbul'da 215 ayrı noktada 112 Acil Yardım istasyonlarımız çağrı bekliyorlar. O bölgede olası bir acil duruma icabet etmek için çağrı bekliyorlar. Hedefimiz ilk 10 dakikada insanlarımıza yüzde 90, 95 oranında yetişebilmek." dedi.

Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların sosyoekonomik, sosyokültürel düzeyleri ne olursa olsun olası sağlık ihtiyaçlarında en erken yanlarına ulaşan ekibin 112 olduğunu söyledi.

İnsanların hastayken zayıf düştüğünü ifade eden Albayrak, şöyle konuştu:

"Hastalıklar içinde de en zayıf olduğu an acil hasta olduğu andır. Bir trafik kazasıdır, felaket anıdır ya da acil bir kalp, beyin damar hastalığıdır. Böyle bir durumda bir telefonla yanı başlarına, dakikalar içinde ulaşacak bir ekip 112 ekibi. O nedenle çok kıymetli bir ekip. Gözümüz gibi bakıyoruz. İstanbul'da bugün gururla ifade etmeliyim ki artık 50 bin nüfusa 1 acil yardım istasyonu kurabildik. Şu an İstanbul'da 215 ayrı noktada 112 Acil Yardım istasyonlarımız çağrı bekliyorlar. O bölgede olası bir acil duruma icabet etmek için çağrı bekliyorlar. Hedefimiz ilk 10 dakikada insanlarımıza yüzde 90, 95 oranında yetişebilmek."

Albayrak, hastaya yetişme hedeflerindeki en büyük engelin trafik olduğunu vurguladı. Sayı itibarıyla acil yardım ekiplerinin İstanbul'a yayıldığını dile getiren Albayrak, şöyle devam etti:

"Neredeyse her mahallenin yanı başında bir acil yardım istasyonumuz var ancak yola çıktığımızda trafik bizim önümüzdeki en büyük engel. İstanbullu sürücülerin bu konunun önemine müdrik olarak, fermuar fenomenine uyup, dikiz aynalarından siren ışığı ya da ambulans sesi duyduklarında ya sağa, ya sola yanaşıp 1 dakika hareket etmeden beklemeleri, o ambulansın önünü açacak ve hastasına çok daha çabuk ulaşmasını sağlayacaktır. Bunu da özellikle İstanbullu sürücülerden hassaten istiyorum."

Selami Albayrak, 112 Komuta Kontrol Merkezlerine yapılan gereksiz çağrılara da değinerek, "Bu gereksiz çağrılar bir kültür meselesi. İnsanlarımızın bu konuda hassas davranmalarını özellikle istirham ediyorum. Zira bizim hastaya ulaşmamızı geciktiren faktörlerden birisi de bu. Bunu peyderpey aşıyoruz. Sanıyorum ki 3-5 yıl içinde herkes bu bilinç düzeyine ulaşınca artık bizi sadece hastalar arıyor olacak. Ne yazık ki şimdi hastaların dışında da gereksiz çağrılara maruz kalıyoruz. Bu bilincin çocuklarımızda oluşturulması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

"UMKE araçlarımız faal olarak tutuluyor"

Albayrak, açılışı Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilen EXPOMED 2016'ya da İl Sağlık Müdürlüğü olarak tüm fonksiyonlarıyla katıldıklarını dile getirdi.

Sağlık Müdürlüğü anlamında olası toplumsal olaylarda, felaketlerde hemen insanların yanı başına koştuğu tüm cihaz ve insan kaynağıyla fuarda yer aldıklarını aktaran Albayrak, şunları kaydetti:

"Gördüğünüz gibi Ulusal Medikal Kurtarma Araçlarımız belki de 10-15 senedir boş ama diri, faal olarak tutuluyorlar. Ola ki bir felaket durumunda insanlarımızın yanında olabilmek ve yardım edebilmek için. Bu devletin olmazsa olmazlarındandır. Burada ekonomik olmak, maliyetin uygun olması gibi bir mantık güdülmez. Her türlü felakete, her an hazır olunur. O mantıkla burada devletin nasıl hazır olduğunu gösteren güzel bir platform yaşıyoruz. Herkeste büyük bir motivasyon var. Güzel bir kaynaşma, buluşma."

"Fuarın en önemli tarafı uluslararası olarak 23. kez yapılıyor olmasıdır. Tıbbın tüm aşamalarında, koruyucu sağlık hizmetlerinden tutun, tanı, tedavi, tıbbi cihaz sürecini kapsayan, her alanda firmalarla kamu ve özel kurumlar, bir arada kendi fonksiyonlarını sergiliyorlar" diyen Albayrak, bu yönüyle etkinliğin Türkiye'nin sağlıktaki dinamiğini bir bütün olarak görme imkanı sunduğunu ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Selami Albayrak İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title